marți, 16 februarie 2021

“Refuz să vă dau o definiţie clară“

 
Care dintre următorii politicieni a spus “Refuz să vă dau o definiţie clară”:

1. Klaus Iohannis

2. Ludovic Orban

3. Florin Cîţu

4. Dan Barna

5. Dacian Cioloş

6. Kelemen Hunor

7. Alt politician

După ce v-aţi decis asupra unui nume urmează partea a doua a întrebării: la ce întrebare a dat politicianul acest răspuns?

De data aceasta este inutil să oferim răspunsuri tip grilă pentru simplul motiv că întotdeauna un bun politician refuză, fără să o spună direct, să ofere răspunsuri clare la orice întrebare.

De exemplu dacă un reprezentant al PNL este întrebat dacă legea bugetului care va fi supusă votului peste câteva zile este bună va răspunde da, este foarte bună. Dacă aceeaşi întrebare îi va fi pusă unui politician din PSD va răspunde fără să stea nicio secundă pe gânduri că este cel mai prost buget prezentat vreodată în parlament.

Fără să vrea, omul politic, unul dintre cei şase nominalizaţi sau altul, a pus diagnosticul exact al bolii de care suferă toţi politicienii: incapacitatea de a da răspunsuri clare. Pentru această boală profesională primesc sporuri. Nu unul singur, ci mai multe, după caz. De la decontarea combustibilului până la pensia specială primită la sfârşitul carierei.

Pe lângă sporuri, omul politic beneficiază de un drept pe care nu îl mai are nimeni: dreptul de a nu face nimic.

Fără să-l tragă cineva la rost. Se poate uşor infirma această afirmaţie: politicienii sunt sancţionaţi la sfârşitul mandatului. Cetăţenii dezamăgiţi nu-i mai votează. Partidul din care fac parte nu mai câştigă alegerile. Dar acest lucru se întâmplă o dată la patru ani.

În timpul exercitării mandatului partidele şi politicienii pot fi înjuraţi, criticaţi în mass media, porcăiţi pe reţelele de socializare, pot fi organizate proteste de stradă împotriva lor, dar ei îşi continuă mandatul.

Din cauza acestui sistem rău întocmit nu au putut fi organizate niciodată în cei peste 30 de ani de democraţie alegeri anticipate.

Singura formulă prin care un guvern poate fi dat jos este moţiunea de cenzură. :i aici, datorită prerogativelor preşedintelui ţării, există posibilitatea ca noul guvern să aibă aceeaşi culoare politică.

Nu se stă mai bine nici la nivel local. Un primar poate dormi patru ani sau poate face orice prostie fără să poată fi schimbat din funcţie. Doar moartea sau puşcăria îl poate face să-şi piardă funcţia pe care a câştigat-o prin alegeri.

Se înţelege de la sine că a câştigat alegerile recurgând la strategia verificată în timp: refuzul de a da răspunsuri clare.

Înainte de a se decide să intre în politică fiecare individ trebuie să-şi ştanţeze pe frunte „Refuz să vă dau o definiţie clară.” Altfel nu va avea viaţă lungă.

Adevărul gol-goluţ nu are ce căuta în politică. Iată, pe premierul Cîţu l-a luat gura pe dinainte şi a declarat că va tăia sporurile nejustificate adăugate la salariile salariaţilor de la stat. A avut mari probleme chiar în PNL, s-a lovit de refuzul partenerilor de guvernare, a declanşat mişcări de protest. În consecinţă nu a tăiat sporurile în legea bugetului.

A declarat că vor avea loc disponibilizări în companiile de stat cu pierderi. Nici acest lucru nu este prins în buget. Vorba lui Tudor Arghezi, ca publicist, nu ca poet, „Una zicem, alta fumăm”. Metafora a dispărut, a rămas doar scheletul ei prozaic: „Una promitem, alta facem.”

Pandemia ne demonstrează, o dată în plus, că sistemul care ar trebui să pună România în mişcare este rău întocmit.

Justiţia nu funcţionează, agricultura nu funcţionează la capacitatea reală, învăţământul a devenit un simplu experiment, legile salarizării şi pensiilor sunt prost întocmite creând inegalităţi strigătoare la cer.

Un singur lucru merge ca un ceas elveţian în România: politica. Nimeni dintre cei care au investit în politică nu a pierdut decât dacă a fost fraier, dacă a încercat să-şi facă datoria.

Sistemul ejectează asttfel de specimene rare, ca pe nişte corpuri străine.

Realitatea din România poate avea altă explicaţie decât cele de mai sus? Care ar fi răspunsul potrivit la această întrebare? Unul singur: „Refuz să vă dau o definiţie clară.”

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu