miercuri, 9 mai 2018

Socul prelungește tinerețea


În aceste zile, în jurul nostru plutește mireasma parfumatelor flori de soc. Din luna mai, până la sfârşitul lunii iunie, avem ocazia să facem provizii pentru farmacia casei cu miraculoasele flori de soc.
Socul (Sambucus nigra) este o plantă cu remarcabile efecte terapeutice ce tratează şi previne un număr impresionant de afecțiuni. Produsele naturiste preparate din soc sunt numeroase: infuzia de flori, sucul de boabe, decoctul de scoarță, ceaiul diuretic și vinul. Florile şi fructele de soc sunt renumite pentru problemele pe care le tratează: afecțiunile căilor respiratorii, răcelile bronșice, gripa. De asemenea acest ceai are efecte diuretice şi este foarte eficient în detoxifierea organismului, dar ajută și la piererea în greutate. În tratamentul acestor afecțiuni se recomandă câte două căni de ceai pe zi. În acelaşi timp, planta este folosită ca un „vehicol” pentru alte leacuri cu efect expectorant sau care poate să stimuleze transpiraţia.
Socul are proprietăţi antisudorifice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice. Bobiţele plantei curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.
Fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la vindecarea bolilor degenerative şi au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase şi a tumorilor benigne. Potrivit unor cercetări europene recente, această terapie prelungeşte tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale.
-În afecţiunile căilor respiratorii, florile de soc sunt eficiente în gripă, guturai, răceală, răguşeală, tuse, crize severe de astm bronşic, bronşită, tuberculoză, febre eruptive (rujeolă, scarlatină), favorizând erupţia. Este un fapt dovedit că acest tratament combate infecţiile la nivelul plămânilor şi ale căilor respiratorii superioare. Ceaiul din flori este benefic și în crize de tuse, însoţite de cianozări, care trezesc bolnavul din somn, înainte de miezul nopţii datorită transpiraţiei abundente, agitaţiei și anxietății. Totodată, s-a constatat că ceaiul de soc calmează și durerilor reumatice: artroza, artrita și sciatica, nevralgiile de trigemen, intercostale și de gută .
Pentru reducerea greutății corporale se folosește infuzia sau pulberea florilor de soc. De asemenea, pulberea din flori de soc normalizează tensiunea, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, titrează Click.
Pentru aceste probleme, se administrează, timp de o săptămână, câte 9-15 g de flori de soc pe zi, sub formă de pulbere sau de extract apos (infuzie combinată – flori și pulbere) persoanelor de vârsta a doua și a treia.
NN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu