miercuri, 9 mai 2018

VASILE BELE ÎN DIALOG CU ... INIMA


                                                                                             (1)
PENTRU FIECARE DINTRE NOI FAMILIA, PĂRINȚII, ORIGINILE, LOCURILE NATALE, PRIETENII, SUNT EXTREM DE IMPORTANTE, CĂPĂTÂND DE-A LUNGUL VIEȚII CONOTAȚII SACRE. PENTRU CA CITITORII SĂ VĂ CUNOASCĂ MAI BINE, AȚI PUTEA SĂ-MI SPUNEȚI/OFERIȚI CÂTEVA DETALII AUTOBIGRAFIE, CU ALTE CUVINTE ... CINE SUNTEȚI?

VASILE BELE:
În realitate, dar și în acte, sunt AUREL BELE – fiul lui AUREL și ANA GIORGINA (născută BREBAN), originari din satul CHIUZBAIA, aparținător, dintotdeauna – politic, administrativ, teritorial, economic, social, financiar – de orașul BAIA SPRIE, și semnez cu pseudonimul VASILE BELE, născut la data de 20 martie, anul 1970, în Baia Mare.
Tata, AUREL, (născut în 14 noiembrie 1941 – CHIUZBAIA), este fiul lui ȘTEFAN și MARIȘCA (născută BELE), țărani de frunte în acele vremuri și provine dintr-o familie numeroasă. Alături de tata (AUREL), în familia dumnealui au fost încă 7 frați (2 fete – SILVIA și NASTASIA și 6 băieți – IOAN, DUMITRU, VASILE, ANTON, ȘTEFAN), dar din păcate, azi, 2018, doar doi dintre frați mai trăiesc – tata și VASILE (VASALIE), ceilalți grăbindu-se într-o formă sau alta, tineri sau mai puțin tineri, către Judecata dreaptă a lui Dumnezeu.  
Bunicul patern, ȘTEFAN BELE, a fost singurul băiat între 4 fete (SILVIA, WILHELMINA-VILMA, IOANA și NASTASIA), copii lui ANTONE BELE – străbunicul, cel care s-a căsătorit a doua oară, (după decesul primei soții și o căsnicie de peste 30 de ani, fără copii), la vârsta de 65 de ani, cu o fată, sau cu fata slujnicei din casă, ea (străbunica) având 18 ani.  
Deci, străbunicul patern, ANTON, 65 de ani, străbunica, ....., 18 ani, împreună au avut 5 copii. Știu aceste amănunte din poveștile care există în/despre sat, despre originea fiecăruia, ba mai mult, chiar vreau să fac arborele genealogic al familiei, (al neamului BELE), aripa paternă și a familiei BREBAN – latura maternă.
Mulți unchi, multe mătuși, mulți verișori și verișoare, mulți nepoți și nepoate și de-o parte și de alta a neamului, dar împreună, cu bune și cu rele, suntem ,,un neam mare”, ,,din neam mare”, ,,suntem din neam bun”.
Pe latura maternă, povestea se aseamănă într-o oarecare măsură. Bunicul, VASILE BREBAN, rămas văduv la vârsta de 41 de ani, se recăsătorește cu NASTASIA (născută BABICI), fată de 20 de ani. Nici bunicul matern (noi, ,,tătucă” i-am spus), nu a avut din prima căsnicie copii, dar din a doua au avut 10 prunci – 4 băieți - ȘTEFAN, VASILE, GAVRIL, IOAN - și 6 fete – SILVIA, MARIA, VERONICA, VETURIA, SANDA și mama, ANA – fiecare căsătorit/căsătorită, având copii. Și aici, suntem un neam mare, ,, din neam bun”. Din păcate, pe latura lui bunica (,,mămuca”), NASTASIA, nu mai avem neamuri (unchi, mătuși), care să trăiască. Ei au fost la părinți 4 frați/copii – 2 fete și 2 băieți. Băieții au murit pe front, î timpul războiului, dar nu au fost căsătoriți niciunul, iar sora cealaltă, a fost ,,dată de noră”, în satul Cetățele-Maramureș (la 20 kilometri de Chiuzbaia), și-a murit foarte tânără, fără a avea copii, zice lumea, că ,,s-au făcut vrăjuri pe ea, că era tare frumoasă”. Așa se face că din acest neam doar Mămuca Nastasia, a avut 10 copii, din care mai trăiesc 7.    
Părinții s-au căsătorit în anul 1964, tata – la 23 de ani, mama la 17 ani, iar în anul 1965 s-a născut LIVIA SANDA, sora mai mare, în 1970, eu, iar în anul 1975, s-a născut CRINA MARIA, glumind ,,cincinalul și pruncul”. Excepție de la ,,cincinalul lui Ceaușescu”, face GAVRIL – născut în 1977 (mort la 38 de ani) și GHEORGHE EMANOIL MARIUS, (GHIȚĂ) încă necăsătorit, plecat de la 20 de ani în Spania, că de, așa e la modă, nu?!
Eu, repet, în acte sunt AUREL, și-i port numele lui tata, dar pentru că se zice ,,că într-o casă, nu e bine să aibă două persoane același nume”, la botez, am primit numele de VASILE, după bunicul patern, VASALIE A LUI LUPUȚ, din Chiuzbaia. Și așa am rămas – VASILE. După bunicul patern, eu sunt: - VASALIE A LUI AURELU LUI ȘTEFANU LUI ANTONE A  BELI, iar după tătuca: ,,VASILE A LUI ANUCA LUI VASALIE A LUI LUPUȚ/VASILE
A LUI ANUCA LUI NASTASIE A LUI VASALIE A LUI LUPUȚ, sau mai scurt, pentru că la mămuca îi ziceau ,,DE-A DOCHI”, eu aș fi: VASILE A LUI ANUCA LUI NASATASIA A DOCHI. După o așa zisă poreclă, cum există în fiecre sat tradițional, aș fi: VASILE A LUI PINTEA – PINTEA fiind tata, și porecla este o moștenire primită din tinerețele dumnealui, căci era un om harnic, hotărât, dârz, și foarte muncitor/viteaz precum ar fi fost haiducul Pintea Viteazu – despre care există legende în sat. N-am mai scris/spus niciodată povestea neamului meu, poate și pentru că nu am fost provocat până acum ... așa că voi încheia, mulțumind și felicitând pe cel ccare a lansat această frumoasă, elegantă, sobră, serioasă provocare.
Sunt din nemul DOCALĂILOR, (matern) din Chiuzbaia, și din neamul BELENILOR (patern) și mă mândresc cu ceea ce sunt. Mă mândresc cu neamurile mele și cel mai frumos este că ne respectăm între noi, ne ajutăm și ne susținem, suntem cu adevărat un neam ,,bun și mare”. Mai notez următorul amănunt – așa ca pentru final – dacă veți ajunge în sat și veți întreba de mine, după numele din acte – AUREL BELE – oamenii vă vor trimite la tata, iar dacă veți întreba de VASILE BELE – următoarea întrebare, pentru a afla unde stau, va fi: ,,Care Vasile Bele? Că sunt vreo 3 – 4!”. Sau ,,Care Vasile? Jandarmul? Starostele? A Lui Pintea?”. Dacă veți răspunde: ,,jandarmul!” sau ,,starostele”, atunci fără doar și poate, vă vor da informația clară, vă vor trimite în Groapele Chiuzbăii – acolo unde stăm.
Chiar mă bucur că am putut scrie atâtea lucruri minunate despre mine, despre nemaul meu, și nu ați făcut altceva decât să stârniți/iscați ,,viteză” în a scrie/face acel arbore genealogic, despre care aminteam puțin mai sus. Ar fi o idee interesantă și în cartea satului, marea carte a satului Chiuzbaia, ar fi o necesară, de actualitate, binevenită o astfel de istorie onomastic, dar curând visul va deveni realitate, simt acest lucru, și nici nu ar fi un mare efort sau multă trudă. Așa, ne vom cunoaște mult mai bine și vom rămâne în istoria satului, mai ales că satul Chiuzbaia încă nu are o monografie completă, ci doar TOPONIMIA SATULUI CHIUZBAIA, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, lucrarea de licență tipărită în anul 2005. Există, o monografie, dar încă netipărită/needitată, rămasă de câțiva zeci de ani în manuscris, din nu știu care pricină. Este vorba despre ,,MONOGRAFIA SATULUI CHIUZBAIA, scrisă de regretatul învățător Teofil Rădulescu-Cherecheș, pentru care încă nu s-au găsit banii necesari publicării. Ar fi o realizare măreață, plăcută, importantă în definirea identității noastre. Dar, sperăm, că nu-i așa?, speranța moare ultima, vom trăi și vom vedea și acest vis împlinindu-se cu adevărat. Am considerat și consider că avem datoria morală cel puțin din respect pentru învățătorul Teofil Rădulescu-Cherecheș să facem acest pas, deși, deocamdată, în revista DIN  VATRA SATULUI – am tipărit primul volum al acestei monografii, și nu mă rabd, să afirm că acest lucru s-a făcut cu/din bugetul personal, fără niciun ajutor sau finanțare. Dar, să nu uităm că există două volume ale monografiei.     
După terminarea celor 8 clase generale, la Școala Generală cu clasele I-VIII Chiuzbaia, am intrat la Liceul industrila nr. 7, Satu Mare – specializarea ,,Preparator produse carne-lapte”, iar în anul 1989 (luna ianuarie) am fost încorporat în armată la o unitate din Câmpulung Muscel (Argeș). Am ,,prins” revoluția din 1989 în armata românească, fiind sub ,,tricolor la datorie”. Din 1992 și până în prezent sunt subofițer operativ în Jandarmeria Română (M.A.I.)
 VASILE BELE - BAIA MARE 

VASILE BELE
 BAIA MARE  VICTOR BABES 31/51 
TEL:0753-53.30.03
email  v_bele@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu