Înainte de începerea ședinței de cenaclu membrii acestuia au vernisat expoziția de machete confecționate de membrii cercului de artă plastică ai Centrului în colaborare cu elevii Liceului Barițiu și Muzeul de istorie, amenajată la etajul doi al Centrului multifuncțional nr.2.
Ședința Cenaclului literar „Radu Stanca„, din data de 13 septembrie .a.c., din cadrul Centrului multifincțional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2, din Cluj-Napoca,(coordonator Ligia Bocșe) patronat de Liga Scriitorilor și condus de scriitorul Al.Florin Țene s-a deschis cu un minut de reculegere pentru scriitorul Augustin Buzura. După care Titina Nica Țene a vorbit despre unele momente petrecute în redacția revistei „Tribuna” alături de autorul romanului “Absenții”. În continuare a citit articolul semnat de Ionuț Țene și publicat în presă, intitulat: “ Remember Augustin Buzura: la umbra unui stejar al literaturii române“, despre care spunea: “După revoluția din 1989 un film produs de Studioul Solaris – ”Undeva, în Est” – este semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu şi inspirat de romanul “Feţele tăcerii” de Augustin Buzura. Universul filmului evocă anii de început ai colectivizării păstrând în substanţa lui densitatea şi forţa analitică a prozei scriitorului, dar şi colaborator la scenariu. La prezentarea galei filmului de la Cinema Republica am participat ca și student la Istorie, în 1991 într-o sală arhiplină. A fost prezent și Augustin Buzura, precum și actorul Călin Nemeș care a făcut un rol remarcabil în această distribuție de excepție. La moartea lui Augustin Buzura lăsați-mă să îmi curgă o lacrimă pe obraz. Azi nu știu dacă se mai nasc asemenea prozatori importanți care propun lumii probleme de conștiință, nu cum fac unii scriitori post-decembriști acum, pierzându-se în dezbateri politice și petiții sterile. Din păcate destui jurnaliști știu în prezent că prozatorul Buzura a fost doar socrul lui George Maior. “
Despre viața și opera lui Augustin Buzura au mai vorbit profesorul Vasile Sfârlea și Al.Florin Țene.
În cadrul rubricii “Prin adevăr învingem o părere “, profesorul Vasile Sfârlea a vorbit despre perioada instaurării regimului communist în România. Au mai adus completari Ligia Bocșe, Angela Besoiu, Ciubucă Gheorghe și Gheorghe Șoptirean.
În încheierea ședinței a urmat recital poetic susținut de Titina Nica Țene, Gheorghe Șoptirean și Al.Florin Țene.
Viitoarea ședință are loc miercuri, 11 octombrie, a .c.
NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu