Două partide par să nu se alinieze noii polarizări a partidelor după dihotomia restricţii/relaxare. UDMR şi PMP se ţin la o distanţă onorabilă de disputa dintre PNL, care, ca partid de guvernare, susţine că se impun în continuare restricţii pentru limitarea infectărilor, şi PSD care, împreună cu ALDE şi Pro România, a devenit campionul relaxării.
Dacă previziunile se vor adeveri şi în luna august se va ajunge la mii de infectări pe zi, cele trei partide ar fi normal să suporte consecinţele în plan politic şi electoral. Tergiversarea în parlament a adoptării noilor măsuri propuse de guvern se reflectă în înmulţirea cazurilor noi. Cu toate acestea, liderii opoziţiei nu se înmoaie. Ei insistă că trebuie mai multe măsuri de relaxare.
Călin Popescu Tăriceanu adoptă un ton ridicol-apocaliptic: „Lăsaţi-ne să revenim la viaţă!”
Inspirat, probabil, din presa din vremea gripei spaniole când ziarele nu aveau voie să prezinte numărul morţilor, liderul ALDE propune pur şi simplu să nu se mai facă publice cazurile de îmbolnăvire.
Datorită cenzurii la care erau supuse ziarele nu se cunoaşte nici azi numărul exact al morţilor de gripă spaniolă decât din estimările făcute de-a lungul timpului, ultima luată în considerare fiind cea din anii 1960 care a triplat estimările din anii 1930.
Desigur, ceea ce spune domnul Tăriceanu nu este altceva decât o încercare de a se face remarcat printr-o exagerare. Înainte de orice, epoca noastră este guvernată de statistică. Numărul infectărilor zilnice sunt făcute publice în toate ţările. Fără aceste cifre anunţate zilnic o anumită parte a populaţiei nu ar mai putea fi ţinută în frâu. Frica păzeşte bostănăria.
Oricum, deja pandemia a dat naştere unui nou curent al subculturii, (subcultură nu în sensul inferiorităţii, ci al altor norme decât ale culturii convenţionale) noii coronahipioţi găsind o sadică plăcere din infectarea voluntară. Ca şi în cazul altor curente avangardiste, Marea Britanie şi Germania sunt în frunte şi în cazul corona-chefurilor cu mii de persoane care se zbenguie cu sticle în mână. Totuşi, petrecerile Covid 19 încă nu au ajuns la scenele supravieţuitorilor sclerozaţi din filmele anilor ’80 despre ravagiile provocate de războiul nuclear. Este adevărat că noul curent este departe şi de subcultura Hippie, a generaţiei Beat, mişcări ale tinerilor apărute la începutul anilor 1960.
Harta infectărilor cu coronavirus împarte România în două părţi distincte. Judeţele din Transilvania au cele mai puţine cazuri. Să fie acesta un rezultat al disciplinei civice, al respectării regulilor de către ardeleni? Nu este exclus, însă ar trebui remarcat şi efortul personalului sanitar din judeţele cu un număr mai scăzut de infectări.
2020 este anul provocărilor. Preşedintele SUA nu ezită să compare acţiunile Chinei cu atacul mişelesc al japonezilor de la Pearl Harbor. Dar Donald Trump se află în campanie electorală pentru obţinerea celui de-al doilea mandat. Pariind pe relaxare nu pe restricţii, PSD are în Trump un model. Necazul este că PSD nu are un lider de forţă care să se poată impune în faţa premierului Orban, care să-i poată face faţă preşedintelui Iohannis.
Remarcabil este faptul că Traian Băsescu este adeptul măsurilor de prevenţie. Discursul liderului de facto al PMP are logică, ţine seama de realitate. Deşi este destul de retras, Kelemen Hunor nu se aventurează în declaraţii de tipul lui Tăriceanu. Cele două formaţiuni politice pot intra în campania electorală necompromise de adoptarea unor poziţii radicale. La urma urmei, guvernul îşi asumă responsabilitatea pentru protecţia populaţiei, nu opoziţia.
Dacă 2020 nu ar fi un an electoral, partidele s-ar raporta altfel la pandemie, ar pune în balanţă măsurile de relaxare cu cele de prevenţie.
Să presupunem că PSD va înainta moţiunea de cenzură, va determina căderea guvernului PNL şi, ajungând la guvernare, va introduce măsurile de relaxare pe care le susţine acum? Nici vorbă. Este suficient să ne reamintim cum a reacţionat guvernul PSD la protestele din 10 august 2018.
Lumea este atât de bulversată încât nici partidele serioase nu au curajul să se delimiteze de noul curent de subcultură, ale cărei prime manifestări publice sunt coronapetrecerile. Poate că lumea se află în faţa acestui tip de schimbare.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informația zilei Maramureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu