sâmbătă, 1 iulie 2017

GALA PREMIILOR UZPR 2016 la TVR Internaţional duminică, 2 iulie 2017,ora 18,00


Televiziunea Română, în calitate de coproducător, onorează evenimentul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, desfăşurat recent în Studioul 2 al TVR, prin difuzarea acestuia.
Duminică, 2 iulie, de la ora 18,00, telespectatorii vor putea viziona Gala pe canalul TVR Internaţional.
În perioada următoare, evenimentul va fi difuzat pe TVR 2 şi TVR Moldova.
Motiv pentru a mulţumi, încă odată, conducerii TVR şi tuturor celor implicaţi în realizarea Galei, desfăşurată pentru prima dată într-un studio de televiziune.
  • PUBLICISTICĂ GRAFICĂ (sau GRAFICĂ PUBLICISTICĂ)

· Nicolae Ioniță, „Eminescu ziaristul” – 94 de artiști ilustratori din 93 de țări.
Este greu de conceput, în zilele noastre, o publicație fără imagini, fie ele grafice, fie fotografice. Un demers excepțional și fără precedent în această direcție l-a făcut graficianul Nicolae Ioniță care, timp de mai mulți ani, a contactat graficieni din toată lumea (mai exact din 93 de țări), cărora le-a propus să zugrăvească chipul lui Mihai Eminescu, așa cum îl vede și îl simte fiecare. Rezultatul acestei inițiative mai mult decât onorante este cartea sa „Eminescu ziaristul”, care cuprinde reprezentări grafice ale marelui nostru ziarist, semnate de 94 de artiști ilustratori din 93 de țări.
  • RESTITUIRI PUBLICISTICE
· George Coandă, „Triada literatorilor istorici: Heliade, Eminescu, Caragiale” (prefață Mihai Cimpoi).
Ziaristica nu s-a născut în zilele noastre. Această profesie are pionierii ei, începutul ei și istoria ei. Personalitățile care au deschis drumul în această frumoasă și periculoasă meserie trebuie menținute în vizorul conștiinței și deontologiei noastre, ca să nu ne risipim în teorii și practici profesionale sinucugașe sau chiare ucigașe. Resuscitarea și celebrarea acestor personalități sunt echivalente, în spațiul nostru profesional, cu Jurământul lui Hipocrate din medicină. Cartea lui George Coandă, George Coandă, „Triada literatorilor istorici: Heliade, Eminescu, Caragiale” (cu prefață Mihai Cimpoi) .
  • ENCICLOPEDICA (sau SINTEZE PUBLICISTICE)
· Dan Gâju, „Istoria presei militare”
Ziaristica militară nu a beneficiat de o expunere pe măsura importanței sale în spațiul publicistic românesc. Să nu uităm că prima publicație în limba română a fost – înaintea „Curierului Românesc” al lui Ion Heliade Rădulescu – ziarul oștirii lui Tudor Vladimirescu intitulat„Foaia de propagandă” (1821). O lucrare enciclopedică a publicațiilor militare din România se impunea cu prisosință iar acest deziderat a fost împlinit, în cadrul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, de ziaristul militar Dan Gâju, prin cartea sa „Istoria presei militare”.
                                                                                         UZPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu