joi, 20 iulie 2017

Şedinţă de lucru estivală a Cenaclului Scriitorilor Maramureş

Joi, 20 iulie 2017, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în sala de conferinţe a avut loc, de la ora 12,oo o şedinţă de lucru estivală a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş, prezidată de scriitoarea Florica Bud. S-a citit poezie din cel mai recent volum al poetului Vasile Morar din Chelinţa, Ulmeni „Bucuraţi-vă”, a pr. George Nicoară iar Gelu Dragoş a prezentat o scurtă recenzie a volumului (proaspăt ieşit de sub tipar) al poetului Ion Georgescu Muscel, „Rezerve de tandreţe”, poezie şi pictură.
După un moment de reculegere pentru regretaţii Maria Mariş Dărăban şi acad. Augustin Buzura, cuvântul de bun venit a aparţinut moderatoarei evenimentului, doamna Florica Bud. S-a început cu unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi maramureşeni, recunoscut pe plan naţional, tradus şi în străinătate, remarcabil prin amploarea operei poetice şi profunzimea creaţiei -Vasile Morar. Acesta a rugat-o pe „spinista” Viorica Găinariu Tazlău să recite atât din volumul „Bucuraţi-vă” cât şi din volumul „Sub podul calicilor”. La cererea publicului, poetul Morar a recitat trei poeme, iar cel mai aplaudat poem a fost „Turnul”. A urmat poetul George Nicoară care a recitat din volumul „Trupul cuvântului”, carte apărută în decembrie 2016 şi premiată de Uniunea Scriitorilor Români, filiala Cluj, prin reprezentanţa maramureşeană cu Premiul „Mihai Olos”, dar şi câteva poezii abia scrise pentru acest eveniment.
A urmat jurnalistul şi poetul Dragoş Gelu cu o recenzie la volumul poetului pictor Ion Georgescu Muscel „Rezerve de tandreţe”, Editura „Eurotip” Baia Mare.
Prozatorul Valeriu Sabău a dorit să recite o poezie semnată de Vasile Morar, iar cartea voluminoasă şi grea ca o cărămidă a lui Morar s-a deschis la poemul „Cântând la vioară”, ceea ce ni l-a adus în memorie pe eminentul Emil Gavriş.
Poeta Ioana Ileana Şteţco afirmă că „bucuria cuvântului la Vasile Morar te ridică până la cer, iar poezia citită ne reliefează un mare şi autentic poet”. Recită din numărul pe iunie 2017 a revistei culturale „Nord Literar”, unde poetului Vasile Morar îi este dedicată o pagină întreagă, poemul „În cuibul de lut”. Cuvinte de încurajare are şi pentru tânărul poet George Nicoară, iar cartea lui Ioan Georgescu Muscel trebuie „întâi citită pentru a fi comentată”.
O prezenţă inedită, plină de culoare, dar obiectivă şi avizată a venit din partea prof. Andrei Făt din Deseşti, care a spus: „Vasile Morar este un favorit al zeilor, iar cantabilitatea versurilor îl trage puţin în jos. Pentru mine există trei mari scriitori care au prenumele Vasile: Morar, Muste şi pamfletarul Dragomir.” Apreciază „dialogul artelor” din cartea lui Ion Georgescu Muscel, iar tânărului George Nicoară îi recomandă „lectură din marii poeţi români şi universali”.
Poetul Nicolae Scheianu zice: „Mereu am spus lucruri bune despre poezia lui Vasile Morar, este poetul care face excepţie de la multe reguli, iar poezia lui este la fel de bună indiferent de regimuri politice sau realităţi sociale.” Despre poetul Ion Georgescu Muscel, pe care îl cunoaşte prin intermediul fraţilor Dragoş, afirmă că „scrie o poezie asemeni vieţii pe care o trăieşte”, iar faptul că scrie şi pictează româneşte nu este o surpriză pentru el.
Valer Turcu Iorga a fost scurt dar cuprinzător în exprimare, asemeni unui matematician, spunând: „Toţi aceşti poeţi au scris pentru cititori!”
Poetul Ioan Meteş Morar Chelinţanu îl consideră pe Vasile Morar „al treilea poet naţional”, după Mihai Eminescu şi Adrian Păunescu.
Poetul Dumitru Fânăţeanu, cel care a prefaţat cartea lui Ion Georgescu Muscel a recitat un poem din „Rezerve de tandreţe”.
Finalul manifestării literare a aparţinut actorului Paul Antoniu, care, cu ajutorul lui Ştefan Selek ne-a oferit poezie spre ascultare din proiectul „Poezia din turn” care a fost pus pe DVD (are o durată de peste 8 ore !) cu poezie de bună calitate ale poeţilor maramureşeni care i-au oferit propriile cărţi pentru reuşita proiectului: Ioana Cozmuţa, Rodica Dragomir, V. R. Ghenceanu, Augustin Griguţa Botiş, Gavril Ciuban, Vasile Morar, Vasile Dragoş ş.a.
Au fost două ore în care ne-am simţit ca într-o familie, în care poezia a fost înălţată la rangul pe care-l merită,  iar prof. Andrei Făt, glumind, a sugerat doamnelor prezente să-i ridice o statuie lui Vasile Morar la cât de frumos scrie şi simte în poezie pentru femeia româncă.
La începutul stagiunii de toamnă a fost invitat de către doamna Florica Bud să citească poetul Nicolae Scheianu, idee susţinută şi aplaudată de cei prezenţi.

                                                                                            GDL





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu