vineri, 10 februarie 2023

Nu ratați LITEROMANIA, nr. 276/2023

 

Nr. 276
 

Cartea săptămânii

Top 10 Literomania 2022
 

 Citește mai departe

VIDEO: Interviu cu Éric-Emmanuel Schmitt
La București, am avut ocazia de a sta de vorbă cu scriitorul pe marginea romanului recent apărut, „Paradisuri pierdute”, și a seriei de volume care îi vor urma – într-un dialog (în limba franceză) înregistrat, pe care vi-l propun și sub formă audio, nu numai scrisă. (Adina Dinițoiu)

Video aici
Dacă îți place Literomania, donează pentru a contribui la continuarea proiectului. Îți mulțumim!
 

 
         





 
             
                                                                                     
Cronici

Posibila anihilare a singurătății…

Rodica Grigore
 

Considerat un thriller politic care se transformă pe nesimțite în meditație cu accente metafizice, aducând laolaltă elemente de proză polițistă și narațiune de spionaj, „Anihilare”, cel mai recent roman al lui Michel Houellebecq, a stârnit, așa cum era de așteptat, controverse aprinse, fiind apreciat la superlativ de admiratori, dar și pus la îndoială în privința realizării estetice de corul detractorilor. De altfel, așa s-a întâmplat și în cazul creațiilor anterioare ale celui care a cucerit și a șocat deopotrivă lumea literară franceză, fiind declarat nu o dată cel mai important scriitor din Hexagon, dar și cel mai dispus să spargă clișeele și să ignore toate regulile și normele prozei zilelor noastre. Căci, de la „Particulele elementare” (1998), „Posibilitatea unei insule” (2005) sau „Harta și teritoriul” (2010), Houellebecq nu a încetat să fie senzația literară a Franței, iar romanele pe care le-a publicat în ultimii ani, „Supunere” (2015) și „Serotonină” (2019) i-au confirmat acest statut, devenind rapid (și) succese de librărie – nu doar acasă, ci și în toate țările unde au fost traduse. Citește mai departe



 



 

 

         





 
             
                                                                                     
Atelier

Herbarium fantast

Dorica Boltașu

 

„Cartea plantelor și animalelor” (Nemira, 2021), care a câștigat deja câteva premii literare importante, este noul volum de poezie al Simonei Popescu și una dintre cele mai valoroase cărți ale ultimilor ani. Tot în 2021 a apărut, la Editura Rocart, „Opera poetică”, în care se regăsesc aparițiile de poezie de până acum, precum „Xilofonul și alte poeme”, „Juventus”. „Cartea plantelor…” le continuă și le depășește, prin tematică, prin profunzime, prin stil.

Mai întâi, readuce în atenția publicului un nou tip de lirism, în egală măsură blând, tulburător, simplu și rafinat, de o franchețe când sentimenală, când subtil ironică ori trist-nostalgică. Vocea lirică are o puritate rar întâlnită, ca în vârstele inocenței. Poate de aceea și efectul dublu pe care îl transmite vocea poetică, de statornicie și de vulnerabilitate. „Eul” Simonei Popescu din acest volum trăiește cu uimire aceste miracole ale existenței care sunt plantele și animalele, dar și timpul, prietenia, dragostea etc. Citește mai departe



 

 

         





 
             
                                                                                     
Mittelstadt

Carletta Stoltz din Desiştea (I)

Marian Ilea
 

„Baronul Stoltz” îi spuneau desiştenii. Era singurul ungur din Desiştea. Carletta era nepoată-sa. Stoltz era notar. După moartea lui, Carletta l-a moştenit. A rămas singură în conacul de mai sus de primărie. Comuniştii l-au rechiziţionat. Au făcut din el sediul cooperativei agricole de producţie. Carletta nu s-a dat dusă. Au lăsat-o în pace. Au dat din mîini a neputinţă. Carletta a primit o odaie cu toate acareturile. Veneau desiştenii la sediul cooperativei de producţie, se opreau şi la o poveste cu nepoata lui Stoltz.

Au plecat comuniştii şi nepoata baronului Stoltz a primit înapoi conacul şi jumătate din tăul unde se scăldau vara bivoliţele.

Carletta Stoltz era fată bătrînă. Şi-a căutat mobilele vechi. A reuşit să refacă vechiul salon de primire al baronului. Citește mai departe


 
Atelierele Literare Literomania
Pe lângă „Corespondențele Literare Internaționale Literomania”, Mircea Dan Duță, ne propune „Ateliere Literare Literomania”. În acest al treilea episod, Mircea Dan Duță îi are ca invitați pe Robert Șerban și Dumitru Crudu.
NOU: Flash fiction la microfon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu