duminică, 30 august 2020

Moţiunea de cenzură, un simplu joc politic



 Votarea moţiunii de cenzură la începutul campaniei electorale va schimba direcţia din care va bate vântul schimbării opţiunilor de vot ale alegătorilor?Nu doar PSD, ci toate partidele, cu excepţia PNL, îşi fac calculele electorale în funcţie de votul crucial de luni, 31 august. Kelemen Hunor afirma că UDMR are o mie de motive să voteze moţiunea, dar are şi motive întemeiate să nu o voteze.
Din moment ce votul parlamentarilor maghiari fac diferenţa, se înţelege că UDMR are o responsabilitate majoră în menţinerea sau căderea guvernului Orban.
Dacă PSD, Pro România şi ALDE votează fără să-şi facă probleme, USR nu-şi poate permite un vot anti-PNL, cu toate că i-ar aduce un avantaj electoral de moment.
Partidul lui Traian Băsescu rămâne loial unui guvern de dreapta, PMP fiind singura formaţiune orientată politic după apartenenţa la Partidul Popularilor Europeni. Respectarea unor principii înseamnă mult în ziua de azi.
Sunt, într-adevăr, multe motive să cadă un guvern, mai ales când este minoritar. Sunt şi motive suficiente să nu fie dat jos un guvern cu trei luni înainte de alegerile parlamentare.  Pandemia, iminenţa unei crize economice, oferă, de  asemenea, suficiente argumente pentru menţinerea în funcţiune a aceluiaşi guvern care a elaborat măsurile de protecţie sanitară şi şi-a asumat responsabilitatea de a scoate ţara cu bine din criză.
Partidele de opoziţie acţionează şi gândesc altfel decât partidele aflate la putere. Diferenţa dintre opoziţie şi putere este identică cu diferenţele dintre pradă şi prădător, dintre leoaica flămândă şi puiul de antilopă.
Ştie cu precizie un simplu alegător ce gândeşte leoaica flămândă ascunsă în sufletul fiecărui politician sau ce simte antilopa ce-şi vede puiul electoral sfâşiat de adversari?
În campaniile electorale partidele sunt ca nişte pisici în călduri. În general, oamenii înregimentaţi politic, se conduc şi judecă realitatea după alte criterii. Prin urmare, nu putem şti ce se va întâmpla la începutul săptămânii viitoare.
Va cădea sau nu guvernul? Este strict decizia parlamentarilor. Nu este exclus ca şi PNL să-şi facă socotelile şi să ajungă la concluzia că ar fi în avantaj dacă trece moţiunea.
Oricum, preşedintele Iohannis îl va menţine pe premierul Orban în funcţie, până după alegerile parlamentare.
Suntem, aşadar, martorii unui joc politic subtil. PSD a aruncat mingea, are de câştigat electoral, dar nu este interesat să intre la guvernare. Va propune, în caz că trece moţiunea, un prim ministru independent. Preşedintele nu-l va accepta şi va începe o luptă politică înflăcărată, care are drept scop  tulburarea apelor în timpul campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare. Este o strategie bună. Reuşita ei depinde de UDMR.
Dacă votează moţiunea UDMR trece definitiv în tabăra stângii, dacă nu o votează înseamnă că după parlamentare va intra sau va sprijini un guvern de dreapta.
Lucrurile par complicate, dar în realitate sunt foarte  simple. Putem spune la fel de bine că lucrurile par simple, dar în realitate sunt foarte complicate. În fiecare zi se dovedeşte că marile decizii sunt luate de o mână de oameni. Se pot vedea: sunt persoanele incluse pe listele electorale. Ceva mai sus de ei se află altă mână de oameni.
Aşa se conduce lumea, aşa se conduce o ţară, aşa se conduce un judeţ, o localitate.
Un autor, Pascal de Sutter, a avut curajul să-şi intituleze o carte “Aceşti nebuni care ne guvernează“, dar titlul este o simplă metaforă. După un alt autor, Carlo Cipolla, mai direct, mai necruţător, titlul ar fi sunat “Aceşti imbecili care ne guvernează“.
Dar aceasta nu este decât literatură politică. Totuşi, în democraţie ultimul cuvânt îl au alegătorii.
Mai ales în cazul alegerilor locale alegătorul este liber să-l voteze pe cel pe care crede că îl poate reprezenta, pe omul pe care-l crede capabil să-i rezolve problemele. Problemele lui, ale familiei, ale comunităţii din care face parte.
Prin urmare, alegătorii nu ar trebui să se lase influenţaţi de jocurile politice, mai mult sau mai puţin perfide, ale politicienilor profesionişti, care trăiesc de pe urma politicii, înşelând aproape de fiecare dată aşteptările alegătorilor de bună credinţă.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu