duminică, 16 iulie 2017

„Pelerin printre semeni ”- versuri de Ioan Andreica (recenzie)

Volumul antologic de poezie cu titlul „Pelerin printre semeni” scris de distinsul profesor și scriitor sătmărean Ioan Andreica are următorul mottou: „Unul dintre sfinți este viața-” aserțiune care mă duce cu gândul la calitatea vieții unui om; dacă aceasta e plină de iubire, atunci omul se apropie de sfințenie; în schimb dacă această viață e lipsită de iubire, atunci omul e mai aproape de Mamona. Cartea e exprimarea  iubirii autorului față de oameni, față de copilărie, părinți și mai ales față de sufletul său pereche imaginativ sau din viața aceasta. Astfel scriitorul creează o atmosferă lirică în care-și exprimă sentimentele față de tot ceea ce-l înconjoară cu patos și determinare.
                                   Ilustrația de la coperta numărul patru cu titlul „Festivalul Folclorului Codrenesc” ne amintește că scriitorul face parte dintr-un areal anume iar la coperta  întâi  avem reprezentat „copacul vieții” spiritualizat în culorile preferate ale poetului: roz și violet ce rezistă armonios alături de trunchi și pământ unite prin culoarea maronie.
                                   În acest volum de poezii sunt prezentate patru  aspecte mai importante ale vieții și anume: creația artistică, timpul, amintirea și iubirea. Poetul rămâne în lumea ideilor, a idealului de iubire, de trăire sufletească alături de sufletul pereche.

                                   Se zice că atunci când viața ți se pare grea, iar tu vrei să izbutești, trei arme trebuie să ai: să uiți, să ierți și să iubești. De acest ultim aspect al vieții este preocupat poetul Ioan Andreica în mod deosebit. Cele mai multe poezii sunt afiliate sentimentului iubiriiPoezia„Despre dragoste”se pare a fi un angajament artistic:„Scriu despre dragoste/ din ea sunt zămislit/ din prima zi sunt hrănit cu iubire./ mi-a călăuzit pașii pe ulițele satului/ pe la porți pripite de forfota zilei/ deși am cunoscut-o mult mai târziu/ după ani de învățare/ când la școală/ copilăria de alături îmi șoptea/ numai pe ea s-o iubesc...„;  teoria iubirii: „Iubiri/ Ard în spirală/ Case fericite-Poezia „Case fericite”: iubirea eternă : „De pe ultima treaptă/a speranței/arunc săgeata/spre cel mai înalt pisc al vieții/ iubirea eternă. Am mai țintit-o de câteva ori/ Mă tem/mă tem din nou/cetatea nu există-Poezia „Arcaș” ; armonia sau dizarmonia-n cuplu:„Pasul tău e aidoma cu al meu/ durerea mea e ca a ta/pe același drum am călătorit amândoi/ departe unul de altul/ cu aceeași corabie/cu aceleași cuvinte/ cu același tumult./Și totuși nu ne cunoaștem.”Poezia„ Cu aceeași corabie, „minunată referire la trecut , la amintiri din trecutul ce există în noi-cei ce trăim în timpul prezent-: „Mai trec prin căutarea propriului adevăr/frânt de neputința evadării/ din tărâm de dor/ repet anotimpuri/ ce încă mai dor/ Mirific ecou/ Se pierd în ființă-mi/ lumi ce au dispărut/ azi pecetluite în lut.”Poezia „Mai trec”pag.44.
                                   Unii zic că nu e bine să-ți amintești orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajută să trăiești în prezent, care-ți aduc  un aport de fericire și bunăstare în prezent. În acest orizont al amintirii se află poezia „Fără vreme” unde iubirea trecută , rămasă-n amintire e ca o zi de vară cea plină de iubire , e ca un pom în floare în primăveri senine, e„înger în veșmânt alb”: „Timpul curge prin liniștea nopții/ închis în amintiri/ revoc vremuri/ imposibil de a reveni/ înger în veșmânt alb/ te văd și azi/ cu visele pe frunte/ zadarnic mi-a fost demersul/ fără iubirea ta/ amândoi în infinitul sacru/ fără vreme străini vom exista”.
                                   Trecerea inexorabilă a timpului și odată cu el și a oamenilor care trec prin timp, el rămânând același , îl determină pe poet să mediteze asupra  viețiii, a faptului că pe aceeași cărare  acum sunt alții de același neam: „Într-o zi posibil/ să-mi doresc. A suscita memorii/ ale iubirii/ de loc/ de neam/ de prieteni/ iubite/ mă simt învins/ alte locuri,/alte neamuri, alți prieteni,/ alte iubite/ mă clatină cu aceleași jertfe/ să dau,/ să beau,/ să fac iubiri nocturne,/ să-mi revărs ființa și amarul/ mai mult să ridic paharul/ cătușe mă împiedică/ să îmi număr invers plăcerile/ și zilele/ pustiite și iubite/  tăcerea a venit-”Poezia„Tăcerea a venit”.
                                   Scriitorul rămas în lumea ideilor, a idealurilor mărețe  de iubire, de trăire sufletească intensă alături de sufletul pereche își exprimă credința-n creația artistică prin faptul că ea va dăinui veșnic fiind apărută din prea plinul trăirilor sufletești: „În sufletul unui poem/ întins este trupul poetului/ pentru mărirea gândului/ în extensii”Poezia„În extensii”.
                                   Pelerin printre semeni dl.Ioan Andreica  a adus în peisajul poeziei din nordul literar românesc o notă personală  întregind universul simțirii  autentice.
                                  
                        OLIMPIA MUREȘAN-membru L.S.R. filiala Maramureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu