sâmbătă, 1 iulie 2017

Procurorul Doru Ţuluş, a cărui revocare din DNA o cere Kovesi: „Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face aşa ceva!”

Război total în DNA după ce Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea a doi dintre cei mai vechi şi buni procurori ai Direcţiei, iar aceştia au sesizat Inspecţia judiciară a CSM faţă de şefa DNA şi adjuncţii ei.
Procurorii a căror revocare a fost cerută de Kovesi sunt Doru Ţuluş-foto, fostul şef al Secţiei a II-a de combatere a infracţiunilor conexe corupţiei (pe vremea lui Daniel Morar) şi Mihaela Iorga Moraru, unul dintre procurorii cei mai muncitori ai DNA.

Neoficial, procurorului Ţuluş i se reproşează de către colegii lui că ar fi făcut înregistrările cu Kovesi difuzate de Rtv, televiziunea fugarului Sebastian Ghiţă. Şi că ar fi „omul” lui Daniel Morar în DNA. Fost şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe vremea preşedintelui Traian Băsescu, acum judecător la CCR, Morar a fost raportor în cazul deciziei CCR care a spart binomul SRI-DNA.Cel puţin oficial, Kovesi îi impută procurorului Ţuluş că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale omului de afaceri Mihai Rotaru, anchetat ulterior de DNA în două dosare ANRP cu restituri ilegale de zeci de milioane de euro. Procuroarei Moraru i se reproşează că nu a înregistrat legal un denunţ.
Pe de altă parte, procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga Moraru şi Nicu Marin au sesizat Inspecţia judiciară a CSM cu privire la şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, adjunctul ei, Marius Iacob şi şeful Secţiei a I-a, Gheorghe Popovici, după ce aceştia din urmă i-au citat ca martori într-un dosar penal de scurgere de informaţii.
Cazul este instrumentat de procurorii Gheorghe Popovici şi Marius Iacob şi a fost deschis după ce RTV a difuzat înregistrările cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Procurorii Popovici şi Iacob le-au cerut colegilor lor de la Secţia a II-a, Ţuluş, Moraru şi Marin, să se supună detectorului de minciuni, fiind suspectaţi că ar fi făcut înregistrările cu Kovesi.
Ce spune Ţuluş
„Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face nicodată aşa ceva pentru că nu mi se pare un lucru corect”, a declarat procurorul Doru Ţuluş pentru România Curată.
Ce motive a invocat Kovesi pentru revocarea celor doi procurori. Moraru nu ar fi înregistrat legal un denunţ
“La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate.
La data de 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat încetarea delegării doamnei Moraru Iorga Mihaiela din funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii  economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, se arată într-un răspuns al DNA către România Curată.
Cine e procuroarea Moraru
Mihaela Iorga Moraru a instrumentat dosarul Microsoft, însă a trimis în judecată doar primul lot cu Dorin Cocoş, fost soţ al Elenei Udrea, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, fost lider PDL şi primar în Piatra Neamţ, omul de afaceri Dumitru Nicolae zis Nicu Niro şi fostul ministru PDL al Comunicaţiilor, Gabi Sandu.
Deşi a cerut încă din septembrie 2014 încuviinţarea urmăririi penale a 8 foști miniştri printre care Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, restul dosarului a întârziat. În plus, procuroarea Moraru nu i-a pus sub acuzare pe celebrii denunţători Claudiu Florică şi Dinu Pescariu.
Abia după ce cazul a fost luat de la procuroarea Moraru, ancheta în dosarele Microsoft II şi III a prins viteză, iar Florică şi Pescariu au fost puşi sub acuzare. Vezi aici şi aici.
Alte dosare instrumentate de procuroarea Moraru
Magistratul a semnat şi rechizitoriile fostului premier Adrian Năstase în cazurile Zambaccian şi Trofeul Calităţii. Acum lucra în dosarul fostul şef PDL al CNAS, Lucian Duţă.
Ţuluş ar fi anchetat un om de afaceri cu care avea raporturi civile
“La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Țuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile.
La data de 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat încetarea delegării domnului Doru Florin Țuluş din funcţia de procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a  Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în răspunsul DNA.
Contactat telefonic de România Curată, procurorul Doru Ţuluş a declarat:
“Nu sunt în raporturi juridice civile cu nimeni!”
Ce i se impută lui Ţuluş
Surse din cadrul DNA au explicat că procurorului Doru Ţuluş i se reproşează faptul că în 2010 şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către omul de afaceri Mihai Rotaru. Vezi aici declaraţia lui de avere din 2012 în care procurorul a indicat faptul că a vândut  creanţele cu 28.000 de euro unei persoane fizice.
În 2009-2010, magistraţii au avut de recuperat drepturi salariale restante rezultate din mai multe sporuri câştigate în instanţă. Ministerul Justiţiei a făcut plăţile, însă eşalonat, timp de mai mulţi ani. Potrivit unor surse, procurorul Ţuluş a avut nevoie de bani întrucât se recăsătorise şi trecuse printr-un proces de partaj. Aşa că a vândut drepturile litigioase asupra restanţelor salariale. A obţinut 75 la sută din suma care îi revenea, însă a avut avantajul de a lua toţi banii o dată.
Problema ar fi apărut în 2014 când adjunctul Secţiei a II-a, procurorul Petre Nariţa, s-a pensionat, iar Ţuluş i-a preluat dosarele. Printre ele, era şi o plângere a lui Adrian Mititelu de la Universitatea Craiova împotriva omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la echipa de fotbal a Primăriei conduse pe atunci de Olguţa Vasilescu. Plângerea viza un blat la un meci de fotbal cu Chimia Râmnicu Vâlcea şi a fost închisă de procurorul Ţuluş. Clasarea a fost confirmată de adjunctul lui Kovesi, procurorul Nistor Călin şi apoi de instanţă.
Rotaru a fost reţinut apoi într-un dosar al DNA
În noiembrie 2015, Rotaru a fost reţinut într-un dosar ANRP instrumentat de Secţia a I-a condusă de procurorul Gheorghe Popovici (care, acum, i-a audiat ca martori pe colegii lui de la Secţia a II-a, Ţuluş, Moraru şi Marin în dosarul privind scurgerea de informaţii).
Cunoscut samsar de drepturi litigioase, Mihai Rotaru a fost trimis în judecată în iulie anul trecut, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean. Rotaru e acuzat că a cumpărat cu 750.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren din Piteşti şi a obţinut o despăgubire de peste 21 milioane de euro. Vezi aici.
În februarie 2017, Mihai Rotaru şi sora lui Diana le Bomin au fost puşi sub acuzare într-un nou dosar ANRP legat de despăgubiri primite pentru terenuri în Bistriţa. Prejudiciul se ridică la peste 17 milioane de euro. Dosarul este instrumentat tot de Secţia a I-a a DNA, condusă de procurorul Gheorghe Popovici. Vezi aici.
Cine e cârtiţa lui Oltean din DNA
Procuroarea Mihaela Iorga Moraru a anchetat dosarul în care fostul lider PDL Ioan Oltean era acuzat de favorizarea infractorului. În comunicatul din 2013 al DNA se arată:
“Există indicii certe cu privire la săvârşirea de către învinuitul Oltean Ioan a infracţiunii de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie în sensul că, în seara zilei de 22 martie 2012, a încunoştinţat două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate de către Direcţia Națională Anticorupţie percheziţii la domiciliile acestora într-un dosar penal în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa”.
Întrebarea care evident se pune este de la cine din DNA avea Ioan Oltean informaţii despre percheziţiile care urmau să aibă loc a doua zi?!
Cert e că pe 24 martie 2012, oamenii lui Ioan Oltean, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, ambii PDL, au fost reţinuţi de procurorii Secţiei a II-a a DNA, conduse pe atunci de procurorul Doru Ţuluş. Vezi aici.
Dosarul lui Ioan Oltean de favorizare a infractorului este în continuare în lucru… Iată ce scriau jurnaliştii de la Hotnews pe 1 aprilie 2016: “DNA a precizat la solicitarea HotNews.ro că dosarul este în continuare în lucru, fără a da alte informaţii legate de stadiul său”. Vezi aici.
Scalpurile de la cingătoarea lui Ţuluş
Procurorul Doru Ţuluş este un simbol al DNA. Este unul dintre oamenii vechi şi profesionişti ai Direcției. A instrumentat dosare finalizate cu condamnări grele precum cazul Transferurilor, cu greii din fotbal, Miron Mitrea, Maricel Păcurariu de la Realitatea tv sau fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel.
Ţuluş i-a trimis în judecată pe fostul consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, George Scutaru, fostul ministru de Interne Cristian David şi fostul lider al PNL, Dan Motreanu.
Ca şef de secţie a confirmat toate dosarele grele finalizate cu condamnări precum Adrian Năstase, Relu Fenechiu şi Dan Voiculescu.
A dat şi un rateu recent când i-a trimis în judecată pe foştii deputaţi Nicolae Păun şi Mădălin Voicu şi fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu. Dosarul a fost retrimis la DNA de Instanţa supremă pentru neregularităţi.
Acum, Ţuluş îl anchetează pe şeful CJ Ilfov, Marian Petrache.
Amic cu Morar
Relaţia de amiciţie a procurorului Doru Ţuluş cu fostul şef al DNA, Daniel Morar, este de notorietate. Se cunosc de la Cluj din 1993. Morar l-a adus la DNA Bucureşti ca şef al Secţiei a II–a.
Acum, Ţuluş este suspectat de colegii lui că i-ar fi livrat informaţii din DNA lui Daniel Morar, ajuns judecător la CCR. Morar a fost judecător raportor în cazul deciziei care a spart binomul SRI-DNA.
O părere care mă pune pe gânduri
Sunt un jurnalist acreditat pe DNA încă de la inființare si ii cunosc atat pe Doru Ţuluş cât şi pe Laura Codruţa Kovesi. Nu ştiu care dintre ei are dreptate în acest conflict. Tot ce ştiu am pus cap la cap în acest articol.
Am căutat însă să aflu părerea unor oameni vechi din DNA, de pe vremea lui Daniel Morar, acum în echipa lui Kovesi. Iată ce spune unul dintre ei, sub protecţia anonimatului:
“Ţuluş şi Moraru au comis fapte foarte grave”.
Rămâne de văzut dacă într-adevăr este aşa şi ce se va întâmpla în continuare.
Marţi, 4 iulie, secţia de procurori a CSM va lua în discuţie cererea de revocare a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga Moraru.
Chiuariu a cerut revocarea lui Ţuluş
Nu e prima dată când se cere revocarea lui Doru Ţuluş. A mai făcut-o în 2007 fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, ulterior condamnat la 3 ani şi jumătate cu suspendare în dosarul Poşta Română, un caz instrumentat chiar de procurorul Ţuluş.
E adevărat că în 2007, Chiuariu a cerut revocarea lui Ţuluş doar din funcţia de şef de secţie, nu din DNA.
Procurorul a fost apărat la CSM de ambasadorii unor state partenere, iar Consiliul nu a dat curs solicitării ministrului.
Autor: Alex COSTACHE
Sursa: România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu