luni, 20 mai 2019

Evenimentul ”Bun de Maramureș” a ajuns la a II-a ediție


Sub egida ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, Consiliul Județean Maramureș a redeschis porțile târgului de promovare a meșterilor populari și a producătorilor tradiționali în cadrul acțiunii ”Bun de Maramureș”. Aflat la a II-a ediție, evenimentul s-a desfășurat în Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, în perioada 17 – 19 mai 2019.
Timp de trei zile, ”Satul din deal” a devenit un furnicar datorită miilor de vizitatori care au trecut pe la standurile celor peste șaptezeci de expozanți. Iubitorii portului popular au găsit aici cămeși, zadii, gatii, mânecări, straițe, zgărdane, brățări, toate autentice, demonstrând măiestria și dragostea cu care au fost realizate de meșterii populari. Însă îndemânarea acestor oameni minunați nu s-a oprit aici, iar de pe mesele lor au zâmbit păpuși îmbrăcate în straie populare, aflate lângă sticle de pălincă personalizate.
Nu au lipsit nici obiectele de decor, căsuțele tradiționale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn și ceramică, pecum și obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieții, soarele, funia, dinții de lup sau crucea. Doi meșteri populari, un ceramist și un cioplitor în lemn au oferit demonstrații chiar în curtea Muzeului Satului, spre încântarea copiilor care au participat activ la aceste acțiuni, iar micii artiști au avut posibilitatea de a păstra obiectele realizate.
Târgul ”Bun de Maramureș” s-a adresat și producătorilor tradiționali. Aceștia au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme făcute după rețete de pe vremea bunicilor, delicata miere de salcâm roz, miere cu diverse combinații de nuci și semințe,  o gamă largă de produse apicole, și nu în ultimul rând uleiuri presate la rece. Ulițele ”satului din deal” s-au umplut de miros de lavandă atunci când producătorii de uleiuri esențiale au invitat vizitatorii să testeze produsele realizate din mărunta, dar magica plantă mov. Atât doamnele, cât și domnii au fost impresionați de oferta bogată de produse cosmetice 100% naturale realizate pe bază de gălbenele, argilă albă, ulei de bergamotă sau portocale. Atmosfera efervescentă a fost întreținută de ansamblurile folclorice și de primăriile – gazdă care au participat la eveniment și care au dat viață gospodăriilor tradiționale din Muzeul Satului.
Consiliul Județean Maramureș a realizat a doua ediție a Târgului ”Bun de Maramureș” cu participarea meșterilor populari, a producătorilor tradiționali și a autorităților locale din cele patru zone etnografice ale județului: Țară Chioarului, Țara Codrului, Țara Lăpușului și Maramureșul Voievodal.

                                                                                       MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu