vineri, 14 iulie 2017

Investigație Rise Project: Liviu Dragnea a preluat fraudulos Tel Drum, potrivit unui raport al DGPI. Reacția DGPI

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat, joi seară, o investigație din care reiese că, potrivit unui raport secret al DGPI (Direcția Generală de Protecție Internă, poreclit „Doi și-un sfert”), Liviu Dragna a preluat fraudulos Tel Drum.
Raportul DGPI publicat de Rise Project este intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman” și „descrie o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ prin care Liviu Dragnea, baron local, fraudează fonduri europene și guvernamentale”, scriu cei de la Rise Project.
Documentul arată, potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, că „inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate”. Documentul îl identifică încă din primele rânduri pe Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”, mai scrie Rise Project.
Jurnaliștii de investigație mai scriu că de Tel Drum se ocupau și oameni apropiați ai lui Liviu Dragnea, pe care liderul PSD îi cunoaștea din tinerețe.
„Raportul prezintă și organigrama grupării. Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali”, scrie Rise Project.
De asemenea, potrivit investigației, DGPI ar mai fi descoperit că Tel Drum a finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative, prezidențiale. De asemenea, în anul 2005, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu ar fi alocat fără licitaţie firmei Tel Drum 25,7 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii în judeţul Teleorman.
Reacții la investigația Rise Project
Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Călin Popescu Tăriceanu a spus, referitor la investigația jurnaliștilor de la Rise Project, că în anul 2005 nu știa cine este Liviu Dragnea și că Guvernul pe care îl conducea la vremea respectivă a alocat bani pentru zonele afectate de inundații în toată țara, nu numai în județul Teleorman.
Față de investigația publicată de Rise Project a reacționat și DGPI, care susține că  „presupusul document secret” publicat de jurnaliști nu îi aparține.
  „Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) respinge ferm alegațiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparține unității și, ca structură responsabilă  în materia asigurării coordonării și controlului activităților pentru protecția informațiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenți. În acest context, DGPI  respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică și îsi  reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist și dedicat îndeplinirii misiunilor încredințate prin lege”, se arată în comunicatul instituției menționate.
Publicarea anchetei despre Liviu Dragnea și Tel Drum a fost întârziată de un control inopinat al ANAD la redacția Rise Project. Despre acest lucru, președintele PSD a spus că se arată indignat și că nu are nicio legătură, precizând că va cere explicații la ANAF pentru acest control. Președintele ANAF a spus că spus că inspecția a fost făcută în urma unei analize de risc realizate de către DGAF, după o sesizare şi că instituţia desfăşoară sute de controale, „fără legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu