duminică, 13 mai 2018

Dezbaterea publică pe teme antreprenoriale și oportunități de afaceri în Maramureș – „Invest in Maramureş”



Vineri, 11 mai 2018, de la ora 12.00, în cadrul celei de-a IV-a ediții a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, în Sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ din Baia Mare a avut loc dezbaterea publică pe teme antreprenoriale și oportunități de afaceri în Maramureș – „Invest in Maramures”, în organizarea Consiliului Județean Maramureș, alături Ministerul Mediului de Afaceri și Consiliul Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii, în calitate de parteneri. Evenimentul moderat de vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, a reunit la masa rotundă atât reprezentanți guvernamentali, cât și ai mediului de afaceri, directori ai instituțiilor deconcentrate și primari din Maramureș. Guvernul României a fost reprezentat de Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului, iar din partea Consiliului Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii a fost prezent președintele Florin Jianu, fost ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.
  Cuvântul de deschidere i-a aparținut reprezentantului Consiliului Județean Maramureș, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș care a subliniat faptul că, în cadrul acestei ediții a Zilelor Maramureșului s-a dorit includerea în agenda evenimentelor a unei astfel de întâlniri care reprezintă o oportunitate pentru cei care doresc să investească în Maramureș. ”Am invitat în cadrul acestui proiect diverși reprezentanți ai asociațiilor patronale, ai mediului de afaceri, ai societății civile și ai administrației locale. Apreciem în mod deosebit prezența Paulei Pârvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, deoarece la fiecare vizită în Maramureș ne transmite lucruri importante, dar și prezența președintelui CNIMM, Florin Jianu, care va oferi informații utile tuturor celor prezenți”. Un cuvânt de salut a avut și prefectul Vasile Moldovan, care a precizat faptul că Maramureșul are nevoie de investiții și de investitori. A vorbit, apoi, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a prezentat proiectele care se desfășoară la nivelul municipiului Baia Mare.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii a declarat că, din punctul său de vedere, România trebuie să fie mult mai agresivă în ceea ce înseamnă promovarea antreprenoriatului. Totodată, acesta a subliniat că ar trebui să existe mai multe școli profesionale în țară, care să pregătească tinerii pentru meserii care se caută pe piața muncii. A fost prezentat și un material conceput de CNIPMMR, sub egida ”Invest in România – Invest in Maramureș”, unde a fost prezentată Hotârârea Guvernului nr. 807/2014 privind schema de ajutor de stat care se adresează întreprinderilor nou-înființate sau celor aflate în activitate, dar și HG 332/2014 cu modificările și completările ulterioare, care are ca obiect dezvoltarea regională prin realizarea de investiții inițiale care determină crearea de noi locuri de muncă. S-a vorbit și despre înființarea birourilor de tip ”One Stop Shop”, înființarea incubatoarelor de afaceri, dar și stimularea înființării și dezvoltării parcurilor industriale.

Paula Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a vorbit despre noile oportunități pe care le oferă ministerul pe care îl reprezintă și a răspuns tuturor întrebărilor primite din sală. Județul Maramureș, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a pus la dispoziție o revistă care a cuprins informații ce vizează oferta investițională a mai multori unități administrativ-teritoriale din Maramureș, respectiv terenurile și clădirile existente, accesibilitatea și accesul la utilități, dorindu-se astfel o cuantificare a ceea ce UAT-urile pot oferi din această perspectivă. Întâlnirea s-a dorit a fi un punct de coagulare a energiilor de la nivel județean (administrație, mediul privat, mediul universitar, AJOFM), pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor potențialilor investitori în ceea ce privește zonele unde s-ar putea investi, situația forței de muncă la nivel județean, situația pregătirii profesionale, precum și oferta educațională și coroborarea ei cu cererea de piață.
                                                                                                       CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu