vineri, 5 martie 2021

Când se va declara premierul Cîţu învins de sistem?

 

“Noul buget forţează reforma, în primul rând a companiilor de stat”.

Asta spune premierul Florin Cîţu despre bugetul recent adoptat în parlament cu o majoritate covârşitoare de voturi: 234 la 170.

Frunzărind presa ultimilor ani se poate uşor constata că lipsea aproape cu desăvârşire cuvântul REFORMĂ.

S-a vorbit despre schimbări, despre măsuri, despre lupta împotriva corupţiei, înlocuită în ultimul an cu lupta anti-Covid.

Comentatori, analişti, simplii cetăţeni, le cereau partidelor să se reformeze. De ani de zile PSD este pus la zid şi somat să se reformeze. Despre PNL se tot spune că este anchilozat, că nu ţine pasul cu vremurile. USR-PLUS este un partid neomarxist. UDMR-ului i se reproşează că face jocurile Budapestei. AUR este o adunătură de amatori, de indivizi anti-sistem, dar şi chintesenţa patriotismului brut.

Ce să mai spunem despre clasa politică? Este cel mai mare rău care poate exista pe faţa pământului. Toată lumea este de acord că trebuie să vină un partid cu totul nou, cu oameni noi, cinstiţi, patrioţi, profesionişti desăvârşiţi, cu idei noi, gata să se sacrifice pentru binele general. O utopie la fel de radicală ca ideea că întreaga clasă politică este coruptă şi nepricepută. Politicienii români sunt exact la fel ca politicienii din întreaga lume.

Nici mai buni, nici mai răi. Sistemul este prost. Sistemul este nereformat şi refuză să se reformeze.

Nu guvernul, fie că este vorba despre fostele guverne PSD, fie că este vorba despre guvernele PDL sau PNL, nu le-a spus celor din sistemul de Sănătate să se lase jecmăniţi de marile companii farmaceutice.

Nu guvernele permit sistemului juridic să nu mai cântărească dreptatea cu ochii închişi, aşa cum arată femeia legată la ochii ce ţine în mână balanţa.

Dimpotrivă, oameni din sistemul juridic nu numai că au închis ochii pentru a cântări exact dreptatea şi nedreptatea, ci au ţinut şi ochii şi urechile larg deschise, desigur cu sprijinul serviciilor secrete.

Cert este că românii şi-au făcut o ţară urâtă. Proaspătul politician, jurnalistul ajuns europarlamentar spune că are „imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart.”

Declaraţii de genul acesta sunt cu miile, cu zecile de mii, în toată mass media, în spaţiul on-line, pe stradă, la serviciu.

Toată lumea se plânge. Toată lumea ştie că lucrurile nu merg bine în ţara aceasta. Atunci întrebarea firească este: de ce nu se schimbă?

Noul premier, fără o zestre politică deosebită, că a făcut ca ministru de Finanţe o figură destul de ştearsă, vine şi spune că România se poate reforma din buget. Este posibil să aibă dreptate.

Dar în România nu există doar un singur buget.

Bugetul consolidat al statului este ca un stejar uriaş, singuratic, aşezat în mijlocul unei păşuni pe care cresc o sumedenie de arbuşti, de buruieni. Fiecare minister, fiecare judeţ, fiecare primărie, fiecare instituţie, are propriul buget.

Reforma, cu majusculă, nu poate fi manevrată de la un singur buton, de la bugetul statului, ci de la miile de butoane ale bugetelor aflate în pixul fiecărui ordonator de credite. Ministrul alocă bani unde doreşte, preşedintele de consiliu judeţean, primarul, şeful de instituţie direcţionează fondurile unde doreşte.

Despre asta este vorba. Mâna lungă, sau mai degrabă mâna scurtă a premierului nu ajunge foarte departe. Nici mână lungă a serviciilor de informaţii, adăugată la DNA nu a ajuns până în ultimul cotlon al sistemului bugetat de stat. Jungla are reguli mai stricte decât societatea românească ridicată, clădită pe ruinele comunismului de stat.

Degeaba se revoltă Rareş Bogdan, degeaba postează politicienii fraze pe cât de sforăitoare pe atât de inutile pe paginile lor de facebook. Fără efect rămân declaraţiile politice din Parlament, la fel ca semnalele din mass media.

Politicieni, şefii de instituţii, au arme mai performante, pot manipula opinia publică, folosind în interes propriu şi de grup fondurile alocate de guvern, banii adunaţi din impozite şi taxe.

În linii mari cam aşa se prezintă societatea românească la această oră.

Ştie acest lucru şi premierul Cîţu. Este doar o chestiune de timp să se declare învins de sistem.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu