luni, 11 septembrie 2017

La început de an școlar!


 Orice început de an școlar debutează cu speranţe şi emoții. Fie că sunt ele din partea învăţăceilor care păşeşc timid pentru prima dată pe treptele unei şcoli, a elevilor încrezători deja obişnuiţi cu sălile de clasă, a părinţilor sau a noastră, a dascălilor. Înainte de a fi ministru, am fost profesor aşa că vă ştiu vouă, cadrelor didactice, bucuria de a preda. Dar, înainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, aşa că vă cunosc şi vouă şcolarilor dorinţa de învăţare. Însă, experienţa acestor ani m-a ajutat să înţeleg că doar sub îndrumarea profesorului elevul poate atinge cele mai înalte culmi ale educaţiei, dar şi că fără sprijinul elevului profesorul nu poate duce procesul de învăţare la nivelul optim.
Dragi școlari de toate vârstele, noi: părinți şi profesori vă garantăm că sunteți cei mai importanți pentru noi. De aceea facem toate eforturile pentru a vă crea condițiile optime pentru ca voi să vă puteţi concentra forţele pentru a învăța și a ne demonstra că sunteți mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce şi chiar elimina lipsurile sistemului. Vreau să vă văd în şcoli primitoare, în siguranţă şi cu manuale pe bancă. Îmi doresc ca acest nou an școlar să reprezinte rampa voastră de lansare către îndeplinirea viselor voastre.
Stimați părinți, mă adresez cu marea rugăminte de a veni în sprijinul copiilor, dar altfel decât ați făcut-o unii până acum: supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral. Copiii noștri sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, aşa că vă provoc să le daţi șansa să-și pună în practică imaginația și să le oferiţi uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții lor. Vă doresc ca noul an școlar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor de foarte bine sau a notelor de zece cu care vin copiii de la școală, iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară atât la școală, cât și acasă, pentru că astfel veți fi cei mai fericiți părinți.
Dragi și stimați colegi, vă adresez cu cea mai înaltă considerație un simplu mesaj: este menirea voastră, a profesorilor să le insuflaţi elevilor iubirea de carte, să-i ajutaţi să descopere acest vast univers al cunoaşterii. Educaţia este cea care ne ajută să fim mai buni, mai performanţi, abili în a deveni un stâlp de bază al unei societăţi moderne. Iubiti-l și respectați-l pe elev oferindu-i ceea ce ne-au oferit de-a lungul timpului generații de dascăli. Sănătoși să fiți și deschiși oricăror provocări didactice menite a eficientiza învățământul românesc.

Liviu Marian Pop

Ministrul Educaţiei Naţionale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu