miercuri, 13 decembrie 2017

PATRIMONIUL UNESCO DIN JUDEŢUL MARAMUREŞ

ROMÂNIA

MINISTERUL CULTURII ŞI IDENTITATII NAŢIONALE



Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş








 Analiza stării de conservare şi modalităţi de punere în valoare
a celor opt biserici de lemn din Maramureş
incluse în Lista Patrimoniului Mondial


Director executiv
ist. dr. Aura Pintea


                                                                    Baia Mare 2017



Bisericile de lemn, cu echilibrul volumelor, armonia proporţiilor şi elansarea excepţională a turnurilor, reprezintă realizări tehnice şi artistice superioare, unele chiar capodopere, integrate organic unei îndelungate evoluţii ale cărei începuturi se pierd în timp.
Cele 8 biserici UNESCO reprezintă summum-ul civilizaţiei lemnului în Maramureş, proces început din a doua jumătate a secolului al XIII-lea când atât condiţii prielnice (mărirea suprafeţelor defrişate ale pădurilor pentru dobândirea de noi suprafeţe agricole, în paralel cu procesul de specializare a unor meşteşugari desprinşi din starea ţăranilor) cât şi conjuncturi potrivnice („schismaticilor”- românii reprezentanţi ai culturii ortodoxe – li s-a interzis formal edificarea lăcaşurilor de cult, prin Conciliul de la Buda, 1279, dar nu aveau nici resurse pentru construcţii trainice şi monumentale).[1]
 Drept urmare au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în 1999 pe baza criteriului IV:
„Bisericile din lemn din Maramureș sunt exemple excepționale ale unei arhitecturi religioase și vernaculare din lemn, fruct al interacțiunilor între tradiții religioase ortodoxe si influente gotice, într-o interpretare particulară a tradițiilor arhitecturale ale lemnului care lasă să apară o mare maturitate artistică și imense competențe artizanale.”[2]

Ele au fost, de asemenea, alese cu intenția de a scoate la iveală principalele caracteristici ale bisericilor de lemn din această regiune: şase dintre ele definesc biserica maramureşeană clasică, una (cea de la Rogoz), reprezintă bisericile de tip nord transilvan şi una (cea de la Plopiş), tranziţia între cele două.
Pe lângă caracteristicile arhitecturale de excepţie, bisericile de lemn sunt vizitate, admirate şi iubite şi din motive sentimentale, mai greu de categorisit sau de cuantificat.
„Înţelegere... Iată cuvântul ce nu poate lipsi din actul contemplării lor. Fiindcă aceste bisericuţe nu sunt numai o reuşită practică de construcţie în lemn, din partea unor modeşti meşteri de ţară. În ele, sufletul acestora, sincer şi cald, a pus nu numai iscusinţa ci şi credinţa lor; le-au gândit, le-au văzut în aşa fel încât să răspundă simţirilor pioase ale semenilor ce aşteptau a păşi cu buna lor cuviinţă ancestrală, către tainele ce aveau să se oficieze la altarul lor.”[3]


Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică" aparţine grupului de biserici tipice pentru Maramureş de dimensiuni reduse cu acoperiş în 2 ape. Construită în 1720 este mărturia unui proces des întâlnit care priveşte bisericile şi casele de lemn, cel al „mutării" (strămutarea bisericii pentru a o aşeza în altă parte). Este unica biserică din cele selecţionate care a servit la început de biserică abaţială şi care a fost apoi transformată în biserică parohială în 1806 când a fost mutată pe locul actual (bârnele păstrează încă numerotarea incizată necesară noii ridicări).
Pictura, operă realizată în cursul aceluiaşi an de către Toader Ponor şi Ioan Plohod se dovedeşte a fi de o valoare deosebită, căci ea constituie ansamblul decorativ structurat după legile barocului, cel mai coerent din judeţul Maramureş. Iconostasul se încadrează în acelaşi stil.
Configuraţia spaţială şi volumetria bisericii sunt cele care caracterizează bisericile tipice pentru Maramureş. Este de semnalat ca element specific prezenţa porticului dezvoltat pe două nivele, detaliu relativ puţin regăsit în construcţiile de acest gen din România.
Lucrările de transformare la care biserica a fost supusă fac parte integrantă din existenţa sa şi îi conferă valori importante din punct de vedere istoric şi artistic din acelaşi punct. De îndată ce biserica a fost strămutată i s-a adăugat porticul şi a fost pictată păstrând o parte importantă din substanţa sa originară.
Volumetria, silueta, concepţia spaţială, decoraţia interioară şi exterioară cărora li se adaugă ansamblul pictural sunt calităţi pe care această biserică de lemn din Bârsana le-a dobândit pe parcursul secolelor; este o operă care dă mărturie de geniul artizanilor şi pictorilor care au desăvârşit-o. În forma sa finală biserica reprezintă un ansamblu arhitectural cu mari calităţi realizat după metoda tradiţională arhaic şi rafinat în acelaşi timp; ea ilustrează de asemenea, evoluţia vieţii religioase din ţinut. Este de menţionat faptul că localitatea Bârsana este şi azi renumită pentru constructorii săi, pentru recunoscuţii săi tăietori în lemn urmând tradiţia generaţiilor anterioare care au fondat printre alte valori biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică".

Biserica de lemn „Sf. Nicolae" din Budeşti ridicată în 1643 constituie exemplul cel mai elocvent de biserică tipică pentru Maramureş cu spaţiul său interior supraridicat care se manifestă la exterior prin acoperişul în 2 ape, de dimensiuni mari ea n-a putut fi lărgită în funcţie de creşterea populaţiei astfel încât şi-a păstrat forma sa originară. Cele 3 încăperi specifice cultului: pronaos, naosul şi altarul surprind prin amploarea lor care denotă iscusinţa şi îndrăzneala meşterului constructor. Biserica produce o puternică emoţie prin monumentalitatea sa, prin robusteţe, prin decoraţii interioare şi exterioare şi prin icoanele pe sticlă şi lemn pe care le deţine în patrimoniu şi care sunt în parte opera a doi pictori de o valoare certă Alexandru Ponehalschi şi Ianoş Opriş.
Această biserică se distinge prin ansamblul celor 8 biserici, prin omogenitatea sa compoziţională, prin claritatea şi simplitatea sa structurală. Turnul clopotniţă ridicat pe pronaos străjuie coama cu cele 4 turnuleţe la colţuri; este singura biserica tipică pentru Maramureş care are doar acest element specific din zona Lăpuşului. Grinzile aparente ale altarului care se încrucişează sub bolta acestuia, stâlpii pentru susţinerea acoperişului, adosaţi pereţilor din cel de-al doilea registru vertical nu sunt specifici acestei biserici.
Amplasarea în centrul satului, monumentele funerare din cimitir, vegetaţia din împrejurul edificiului, silueta zveltă, dimensiunea şi robusteţea volumelor, decoraţia sobră dar consistentă, toate acestea fac din Biserica de lemn „Sf. Nicolae" un ansamblu care merită numele de „catedrală", o adevărată creaţie excepţională a meşterilor constructori anonimi. După cum am menţionat mai sus, biserica face parte dintre primele exemplare din acest tip şi a devenit model pentru cele care i-au succedat.


Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva" din Deseşti a fost construită în anul 1770 când biserica de lemn tipică pentru Maramureş, definită prin supraînălţarea pereţilor vizibilă în exterior prin acoperişul în 2 ape şi prin turnul clopotniţei de influenţă gotică, era deja elaborată ca formă şi structură. Meşterii constructori care au ridicat-o nu au avut decât să şlefuiască forma şi structura. Grija pentru calitatea lemnului, pentru realizarea îmbinărilor şi a decoraţiilor sculptate, pentru proporţia turnului, foişorului şi a coamei pentru acoperişul conform cu corpul bisericii sunt cu totul remarcabile.
Pictura de tradiţie postbizantină realizată de Radu Munteanu dă naştere unui ansamblu arhitectural de mare virtuozitate, constituindu-se ca una din operele reprezentative pentru pictorul de fresce. Aşezarea într-un spaţiu cu multă iscusinţă pe terasa unui deal, în mijlocul cimitirului contribuie la punerea în valoare a bisericii recent restaurate. Patrimoniul mobil deţinut de parohie contribuie de asemenea la definirea spaţiului interior şi la crearea unei ambianţe specifice bisericilor ortodoxe din Maramureş.
Această biserică se face remarcată în contextul altor biserici de lemn prin armonia bine dozată a elementelor constitutive, prin structura aparent decorată cu ornamente sculptate, prin amploarea spaţiului interior, prin masivitatea şi expresivitatea volumelor.


Biserica „Naşterea Fecioarei" din Ieud este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Maramureş. Este impresionantă prin amplasarea sa pe un versant pietros, pe malul pârâului Ighişor, în cimitirul satului. Planului este cel obişnuit în bisericile ortodoxe şi volumetria este tipică pentru bisericile din Maramureş cu acoperiş în două ape fără portic. Ceea ce este remarcabil pentru această biserică este spaţiul interior, cel mai elaborat poate din punct de vedere al concepţiei, al realizării tehnice, al detaliilor sculptate cărora li s-a adăugat pictura acoperind întreaga suprafaţă, operă a pictorului de fresce, Alexandru Ponehalschi (1782).
În contextul bisericilor de lemn, Biserica Ieud - Deal se face remarcată prin spaţiul interior în mod minuţios elaborat. Scara de acces în turn, monoxilă (tăiată dintr-o singură bogată de lemn) contribuie la configurarea unui ansamblu autentic, arhaic şi rafinat în acelaşi timp. Spre deosebire de alte monumente, acest ansamblu cuprinde: o clopotniţă de lemn plasată într-unul din colţurile cimitirului, Drumul crucii, format dintr-o serie de 14 mici construcţii de zidărie care adăpostesc tablourile staţionărilor pe muntele Golgota (realizată la începutul secolului al XX-lea) şi împrejmuirea cu zidărie de piatră.
Ridicată după 1717[4], biserica şi-a păstrat forma şi substanţa originare. În interior nu sunt decât două schimbări faţă de aspectul originar, modificări care, de fapt, se fac remarcate la majoritatea bisericilor de lemn: tribuna, pe peretele de V al naosului şi deschiderea practicată în peretele pronaosului.

Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli" este o construcţie ridicată la sf. sec. al XVIII-lea. Situată în zona Chioarului, ea este rezultatul influenţei bisericilor din Maramureş, atât ca şi configuraţie volumetrică, siluetă şi monumentalitate, dar şi a bisericilor tipice pentru nordul transilvănean interpretat adesea într-o formulă originală.
Raportul între corpul bisericii realizat după sistemul Blockbau şi acoperişul decroşat la nivelul altarului denotă un simţ al armoniei cu totul extraordinar. Turnul clopotniţă care se ridică pe pronaos are o structură robustă impusă de înălţimea mare a turnului cu coamă piramidală străjuită în patru colţuri de 4 turnuleţe care dau bisericii o siluetă relansată şi care îi conferă monumentalitate.
Plasată în vârful unei coline de unde pare a dialoga cu biserica din Surdeşţi a cărui model l-a preluat parţial, această biserică reprezintă exemplul ideal de simbioză perfectă între relief, natură şi creaţia omului.
Biserica din Plopiş prezintă o serie de elemente prin care se diferenţiază de celelalte lăcaşuri de cult din ţinut. Mai întâi înălţimea pereţilor permite 2 rânduri de ferestre fără ca retragerea tipică pentru bisericile din Maramureş să se regăsească aici; rezultă astfel un amplu spaţiu interior, boltit, trilobat (este singura care prezintă acest tip de boltă).
Geniul meşterilor constructori este evident când vorbim despre biserica din Plopiş; îl descoperim în alegerea şi amplasarea într-un spaţiu care pune în valoare monumentalitatea bisericii. Volumetria armonios proporţionată, tehnica de execuţie, decoraţia, silueta care se profilează în cadrul natural, totul pledează pentru includerea bisericii printre capodopere. Ea reprezintă un exemplu pentru tipul de construcţii religioase din zona Chioarului.


Biserica de lemn ,,Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, construită în 1700 este printre cele mai vechi biserici de lemn din Maramureş. Valoarea istorică nu rezidă doar în vechimea sa, ci şi în faptul că ea reprezintă un exemplu tipic pentru bisericile din Maramureş, plecând de la construcţiile din vremuri străvechi care mai există încă. De dimensiuni relativ modeste, spaţiul său interior se lărgeşte datorită supraînălţării relevată în secolul XVIII şi în consecinţă creşte şi suprafaţa picturală. Biserica este impresionantă prin formele sale clare, net definite, elementele structurale aparent tratate, astfel încât să devină decorative, silueta relansată înconjurată de vegetaţia cu care ea se armonizează.
Pe parcursul existenţei sale biserica s-a dezvoltat în funcţie de gustul proprietarilor săi (parohii diferitelor momente), în funcţie de tradiţia cultului, a credinţei religioase şi a vieţii din satul din care ea face parte integrantă, ca lăcaş sfânt, unic în zonă. Mai curând modestă, formată din pronaos, naos şi altar, ea se măreşte în secolul al XVIII-lea prin realizarea supraelevării; apoi biserica se măreşte pe partea de vest prin porticul şi tribuna naosului, modificări cerute de credincioşi pentru a respecta modelul bisericilor din Maramureş, cu acoperiş în două ape şi turn de factură gotică.
Existenţa bisericii pe parcursul a patru secole a constituit o evoluţie la care au contribuit generaţii succesive de meşteri constructori, fini cunoscători ai lemnului, ai tehnicilor de construcţii moştenite din tată în fiu, artişti anonimi care au contribuit la definirea unui mic dar impunător edificiu de cult, mărturie a genialităţii creatorilor săi. Din aceste etape de construcţie, Biserica din Poienile Izei, este o probă de evoluţie a tipului de edificiu de cult specific, Maramureşului; ea este un exemplu care ilustrează în acelaşi timp viaţa religioasă a unei mici comunităţi, beneficiare a unei relative independenţe, graţie amplasării sale.


Biserica „Sf. Arhangheli" din Rogoz, ridicată în 1661 este un exemplu de referinţă pentru bisericile din Ţara Lăpuşului. Totuşi, nici o altă biserică nu prezintă o atare abundenţă de decoraţii care face din această biserică din Rogoz o adevărată bijuterie arhitecturală. Fiecare element structural devine şi piesă decorativă atât în spaţiul interior, cât şi în spaţiul exterior. Silueta asimetrică a acoperişului datorată streşinii lărgite către nord, supradimensionate de altfel de-a lungul întregului corp al bisericii îi conferă o notă specifică subliniată de nota în filigran a turnului clopotniţei fragil şi impozant în acelaşi timp. Radu Munteanu şi Nicolae Man, care au realizat pictura în 1785, au contribuit la finisarea spaţiului interior.
Biserica prezintă o configuraţie planimetrică tipică pentru majoritatea bisericilor din Lăpuş: pronaos, naos şi altar desprins din intrarea situată pe partea de sud. Spre deosebire de bisericile tipice pentru Maramureş, bisericile din nord-estul Transilvaniei printre care se înscrie şi cea din Lăpuş, prezintă spaţii interioare mult mai mici; pereţii nu depăşesc trei metri în înălţime, bolta semicilindrică plecând de la această înălţime. Acoperişul este unic pentru toată biserica şi, uneori, altarul nu este desprins.  Trăsăturile specifice pentru biserica Sfinţii Arhangheli din Rogoz sunt: pronaosul pentagonal, altarul; la aceasta se adaugă întregul arsenal de elemente ornamentale prezente aici într-o densitate nemaiîntâlnită în alte biserici de lemn.
Biserica şi-a conservat în mare parte forma, substanţa, utilizarea, funcţiunea şi expresia sa iniţială. Odată terminată pictura, datând din 1785, în secolul al XI-lea s-a construit tribuna, biserica a fost repictată în 1838 şi au fost mărite ferestrele naosului.


Construită în 1766, de meşterul constructor Macarie, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Şurdeşti este exemplul cel mai sudic de biserică tipică pentru Maramureş, cu acoperiş dublu. În secolul al XIX-lea a fost construit porticul pe două nivele şi a fost ridicat turla prin care această biserică. Clopotniţa măsoară 54 m înălţime, de trei ori mai mult decât lungimea edificiului. Structura denotă prezenţa aici a unor meşteri constructori ingenioşi. Biserica a fost realizată în momentul în care modelul tipic pentru Maramureş era stabilit; constructorii din Şurdeşti au reluat toate elementele în forma lor cea mai evoluată şi le-au pus în armonie cu multă îndemânare. Rezultatul - o adevărată operă de artă! Monumentală, solidă, bine amplasată cu decoraţie bine dozată şi executată cu o deosebită grijă pentru detaliu, Biserica din Şurdeşti ajunge la o perfecţiune structurală şi estetică.
Biserica din Şurdeşti beneficiază deja de un renume de care este demnă. Valoarea pe care o deţine în mod evident îi conferă titlul unanim acceptat atât de către specialişti cât şi de publicul larg de „catedrală de lemn” şi de capodoperă a geniului.





RAPORT PRIVIND STAREA DE CONSERVARE A MONUMENTELOR ÎNSCRIS ÎN LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL – anul 2017
arh. Constantin Corneliu
Date de identificare:
Numele proprietății înscrise în LPM:
Biserici de lemn din Maramureș   
Tipul proprietății: Cultural
Număr de identificare în LPM: cod 904
Anul înscrierii: 1999
Informații geografice:
-          Coordonate geografice:
-          Suprafața proprietății (ha):
-          Suprafața zonei de protecție (ha):

Nume
Coordonate (longitudine / latitudine)
Proprietate (ha)
 Zone
protecție (ha)
Total (ha)
Biserica „Intrarea în Biserică a
Maicii Domnului”, sat Bârsana, com. Bârsana, România
47.821 / 24.056
2.8
6.19
8.99
Biserica „Sfântul Nicolae”, sat Budești, com. Budești, România
47.724 / 23.979
0.6
4.99
5.59
Biserica „Sfânta Parascheva”, sat Desești, com. Desești, Romania
47.774 / 23.857
1.23
8.806
10.036
Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, sat Ieud Deal, com. Ieud, România
47.677 / 24.238
0.73
4.84
5.57
Biserica „Sfinții Arhangheli”, sat Plopiș, com. Șișești, Romania
47.592 / 23.604
0.29
10.1
10.39
Biserica „Sfânta Parascheva”, sat Poienile Izei, com. Poienile Izei, Romania
47.699 / 24.115
0.98
5.75
6.73
Biserica „Sfinții Arhangheli”, sat Rogoz, oraș Târgu-Lăpuș, Romania
47.47 / 23.928
0.58
7.29
7.87
Biserica „Sfinții Arhangheli”, sat Șurdești, com. Șișești, Romania
47.607 / 23.757
1.73
7.01
8.74
Total (ha)
8.94
54.976
63.916


Instituția responsabilă cu monitorizarea:  INSTITUTUL NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI (INP)
Responsabil din partea INP: (nume, prenume) arh. Constantin Corneliu
Managerul proprietății / Coordonatorul Comitetului de organizare UNESCO: (nume, prenume, adresa, tel, e-mail) arh. Lazăr George Radu – arh. Șef al județului Maramureș – coordonatorul monumentului tel. 0262214170 fax 026221344 int. 154 sau 152   e-mail – aurora.socolan@maramures.ro  
                                                             
  Legislația care asigură protecția monumentului istoric:
-   Decret Nr. 187 din 30 martie 1990 pentru acceptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural si natural, adoptata de Conferința generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință si Cultură la 16 noiembrie 1972;
-   Legea nr 564 / 2001 pentru aprobarea Ordonanței nr 47 / 2000 privind stabilirea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial;
-   Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice*) – Republicare;
-   Hotărâre nr. 493 din 1 aprilie 2004 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi a Metodologiei privind elaborarea şi conţinutul-cadru al planurilor de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial;
-   Hotărâre nr. 738 din 9 iulie 2008 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea finanţării, elaborării şi actualizării documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru zonele cu monumente istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial.

Declarația de valoare universală excepțională
-         Criterii – (iv)

Atribute care exprimă Valoarea Universală Excepțională (OUV)
Criteriul (iv) – Bisericile de lemn din Maramureș sunt exemple excepționale de arhitectură religioasă și vernaculară din lemn, fruct al interacțiunilor între tradiții religioase ortodoxe și influențe gotice, într-o interpretare particulară a tradițiilor arhitecturale ale lemnului care lasă să apară o mare  maturitate artistică și imense competențe artizanale. 

Factori care influențează autenticitatea și integritatea proprietății
-         Construcții și dezvoltare
Construcțiile de mare înălțime sau masive, expansiunea urbană pot avea mai degrabă un impact negativ potențial decât actual, acesta fiind de origine exterioară. Dezvoltarea comercială sau industrială este irelevantă în întreaga zonă.
Infrastructura turistică (pensiuni și mici hoteluri) ca și instalațiile turistice (signaletica, puncte de informare, poteci marcate, mici muzee, centre de primire, etc.) nu pot avea decât un impact pozitiv actual și de perspectivă. Acesta are origine atât interioară cât și exterioară.
-         Infrastructura de transport
Infrastructura de transport de suprafață (auto, cale ferată, parcaje, etc.) are un impact pozitiv atât actual cât și potențial, pe când transportul aerian va avea un impact mai mare în viitor.
Efectele utilizării infrastructurii de transport vor fi potențial pozitive.
-      Infrastructura serviciilor
Instalațiile localizate ca rețelele de telefonie mobilă, stații de tratare ale apelor uzate, etc. au un impact pozitiv atât în prezent cât și în viitor, în timp ce marile instalații liniare (linii de înaltă tensiune, etc.) au un impact negativ. Ambele activități au origine exterioară.
-                         Poluare
Deșeurile solide, atât industriale cât și cele menajere ca și poluarea apelor de suprafață pot avea un impact negativ în viitor.
-   Condiții locale care afectează starea fizică
Atât vântul cât și umiditatea relativă (ca și apele pluviale sau freatice la Șurdești) au un impact negativ atât actual cât și potențial, acțiunile fiind exterioare.
-   Utilizarea socială / culturală a patrimoniului construit (religioasă, valorificarea patrimoniului, modificări ale modurilor tradiționale de viață, impactul turismului).
Utilizarea religioasă a bisericilor de lemn (în deplin acord cu funcțiunea originară) nu poate avea decât un impact pozitiv atât în prezent cât și în viitor el fiind de origine internă.
Modificarea valorilor asociate acestor biserici poate avea un impact pozitiv (atunci când evoluția valorilor duce la noi utilizări în acord cu funcțiunea originală – muzeu) sau negativ în cazul extinderilor/adăugirilor sau alăturărilor care pot duce la conflicte sau abandon. Acest gen de impact poate fi atât curent cât și potențial.
Perturbarea modului de viață și a sistemelor de cunoaștere tradiționale pot avea în viitor un impact negativ.
Modificările de identitate și de coeziune socială ca și cele ale mijloacelor de existență, migrația, schimbările din rândul populației și al comunităților locale, pot avea un impact atât pozitiv cât și negativ, atât în prezent cât și în viitor.
Impactul activităților legate de turism poate fi atât pozitiv (dezvoltarea comunităților, a mijloacelor de existență) cât și negativ (niveluri prea mari de frecventare, comerț kitsch în și în afara sitului, etc.) atât în prezent cât și în viitor, natura sa fiind atât internă cât și externă
-         Alte activități umane (activități ilegale, distrugeri voluntare ale patrimoniului)
Activitățile ilegale (comerț, construcții, distrugeri voluntare, etc.) pot constitui un potențial impact negativ de origine exterioară.
-         Modificări climatice, evenimente meteorologice grave
Furtunile cu vânt foarte puternic și descărcări electrice pot avea un potențial impact negativ exterior, date fiind formele elansate ale turnurilor acestor biserici.
-         Evenimente ecologice și geologice neașteptate (incendii, alunecări de teren)
Având în vedere materialul (lemn) din care sunt construite bisericile, incendiile (de origine naturală) constituie un potențial pericol major de origine exterioară.
-         Factori instituționali și de management
Activitățile de cercetare/urmărire de mic sau mare impact (anchete pe teren, chestionarea vizitatorilor, relevee, prelevarea de probe, etc.), activitățile de gestiune nu pot avea decât un rol pozitiv atât în prezent cât și în viitor.

Concluzii, comentarii, recomandări privind factorii care influențează proprietatea
Protecție
-   Limite proprietăți și zone de protecție (dacă sunt suficiente pentru a menține valoarea universală excepțională a proprietății, dacă sunt cunoscute atât de autoritatea de gestionare, cât și de rezidenții / comunitățile locale / proprietarii de terenuri)
Există stabilite zone de protecție care sunt suficiente pentru menținerea valorii universale excepționale a monumentelor la toate cele opt biserici de lemn. Limitele lor sunt cunoscute atât de către autorități cât și de către rezidenți, comunitățile locale și proprietarii de terenuri.
 Prin programul ,,Retrospective Inventory” desfășurat de către INMI în perioada 2006 – 2008, au fost delimitate zonele de protecție ale celor opt biserici de lemn din Maramureș aflate pe Lista Patrimoniului Mondial. Pentru 7 din cele 8 biserici (excepția fiind Biserica din Rogoz), au fost întocmite PUZ-uri restrânse, in cadrul proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” întocmit de Direcția de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Maramureș.

Concluzii, comentarii, recomandări privind limitele proprietății și ale zonei de protecție
-   Măsuri de protecție (Denumirea tipului de protecție - juridică, reglementare, contractuală, planificare, instituțională și/sau tradițională. Cadrul legal, în limitele proprietății și a zonei sale de protecție,  este adecvat pentru menținerea valorii universale excepționale, inclusiv pentru condițiile de integritate și / sau autenticitatea proprietății. 
-   evaluarea setului de indicatori pentru evaluarea stării de conservare şi întreţinere a monumentelor înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial.
Cele opt biserici de lemn din Maramureș sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice la categoria A, la art. 1 și 2 din Legea nr. 11/1994 privind protecția monumentelor istorice.
Art. 1 definește zonele de protecție înconjurătoare ca fiind „parte a monumentului istoric”. Pentru fiecare biserică din cele opt a fost definită o zonă de conservare înconjurătoare și o zonă de protecție, inclusiv cu reglementările necesare. După ce a fost aprobată aceasta are un statut juridic. La nivel național au fost adoptate mai multe legi care au legătură cu calitatea celor opt biserici ca proprietăți înscrise în Lista Patrimoniului Mondial:
1.      HG nr. 738/2008 privind stabilirea măsurilor necesare pentru finanțarea, dezvoltarea și actualizarea documentației de amenajare a teritoriului și a zonelor urbane cu monumente istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial.
2.      Ordinul ministrului culturii nr. 2660/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de clasificare și inventariere a monumentelor istorice.
3.      HG nr. 1268/2010 privind aprobarea protecției și gestionării monumentelor istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, modificată prin HG nr. 1102/2011.
Cadrul legal, în limitele proprietății și a zonei sale de protecție este adecvat pentru menținerea valorii universale excepționale inclusiv pentru condițiile de integritate/autenticitate a proprietății.

Concluzii, comentarii, recomandări privind măsurile de protecție
Cadrul juridic național și local au fost îmbunătățite în ultimii ani, astfel încât monumentele să poată fi mai bine protejate și menținerea OUV asigurată.

Management
-   Sistemul de management / planul de management (Sistemul / planul de management este adecvat pentru a menține valoarea universală excepțională a proprietății, dacă comunitatea locală contribuie la deciziile de management care mențin valoarea universală excepțională)
Bisericile de lemn din Maramureș înscrise în LPM sunt folosite în cult ca biserici de parohie – Budești, Desești, Plopiș, Șurdești – sau ca paraclise ale bisericilor de parohie – Bârsana, Ieud, Poienile Izei, Rogoz. Modul de folosire al bisericilor nu a fost modificat de la înscrierea lor în LPM.
Prin Hotărârea nr. 49 / 06.03.2013, CJ Maramureș numește Comitetele de Organizare UNESCO pentru bisericile din Bârsana, Ieud, Rogoz și Desești care de anul trecut și-au încetat activitatea conform HG nr. 1268 / 2010 articol unic aliniatul 2.
Așa cum a fost menționat si în precedentele rapoarte ,,Planul anual de protecție şi gestiune a monumentelor înscrise în LPM”, nu a fost întocmit. 
 Consiliul Județean Maramureș prin Direcția de Dezvoltare Regională a întocmit proiectul ,,Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, care a avut ca obiect șaisprezece biserici din zonă printre care și șapte  biserici din lemn înscrise în LPM. Lipsește Biserica din Rogoz, la care un astfel de proiect a fost derulat anterior. Implementarea acestui proiect a fost finalizată (execuția) anul trecut.
Managementul nu este decât parțial adaptat pentru menținerea valorii universale a proprietăților. Există o coordonare între entitățile și nivelurile administrative implicate în managementul sitului însă ea poate fi ameliorată.

 Concluzii, comentarii, recomandări privind  sistemul de management / planul de management
 Modificările în legislație au permis o îmbunătățire a managementului proprietății dar este necesară îmbunătățirea coordonării între organisme/niveluri administrative. Urmare a HG nr. 1268/2010 privind aprobarea protecției și administrării monumentelor istorice în LPM UNESCO, modificată prin HG nr.1102/2011, CJ Maramureș a hotărât compunerea COU pentru fiecare biserică prin rezoluția nr. 49/26.03.2013 dar acestea și-au încheiat activitatea anul trecut fiind necesară emiterea noului HG care prevede înființarea noilor COU-ri.
-         Resurse financiare și umane (Costurile legate de conservare – fonduri externe, donații internaționale, fonduri de la bugetul național, județean, municipal, fonduri din surse private alte fonduri, asistență internațională, statutul de parte a patrimoniului mondial generează beneficii economice, există  suficiente resurse, cum ar fi echipamente, facilități și infrastructură, pentru a satisface nevoile de management).
Bugetul de care se dispune pentru conservare/întreținere este insuficient pentru nevoile esențiale ale managementului și împiedică serios capacitatea de gestiune. Există unele echipamente și facilități de infrastructură favorizante dar și unele carențe care impietează asupra unui bun management.
Pentru consolidarea, conservarea si punerea în valoare a bisericilor din lemn din Maramureș înscrise în LPM au fost propuse următoarele resurse financiare:
-                     Fonduri MC (conform extras 2017):
Biserica din sat Bârsana – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Budești – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Desești – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Plopiș – nu au fost alocate fonduri. 
Biserica din sat Rogoz – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Ieud Deal – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Șurdești – nu au fost alocate fonduri.
Biserica din sat Poienile Izei – a existat un rest de 12 957 lei pentru proiect Restaurare pictură dar ulterior a fost retras.   
   
-         Fonduri ale Consiliul Județean Maramureș (sau derulate prin acesta): nu au fost alocate fonduri.
-         Fonduri ale consiliilor locale (sau derulate prin acestea): nu s-au alocat

              Concluzii, comentarii, recomandări privind  resursele financiare
-                     (Distribuția angajaților implicați în gestionarea patrimoniului mondial, resursele umane disponibile pentru a gestiona proprietatea patrimoniului mondial, măsura în care programele de management și conservare a patrimoniului mondial contribuie la dezvoltarea competențelor locale.
La gestionarea bunurilor patrimoniului mondial participă permanent 5% din personal iar ca sezonieri 95%; personal plătit 5% iar benevoli 95%. Există resurse umane adaptate gestionării patrimoniului mondial; un program este pus în operă – Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord; toate competențele tehnice au fost transmise celor care gestionează bunul.

Concluzii, comentarii, recomandări privind  resursele umane
Monitorizare
-                   Monitorizarea obiectivelor planului de management
-                   Monitorizarea planului de acțiune pe durata perioadei  raportate
-                   Monitorizarea setului de indicatori pentru evaluarea stării de conservare şi întreţinere a monumentelor înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial
-                   Monitorizarea setului de Indicatori pentru planul de promovare şi punere în valoare a monumentului înscris pe Lista Patrimoniului Mondial

Studii științifice proiecte de cercetare
-                     (dacă există programe planificat de cercetare orientate spre nevoile de management și / sau îmbunătățirea înțelegerii valorii universale, daca rezultatele programelor au fost diseminate)
Se face puțină cercetare/proiectare dar nu există un program planificat orientat spre nevoile de management sau îmbunătățirea înțelegerii valorii universale.
Concluzii, comentarii, recomandări privind studiile și proiectele
Educație, informare și conștientizare
(în câte locații este afișată emblema Patrimoniului Mondial, gradul de conștientizare și înțelegere a existenței și a justificării înscrierii în patrimoniului mondial, programe planificate de educare și conștientizare legate de valorile și gestionarea proprietății patrimoniului mondial, cât de bine sunt prezentate și interpretate informațiile despre valoarea universală excepțională a proprietății, evaluarea gradul de adecvare pentru educație, informare și conștientizare a următoarelor facilități și servicii pentru vizitatori – centrului de informare, muzeelor, tururilor ghidate etc.)
 Încă din anii 2007 – 2008 au fost realizate si montate panouri standardizate cu emblema patrimoniului mondial, cu informații în   limbile română, engleză si franceză la toate bisericile din lemn din județul Maramureș aflate pe Lista Patrimoniului Mondial.
 Toate cele opt biserici din lemn aflate pe lista LPM sunt semnalizate rutier în mod corespunzător cu panouri conform legislației în vigoare, iar localitățile sunt semnalizate cu panouri aflate la intrare si ieșire din localitate.
Toate bisericile au puncte de informare turistică și cu grupuri sanitare, nou construite.
S-au editat pliante  și postere  care vor fi aferente tuturor monumentelor istorice cuprinse în proiectul ,,Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, inclusiv cele șapte din Lista Patrimoniului Mondial;
  Una din activitățile acestui proiect este activitatea de reclamă si publicitate.

              Promovarea proiectului se face prin:
1. Metode active :
-         comunicate de presă atât pentru presa locală cât și pentru cea județeană și regională;
-         promovarea proiectului pe site-urile proprii ale Consiliului Județean Maramureș și ale consiliilor locale;
-         prezentare finală a rezultatelor proiectului în  cadru festiv;
-         amplasarea de panouri temporare și de plăci permanente pentru fiecare locație;
-         panouri de afișare și dirijare spre monumentele istorice cuprinse în proiect.
2. Metode interactive :
Educarea cetățenilor cu privire la importanta monumentului istoric și a modului de întreținere  judicioasă a obiectivului realizat.
Durata estimată: toată perioada de implementare a proiectului, începând cu luna a 3-a de la semnarea contractului și post implementare 5 ani. 

Concluzii, comentarii, recomandări privind educația, informarea și conștientizarea, managementul vizitatorilor
-existența unui plan adecvat de gestionare a utilizării vizitatorilor pentru proprietatea patrimoniului mondial, care asigură menținerea valorii sale universale remarcabile, dacă taxele colectate (adică taxe de intrare, permise), contribuie la gestionarea patrimoniului mondial.
Numărul vizitatorilor este în ușoară creștere în ultimii ani dar zonele de proveniență a lor s-au schimbat puțin. Utilizarea de către vizitatori a bunului de patrimoniu mondial este gestionată dar se pot aduce ameliorări. La cele opt biserici de lemn din județul Maramureș nu se percepe taxă de intrare, aceasta fiind liberă.

Concluzii și recomandări finale
-                     Probleme semnalate
În perioada 05–08.11.2017 a fost făcută o vizită pentru evaluarea gradului de protecție al celor opt biserici de lemn din județul Maramureș înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial. Cu această ocazie au fost făcute următoarele constatări generale:
Având în vedere că bisericile sunt construite în întregime din lemn ca si faptul că ele sunt relativ izolate în cadrul localităților având amplasamente mai greu accesibile primul din factorii ce pot avea efecte extrem de grave asupra acestor biserici ar fi producerea unui incendiu.
Principalele surse ale acestuia ar fi:
-         Focul deschis provenind de la lumânările aprinse în biserică dar si de la cele din cimitir sau de la aprinderea gunoiului din preajmă.
-         Instalațiile electrice interioare de la instalațiile de încălzire sau de iluminat cu toate că au fost înlocuite și mult îmbunătățite în perioada scursă de la rapoartele trecute, încă se mai poate constata pe alocuri amplasări necorespunzătoare de cabluri și corpuri de iluminat (aplice) pe pereții pictați.
-         Trăsnetele – deși bisericile sunt prevăzute cu paratrăsnete, în unele cazuri instalațiile sunt vechi si deteriorate ele nemaifăcând fată în caz de trăsnet.
-         Bisericile, cu excepția aceleia din Rogoz, nu au sisteme de semnalizare ale incendiilor, nu sunt prevăzute cu hidranți si nu au pază conf. lege 564/19.10.2001
-         Nici o biserică nu are întocmit un Plan de evacuare al obiectelor de patrimoniu în cazul apariției unei situații de urgență.
În afara pericolului producerii de incendii, un alt factor generator de efecte negative este constituit de nerespectarea regimului zonelor de protecție ale bisericilor de lemn. În unele cazuri – Poienile Izei, Ieud sau Desești – se constată ridicarea unor clădiri noi (sau pod din beton armat la Desești ) cu gabarite și regim de înălțime, materiale de finisaj și colorit al fațadelor aflate într-un contrast supărător cu specificul tradițional al zonei.(s.n.)

Pentru fiecare biserică în parte s-au constatat următoarele:

Biserica ,,Sfinții Arhangheli” com. Șișești, sat Șurdești – existau probleme de umiditate la soclu pe partea de nord determinate de panta terenului care era în scădere de la nord la sud, determinând stagnarea apelor pluviale pe latura de nord. Învelitoarea prezinta semne de deteriorare tot pe panta de nord (mușchi). Umiditatea interioară accentua procesele de degradare ale picturii. Împrejmuirea și poarta de intrare ambele din lemn prezentau deteriorări însemnate.
Având in vedere aceste aspecte, in anul 2011 s-a elaborat proiectul pentru lucrări de restaurare  care a inclus lucrări de consolidare la infrastructura, revizuiri, înlocuiri de material lemnos degradat, tratamente de biocidare la elementele de lemn, instalații electrice si dotări PSI, asigurarea microclimatului prin efectuarea de lucrări adecvate de sistematizare verticala, preconsolidarea picturii murale in timpul execuției lucrărilor.
Mare parte din aceste lucrări au fost realizate în anii trecuți – sistematizare verticală și reparații la trotuarul perimetral din lespezi piatră pentru evacuarea apelor pluviale, reparații la soclul de piatră, înlocuirea completă a porții de intrare și a împrejmuirii, etc. Cu toate acestea infiltrațiile de apă ascensională au continuat ca și cele provenite din apa pluvială datorate deteriorărilor învelitorii și care produc în interiorul bisericii o umiditate crescută și un permanent miros de mucegai. Drept urmare a fost întocmit un nou proiect care conține soluții de eliminare a umidității și care se va executa în anul următor.
În cadrul proiectului ,,Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” au fost realizate următoarele lucrări: drum de acces, pod, parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, grup sanitar, iluminat accese și iluminat arhitectural, împrejmuire.

               Pe linie de PSI:
-   Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgență conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență din cadrul primăriei.

Biserica ,,Sfinții Arhangheli” com. Șișești, sat Plopiș - este necesară demararea unor lucrări de restaurare a picturii afectată de infiltrarea apelor pluviale înaintea lucrărilor de restaurare de arhitectură. Se remarcă degradări la învelitoare mai ales pe partea de nord (mușchi). Împrejmuirea din lemn care prezenta în trecut degradări a fost înlocuită. A fost întocmit un proiect care se va pune în practică începând de anul viitor.
În cadrul proiectului ,,Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” au fost realizate următoarele lucrări: drum de acces, pod, parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, grup sanitar, iluminat accese și iluminat arhitectural, împrejmuire.
Conform adresei nr. 6 din 2016 a Parohiei Ortodoxe Române Plopiș, în perioada următoare va beneficia de finanțare europeană pe baza proiectului cu denumirea “Restaurare, consolidare și punere în valoare a bisericii de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, care va conține următoarele lucrări: restaurare arhitectură, restaurare pictură, schimbare instalație electrică, paratrăsnet, rezervor de apă cu hidranți pentru incendiu, alarmă cu senzori de fum în caz de incendiu.

               Pe linie de PSI:
-   Se exploatează în condiții necorespunzătoare elemente de iluminat de tip incandescent în sensul că acestea sunt fără protecție corespunzătoare, suspendate direct de conductorii de alimentare si/sau pozate direct pe materiale combustibile, iar la tablourile electrice se utilizează siguranțe electrice necalibrate, încălcându-se astfel prevederile art. 63  din O.M.A.I. 163/2007 privind Normele generale de apărare împotriva incendiilor;
-   Se exploatează instalații electrice în condiții necorespunzătoare, existând contacte imperfecte la conexiuni și legături iar în unele locuri lipsa totală a izolației la capetele conductorilor electrici;
-   Elementul de coborâre al instalației de protecție împotriva descărcărilor electrice din atmosferă, este lipit de structura combustibilă componentă a construcției, pe turla bisericii, pe o distanță de aproximativ 5 m iar în partea de jos la intrarea în pământ pe o distanță de aproximativ 2 m, elementul de coborâre este încastrat în lemn, 5 dintre elementele de prindere a instalației de paratrăsnet sunt desprinsei (inele ceramice lipsă, clema de legătură dintre elementul de coborâre si priza de pământ este încastrată în elemente ornamentale din lemn) ceea ce contravine art. 83 din O.M.A.I. 163/2007 privind Normele generale de apărare împotriva incendiilor;
-   Nu există documente justificative privind verificarea valorii rezistenței de dispersie a prizelor de pământ aferente instalației de protecție împotriva trăsnetului, încălcându-se astfel prevederile art. 81, pct. 3 din O.M.A.I. 163/2007 privind normele generale de apărare împotriva incendiilor.
-   Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgenta conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență din cadrul primăriei.
              Situația se va remedia odată cu implementarea proiectului mai sus menționat.

Biserica ,,Sfinții Arhangheli,, oraș Târgu Lăpuș sat Rogoz – se află în stare relativ bună de conservare atât biserica cât și clădirea muzeului din incintă, la fel și zona de protecție înconjurătoare.

  Pe linie de PSI:
-   Elementul de coborâre al instalației de protecție împotriva descărcărilor electrice din atmosferă, la intrarea în pământ pe o distanță de aproximativ 2 m, este încastrat în lemn;
-   Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgenta conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență din cadrul primăriei.
Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului,, com. Ieud sat Ieud Deal – așa cum am scris și în  precedentul raport este necesară o expertiză biologică întrucât există posibilitatea unor atacuri biologice. Se remarcă degradări la învelitoare pe toate cele patru laturi(mușchi). Se constată, mai ales la coborârea dinspre biserică, apariția de curând a unei clădiri noi în zona de protecție cu volumetrie, gabarite, materiale de finisaj și colorit al fațadelor ce nu sunt în armonie cu zona înconjurătoare.
În cadrul proiectului ,, Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” au fost realizate următoarele lucrări: drum de acces, pod, parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, grup sanitar, iluminat accese și iluminat arhitectural, împrejmuire.

             Pe linie de PSI:
      - elementele de coborâre al instalației de protecție împotriva descărcărilor electrice din atmosferă au apropieri necorespunzătoare față de structura combustibilă componentă a construcției (inele ceramice lipsă, clema de legătură dintre elementul de coborâre și priza de pământ este încastrată în elemente ornamentale din lemn) ceea ce contravine art. 83 din O.M.A.I. 163/2007 privind Normele generale de apărare împotriva incendiilor;
       - instructajul pe linia situațiilor de urgență nu se consemnează în fișele de instruire a personalului în situații de urgență conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență din cadrul primăriei.

Biserica ,,Preacuvioasa Paraschiva,, com. Poienile Izei sat Poienile Izei – stare relativ bună de conservare cu excepția pantei sudice a învelitorii care prezintă degradări (mușchi). Restaurarea picturii este imperios necesară, pentru anul 2017 fiind alocată inițial suma de 12 957 lei pentru proiect ,,Restaurare pictură” dar ulterior a fost retrasă. Se constată, la oarecare distanță, pe celălalt mal al râului din apropiere dar în cadrul zonei de protecție, apariția de curând a unei clădiri noi cu volumetrie, gabarite, materiale de finisaj și colorit al fațadelor ce nu sunt în armonie cu zona înconjurătoare.
În cadrul proiectului „Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” au fost realizate următoarele lucrări: drum de acces, pod, parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, împrejmuire.

Pe linie de PSI:
-                        Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgență conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență din cadrul primăriei.

Biserica ,,Intrarea Maicii Domnului în biserică” com. Bârsana  sat Bârsana – a fost terminată în anii trecuți restaurarea picturii. Se constată deteriorări la soclul din piatră de la absida altarului ca și deteriorarea învelitorii pe latura sudică, toate acestea fiind semnalate și în rapoartele trecute.

               Pe linie de PSI:
-                        Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgență conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență.

Biserică ,,Preacuvioasa Paraschiva”, com. Desești, sat Desești – A fost modificată și redimensionată instalația electrică interioară ca și amplasarea corpurilor de iluminat (aplice) care împreună prejudiciau și puneau în pericol pictura interioară a bisericii și care au fost semnalate în rapoartele trecute.
Așa cum a fost semnalat și în trecutul raport, în imediata vecinătate a bisericii (în plină zonă de protecție) a fost reparat și supraînălțat un fost pod de cale ferată (dezafectată în prezent) care a fost ridicat cu cca. 60 cm față de vechiul nivel și la a cărui realizare au fost folosite materiale (beton armat) care nu se armonizează cu celelalte din zona de protecție. Este necesară de urgență tratarea marilor suprafețe din beton aparent ale podului (tencuieli decorative, placare cu piatră, înierbare, etc.) pentru o încadrare armonioasă în zona de protecție a monumentului.
Se constată anumite deteriorări la învelitoare pe latura de nord.
În cadrul proiectului „Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” au fost realizate următoarele lucrări: parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, grup sanitar, iluminat accese și iluminat arhitectural, împrejmuire.

               Pe linie de PSI:
-                        Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează in fișele de instruire a personalului în situații de urgență conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgență.
Biserica ,,Sfântul Nicolae” com. Budești sat Budești – a fost terminată în anii trecuți restaurarea picturii interioare. Biserica se află într-o stare bună de conservare. Se constată ușoare degradări la învelitoare în special pe partea de nord ca si la celelalte biserici.
În cadrul proiectului ,, Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord ,, au fost realizate următoarele lucrări: parcare, alei pietonale, centru de informare turistică, grup sanitar, iluminat accese și iluminat arhitectural, împrejmuire.

              Pe linie de PSI:
-   Se exploatează în condiții necorespunzătoare elemente de iluminat de tip incandescent în sensul că acestea sunt fără protecție corespunzătoare, suspendate direct de conductorii de alimentare și/sau pozate direct pe materiale combustibile, iar la tablourile electrice se utilizează siguranțe electrice necalibrate, încălcându-se astfel prevederile art. 63  din O.M.A.I. 163/2007 privind normele generale de apărare împotriva incendiilor;
-   Se exploatează instalații electrice în condiții necorespunzătoare, existând contacte imperfecte la conexiuni și legături iar în unele locuri lipsa totală a izolației la capetele conductorilor electrici
-   Elementele de coborâre al instalației de protecție împotriva descărcărilor electrice din atmosferă au apropieri necorespunzătoare față de structura combustibilă componentă a construcției (inele ceramice lipsă, clema de legătură dintre elementul de coborâre) ceea ce contravine art. 83 din O.M.A.I. 163/2007 privind normele generale de apărare împotriva incendiilor;
-   Nu se verifică periodic valoarea rezistentei de dispersie a prizelor de pământ aferente instalației de protecție împotriva trăsnetului;
-   Instructajul pe linia situațiilor de urgenta nu se consemnează în fișele de instruire a personalului în situații de urgenta conform Ordinului nr. 712 din 23 mai 2005 modificat și completat cu Ordinul 786 din 2 septembrie 2005 pentru aprobarea dispozițiilor generale privind instruirea salariaților în domeniul situațiilor de urgenta.

-                        Măsuri de remediere
      Pentru remedierea lipsurilor semnalate în sensul angajamentelor luate de Romania cu prilejul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial a acestor monumente sunt necesare următoarele măsuri:
-                        amenajarea de locuri speciale pentru aprinderea lumânărilor (lumânărare) în afara bisericii – eventual executate după niște proiecte tip - si amplasate în locuri avizate de către DJP Maramureș si IGSU. La fiecare biserică trebuie numit un responsabil din cadrul Comitetului Parohial care să supravegheze cimitirele la sărbători. Punctele PSI de cele mai multe ori învechite si deteriorate trebuie reamenajate si dotate corespunzător.
-                        este imperios necesară verificarea, redimensionarea si înlocuirea instalațiilor electrice interioare care pun în pericol siguranța bisericilor din lemn si aduc grave prejudicii picturii foarte valoroase a acestora si aspectului general al interiorului. Trebuie urgent verificate, reparate sau înlocuite instalațiile de paratrăsnet care sunt vechi și deteriorate nemaifăcând față în caz de trăsnet. Instalațiile de paratrăsnet trebuie verificate anual. Trebuie instalați senzori de fum ( care există numai la biserica din Rogoz) și semnalizare în caz de incendiu, amplasarea acestora fiind făcută în așa fel încât să nu afecteze pictura plafoanelor.
-                        este imperios necesară întocmirea și avizarea Planurilor Urbanistice Zonale care să stabilească zonele de protecție ale bisericilor de lemn și care vor trebui să prevadă și instalarea de hidranți ca si amenajarea drumurilor de acces.
-                        în viitor trebuie asigurată paza bisericilor care dețin, în cele mai multe dintre cazuri pictură interioară, icoane si obiecte de mobilier de mare valoare.

-         Priorități
Anexă,
planuri, documentar fotografic actualizat, alte materiale documentare





Raport activitate Direcția Județeanӑ pentru Culturӑ Maramureș


În conformitate cu art. 17 al Hotărârii de Guvern nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, acțiunile întreprinse în domeniul protecției patrimoniului cultural au constituit și constituie un obiectiv prioritar pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş. Protecția și restaurarea monumentelor istorice, a siturilor și ansamblurilor arheologice de importanțӑ județeanӑ, naționalӑ și europeanӑ, îndeosebi a celor cuprinse în lista patrimoniului Mondial UNESCO, constituie şi o prioritate a guvernӑrii în domeniul culturii.
Activitațile canalizate în scopul protejării patrimoniului cultural sunt diverse și constau de la relația cu beneficiarii – emiterea de avize de specialitate necesare în vederea eliberӑrii autorizațiilor de construire pentru interventiile asupra monumentelor istorice și la imobilele din zona de protecție a acestora, urmӑrirea respectӑrii autorizației de sӑpӑturӑ arheologicӑ, asigurarea supravegherii de specialitate a lucrӑrilor din zonele în care au fost consemnate descoperiri arheologice întȃmplӑtoare, preluarea bunurilor mobile în urma descoperirilor arheologice întȃmplӑtoare, avizarea pe baza referatelor de specialitate, a lucrărilor ce urmeazӑ sӑ fie efectuate în zonele cu patrimoniu arheologic evidențiate întȃmplӑtor, emiterea Certificatului de descӑrcare de sarcina arheologicӑ, administrarea bazei de date privind inventarul de coordinate al siturilor și monumentelor istorice din judetul Maramureș, administrarea programului QGIS și verificarea situӑrii imobilelor localizate prin coordinate Stereo 70, adeverințe pentru imobile monumente istorice, exercitarea dreptului de preempțiune – pȃnӑ la actiuni de verificare a respectӑrii obligațiilor care revin, conform legii, proprietarilor sau instituțiilor administrative, a avizelor eliberate, a solicitarilor și sesizӑrilor în legӑturӑ cu intervenții neavizate, dar și o cȃt mai bunӑ colaborare cu instituțiile cu care venim în contact în urma acestor acțiuni și nu în ultimul rȃnd stabilirea de parteneriate care sӑ ducӑ la o mai bunӑ punere în valoare a patrimoniului imobil.
            Încă de la începutul anului (luna februarie) am solicitat Instituţiei Prefectului colaborarea în vederea inspectării bisericilor de lemn înscrise în Lista Monumentelor Istorice, având drept scop final:
            -Informarea, sensibilizarea şi colaborarea cu administraţia publică locală, instituţii de cultură, ONG-uri, şcoli, în scopul păstrării identităţii locale, şi valorificarea patrimoniului construit în sensul dezvoltării turismului cultural;
-Inventarierea patrimoniului naţional construit şi susţinerea întăririi dispozitivului legal şi a mijloacelor administrative de salvare, protejare şi punere în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, ca şi a siturilor şi ansamblurilor urbane şi a monumentelor de for public;
-Clasarea unor obiective susceptibile a face parte din patrimoniul naţional (includerea în Lista Monumentelor Istorice), respectiv declasarea unor monumente istorice dispărute sau în scopul îndreptării unor erori materiale din Lista Monumentelor Istorice;
-Controlul respectării reglementărilor legislaţiei privind protejarea monumentelor istorice în vederea stopării distrugerii şi/sau alterării patrimoniului cultural imobil local şi a verificării respectării avizelor emise (inspecții în teritoriu);
-Sprijinirea autorităţilor locale în acţiuni destinate semnalizării şi inscripţionării monumentelor istorice din judeţul Maramureş;
-Întocmirea de fişe minimale de evidenţă ale monumentelor istorice şi de Obligaţii de folosinţă privind monumentele istorice.
           
            Ca urmare, prin Ordinul Prefectului judeţului Maramureş nr. 144/07.04.2017 privind constituirea unei comisii mixte în domeniul protecţiei patrimoniului cultural mobil, care urma să elaboreze un plan de acţiuni de inspecţii la monumente istorice de pe Valea Marei, Cosăului, Izei şi în Sighetu Marmaţiei vizând controlul respectării legislaţiei în domeniu şi stoparea distrugerii/alterării patrimoniului cultural imobil local şi al respectării avizelor emise.

Ulterior, s-au încheiat 2 protocoale de colaborare între:

1. Instituţia Prefectului Maramureş, reprezentată de prefect Vasile Moldovan
2. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, reprezentată de director executiv Ioan Marchiş
3. Episcopia Ortodoxă Română a Maramuresului şi Sătmarului, reprezentată de Preasfinţitul Iustin, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului
4. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, reprezentat de inspector şef col. Ioan Mureşan
5. Sucursala Baia Mare a Societăţii de distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A., reprezentată de director ing. Mircea Guran

respectiv

1. Instituţia Prefectului Maramureş, reprezentată de prefect Vasile Moldovan
2. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, reprezentată de director executiv Ioan Marchiş
3. Episcopia Greco-Catolică  a Maramuresului, reprezentată de Preasfinţitul Vasile Bizău, Episcop al Maramureşului
4. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, reprezentat de inspector şef col. Ioan Mureşan
5. Sucursala Baia Mare a Societăţii de distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A., reprezentată de director ing. Mircea Guran

În perioada 19 septembrie – 19 octombrie 2017, grupul de lucru alcătuit din reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Județul Maramureş, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, Sucursalei Baia Mare a Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. a efectuat deplasări la 12 monumente istorice aflate pe teritoriul a patru UAT-uri (Șișești, Budești, Călinești și Bârsana), fiind efectuate evaluări din punctul de vedere al apărării împotriva incendiilor și al respectării legislației privind protecția monumentelor.
            Ataşăm în anexă Raportul preliminar al acestor inspecţii.
             
Compartimentul patrimoniu imobil:

 - Număr de ședințe ale Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice: 12
-  Număr de documentații analizate: 168
- Număr de avize pentru amplasarea unor clădiri noi sau pentru lucrări de intervenții la monumente istorice, la construcții existente situate în centrul istoric al municipiului Baia Mare sau în zonele de protecție ale unor monumente istorice: 142
-  Număr de controale la lucrările în execuție la clădiri monumente istorice sau aflate în zonele de protecție: 101
-  Număr de exprimări a dreptului de preempțiune: 11
 - Avize provizorii de folosințӑ la imobile din Lista Monumentelor Istorice: 26

Compartimentul arheologie:

- Au fost verificate 40 de perimetre de exploatare localizate prin coordinate STEREO 70, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2003 și ale art. 5, alin 3 din Ordinul ANRM nr. 125/2011;
- Au fost analizate 40 de documentații în temeiul art. 3, alin.4 din Legea nr. 17/2014 privind unele mӑsuri de reglementare a vȃnzӑrii-cumparӑrii terenurilor agricole situate în extravilan;
- Au fost emise 27 de adeverințe privind situarea unor imobile localizate prin coordinate Stereo 70, fațӑ de siturile arheologice și monumentele istorice cuprinse în LMI și RAN;
- A fost transmis Primariei localitații Fӑrcașa inventarul de coordonate al siturilor arheologice și monumentelor istorice de pe teritoriul administrative al orașului Fӑrcașa, în vederea întocmirii Planului Urbanistic General;
- Au fost verificate standardele, procedurile arheologice și respectarea Autorizației pentru cercetare arheologicӑ sistematicӑ pentru situl arheologic Coasta Bușagului, localitatea Bușag, cod RAN 106504.02.01;
- Au fost verificate standardele, procedurile arheologice și respectarea Autorizației pentru cercetare arheologicӑ pentru un contract de supraveghere arheologicӑ, respective Reabilitare Club Phoenix, Str. Tineretului nr. 2, loc. Baia Mare.
- Au fost transmise Ministerului Culturii și Identitӑții Naționale solicitările Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în vederea obținerii Autorizației de Evaluare de Teren Intruzivă pentru următoarele biective:
1. Verificarea zonei învecinate sitului arheologic de la Oarța de Sus, punct Făget
2. Situl arheologic de la Oarța de Sus, punct Măgura
- Au fost verificate standardele, procedurile arheologice și respectarea Autorizației pentru
diagnostic arheologic pentru următoarele obiective:
1. Verificarea zonei învecinate sitului arheologic de la Oarța de Sus, punct Făget
(autorizația nr. 245/05.09.2017)
2. Situl arheologic de la Oarța de Sus, punct Măgura (autorizația nr. 320/05.10.2017)

Compartimentul patrimoniu mobil

- Număr de certificate de export definitiv sau temporar pentru piese cu valoare artistică : 9
- Număr de controale la muzee și operatori economici care comercializează obiecte de artă sau bunuri culturale mobile: 6
- Au fost eliberate adeverințe de artӑ contemporanӑ pentru exportul de bunuri mobil: 44
- S-a solicitat preluarea de cӑtre DJC Maramureș a 6 cӑrți vechi de la Biroul Vamal de Frontierӑ Sighet.
- S-a întocmit proces verbal de predare-primire a cӑrților vechi, intrate în proprietatea statului.

Participare la vernisaje, expoziţii, lansări de carte, conferinţe şi alte evenimente culturale din judeţ:

- S-a lansat revista Archeus, numӑr dedicat Arhiepiscopului Maramureşului şi Sătmarului Justinian Chira
- S-a participat la manifestarea prilejuitӑ de trecerea a 100 de ani de la naşterea maestrului VIDA GHEZA;
- Participare la expoziția de fotografie Dan Daniel la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”;
- Participare la lansarea volumului „Anuala Artelor Centrul Artistic Baia Mare 2016” în cadrul Muzeului de Artӑ Baia Mare
-Participare la lansarea numărului 11 al revistei Ţării Chioarului „Vatra Chioreană
- S-a participat la expoziția personalӑ de picturӑ Dorel PetrehușCriptomorfeme cu antroposemne”;
- S-a participat în perioada 18-23 mai la activitӑțile prilejuite de evenimentul “Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș
- Participare la lansarea volumului “Imaginea evreilor din Maramureș – în memoria colectivӑ”, autor Aura Pintea. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeteanӑ „Petre Dulfu” Baia Mare în data de 27 octombrie 2017.
- S-a participat la expoziţia „Gheza Vida şi prietenii săi artişti”. Evenimentul a fost organizatӑ de Academia Română în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, Asociaţia Ars Transsilvaniae România, cu sprijinul Municipiului Baia Mare. 
-Participare la inaugurarea Coloniei Pictorilor din Baia Mare
-Participare la vernisajul expoziţiei “Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului
- Au fost marcate Zilele Europene ale Patrimoniului.



[1] Ioan Aurel Pop, Transilvania în secolul al XIV-lea (cca 1300-1456,) în coord. Ioan Aurel Pop, Thomas Nagler, Istoria Transilvaniei vol. I (până la 1541)
[2] Sursa: http://whc.unesco.org/en/list/904
[3] Camil Mureşan, Cuvânt înainte la vol. Emil Costin, Biserici de lemn din Maramureş, Editura Gutinul S.R.L, 1999, p. [5].
[4] Un document datând din 2 ianuarie 1365 (când regele Luis I de Anjou îi confiscă o jumătate din Domeniul Cuhea - incluzând şi satul Joad lui Bogdan, uzurpatorul autorităţii ungureşti din Moldova şi i-o dă fiilor lui Sas pentru a recompensa bunurile pierdute de aceştia din urmă, ca şi pentru fidelitatea lor către coroană), atestă existenţa satului. Chiar dacă, după tradiţie, biserica „de pe deal", a cărei sărbătoare de hram este „Naşterea Maicii Domnului", datează din 1364, totuşi, ea nu este mai veche de 1717; probabil, datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea, când a înlocuit vechea biserică de lemn, distrusă de tătari. (http://www.cimec.ro/Monumente/UNESCO/UNESCOro/indexC54.htm)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu