luni, 20 mai 2019

Scurgere de informații secrete: Traian Băsescu, agent KGB?

Conform aplicării principiului diviziunii muncii între serviciile statelor membre ale N.A.T.O., Olandei îi revenea activitatea contrainformativă în spaţiul României. Datorita acestui fapt, in arhivele olandeze se găsește un bogat material informativ, în legătură cu activitatea anti-NATO. La Haga se află o arhivă cuprinzând activitatea KGB desfășurată în Benelux. Conform documentelor stocate acolo, Băsescu Traian a fost membru al Direcției de Informații Externe (DIE),  deci agent specializat în transporturi de armament și spionaj militar.


 Sub umbrela serviciului românesc de spionaj, extrem de lacom după bani, Băsescu a cedat propunerilor sovieticilor și a fost racolat, devenind componentul unei rețele a KGB în Europa Occidentală. Rețeaua era condusă de Silvian Ionescu, iar legătura era asigurată, în Ostende și Anvers, prin Băsescu. Pe langă diverși fugitivi ruși care au defectat în vest după 1991, un spion dublu britanic, care a acționat în anii ‘80 la Anvers, descrie în detaliu activitatea de spionaj în favoarea rușilor a fostului președinte al României, scrie Corectnews.
Albert Ignatenko (un general KGB, urmărit îndeaproape și astăzi de serviciile de contrainformații belgiene și olandeze), a efectuat în anii ’80 mai multe deplasări la Anvers, unde s-a întâlnit cu Băsescu în mare taină, conform celor consemnate în documentele serviciilor secrete olandeze. Tot de acolo aflăm că, în perioada în care se afla la post la Anvers, Băsescu Traian se întalnea și cu maiorul KGB Victor Bout la aeroportul din Ostende. Ulterior, Victor Bout avea să devină cel mai mare contrabandist de armament din lume.
Inainte de vizita Familiei Regale Belgiene în Romania, serviciul secret belgian a elaborat un dosar întreg despre activitatea de spionaj și trafic de arme desfășurată de Băsescu Traian. Conform acestor documente, Băsescu era agent KGB, sub acoperireaDIE.
In 1973, Ceaușescu semnează un document secret (Nr. Z-363/1973) prin care, șefii misiunilor Navrom din străinătate, devin automat ofițeri acoperiți, specializați în spionaj militar și trafc de arme. Pentru această misiune, Băsescu Traian urmează o școală de specializare pentru spionaj și diversiune, localizată la  Brănești și la Băneasa.
Cele două locații erau dotate cu sisteme de acomodare cu limbile străine, cu tehnicile de spionaj, cutumele diplomatice și modul de viață occidental. In faza a doua s-a lucrat la “legendarea” ofițerului cu identitatea sub care acesta urma să activeze. S-a mers până la antrenarea și obișnuirea lui cu detectorul de minciuni. Atunci a învățat Băsescu Traian să mintă fără să clipească. După identificarea cu personajul, ofițerul a trecut la pregătirea sistemului de comunicare cu Centrala, prin curieri sau, direct, prin cifrul de stat.
Din anul 2004, Băsescu Traian a trecut cu arme și bagaje în tabăra cealaltă, acceptând să colaboreze cu CIA. Fiind orbiți de modul lor de gîndire maniheistă, americanii erau convinși că, mai devreme sau mai târziu Adrian Năstase, va face rușilor concesii inacceptabile. De aceea au decis să-i bareze acestuia accesul la putere și au mizat, în extremis, pe Băsescu Traian, care era dispus la orice concesie, fiind șantajabil, atât cu problemele sale din justiție (Dosarul Flota), cât și cu tot trecutul său de spion militar și traficant de arme.
Ulterior, Băsescu Traian s-a revanșat față de stăpânii americani, cadorisindu-i cu mari sume de bani și făcând gesturi de mare prietenie față FMI și Banca Mondială, îndatorând România cu sume uriașe, purtătoarele unor dobânzi colosale. La declanșarea crizei din 2008, tot din ordinul său au fost achitate, imediat, către băncile mamă din occident, toate împrumuturile acordate prin filialele acestora din România. Firește, din banii acordați cu dărnicie de FMI.
Americanii sunt oameni pragmatici. Ei se folosesc de anumite persoane, iar când nu mai au nevoie de ele, le dau un șut undeva sau chiar le elimină fizic. Una din tacticile obișnuite pentru a se distanța de foștii lor colaboratori este declasificarea unor documente ale CIA, care sunt “scăpate” în presă. O alta metodă este plasarea în media occidentală a unor informații compromițătoare, necunoscute anterior marelui public. De acest lucru îi este acum frică lui Băsescu. Pentru distrugerea sa, CIA va face în curând trimitere la diferite cărți “de interes”, în care se fac referiri la activitatea sa de spion KGB și traficant de arme, la Anvers.
Iată ce declară celebrul Mihai Pacepa: “Navrom avea o relaţie de subordonare faţă de Direcţia de Informaţii Externe şi Direcţia de Informaţii a Armatei, în baza unui decret din 1973. Documentul ar fi autorizat Navrom să transporte, prin „curier diplomatic secret“, echipamente militare occidentale supuse embargoului. Toate aceste aranjamente, preciza el, erau făcute chiar de şefii agenţiilor Navrom şi căpitanii de nave”.
Analiștii CIA menționează și asasinarea colonelului Trosca și distrugerea (în Decembrie 1989) a  diviziei anti-KGB a lui Ceaușescu, cea care îl urmărea pe Băsescu Traian, dar și pe celalți agenți sovietici: vestita UM 0920/A, devenită apoi UM 0110. Atribuţiile acestei unități de elită ceaușiste erau în sfera contrainformaţiilor, adică supravegherea activității din România a serviciilor de informaţii din celelalte ţări comuniste, în mod special activitatea KGB.
Amiralul Gheorghe Anghelescu, ca şef al Marinei Comerciale, era şeful lui Traian Băsescu. El îi semnează acestuia, cu avizul DIE și al Securității, ordinul de încadrare la postul de la Anvers, ca reprezentant al Navrom. Tot atunci, Silviu Predoiu, este ofiţerul DIE sub acoperire, trimis la Anvers, ca reprezentant comercial, având biroul alăturat de cel al lui Traian Băsescu.
Atât Băsescu Traian, cât și Gheorghe Marin și Silviu Predoiu sunt suspectaţi că ar fi fost racolați și fac parte dintr-o rețea de spioni KGB, în timp ce Vasile Ionel, Ion Iliescu și Nicolae Militaru făceau parte dintr-un alt grup de agenți KGB aflați în urmărirea UM 0110. Gheorghe Anghelescu era urmărit de UM 0110, prin biroul din Constanţa, Adrian Isac a fost în atenţia UM 0195, Gheorghe Fulga era urmărit de UM 0110, prin biroul din Braşov, Mihai Caraman era în atenţia UM 0195, iar Petre Roman era în atenţia UM 0544 (DIE).
CIA a semnalat faptul că Adrian Isac a colaborat cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, agent al FSB, serviciul secret rus, urmașul KGB.
Băsescu Traian a fost racolat de Direcția a IV-a a Securității în 1972, pe vremea când era înscris la Institutul de Marina. Numele lui se regăsește în Registrul Jurnal pentru rețeaua informativă a U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toți colaboratorii Securității din Institutul de Marină. După ce Băsescu Traian a terminat Institutul, dosarul său de rețea, cu nr. P-3990 a fost transferat la Securitatea Constanța, în anul 1976, fapt certificat prin adresa cu nr. 00151392/29.09.1976.
Numele lui Basescu Traian se regăsește în Registrul de Inventar – Arhivă al fondului rețea Constanța, registru care cuprindea toți informatorii Securității din județ. Dosarul de colaborator nr. 003990/1972, al lui Băsescu Traian, a fost distrus în anul 1979, cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.

Autor: Lucian Negrea
Sursa: Știri pe surse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu