miercuri, 2 decembrie 2020

Jurnal din anii ciumei Covid 19

                                    Elogiu fântânilor publice din satul copilăriei mele

                                                                                             de Vasile LECHINȚAN

 Dragi ochiuri de apă din copilăria mea fabuloasă, abia acum realizez ce importanţă uriaşă aţi avut voi în viaţa noastră. Generozitatea voastră uriaşă o ignoram atunci, crezând că totul ni se cuvine, fără să vă mulţumim. Dar fără apa voastră proaspătă nu era sărbătoare adevărată, cu mese copioase, cu tocană de pui, cu găluşte (sarmale), cu tocană de miel sau de oaie, cu plăcinţele subţiri (clătite), extrem de gustoase, cu palaneţe cu urdă şi cu brânză şi cu mărar verde, cu colaci (cozonaci) cu nucă, aromaţi, cu diferite alte bunătăţi pe care ştiau să le prepare mamele noastre. Aşa mergeau, tinerii mai ales, după „apă bună”, cu gândul la prânzul sau la cina cea copioasă ce-i aşteaptă acasă. Din zona noastră, cele mai bune fântâni cu apă de băut erau „La Dumitru”, în râpa pitorească de sub dealul din Dâlmă (vezi foto), apoi fântâna de La Bălţi şi, pe vremurile mari de secetă, auzeam că numai fântâna de La Fântâniţa mai avea apă şi veneau aici şi cei din Urmeniş după apă, că fântânile lor erau secate. Când mergeam cu tatăl meu şi cu mama şi surorile mele la câmp, îmi potoleam setea pe la izvoare foarte bune din afara satului.

Să realizăm, apoi, cu cât dor se vor fi gândit la voi feciorii satului nostru luaţi la război, în Primul şi Al Doilea Mondial, pe fronturile secetoase şi grele, în tranşee şi sub focurile şi exploziile inamicilor. Unii vor fi murit cu imaginea voastră dragă, a celor din zona unde locuiau ei.

Nu există imagine mai tonică a setei de viaţă, la urma urmei, văzând blândele vaci cu lapte bând apă la fântână, găleţi după găleţi. Setea vitelor trebuia potolită dimineaţă de dimineaţă şi seară de seară. Odată, demult, eu îmi amintesc doar foarte vag, am ţinut şi noi două bivoliţe, care ne dădeau un lapte foarte gustos, şi cel dulce, şi cel „prins”, cu smântână multă. Dar setea lor a iscat o istorioară în familie. Tatăl meu şi sora mea cea mare, Domnica, au plecat dis de dimineaţă la râtul (fânaţul) nostru de la Drâmboaia, să întoarcă fânul să se usuce, urmând ca mama să vină mai târziu cu carul cu bivoliţele după fân. Totul a decurs bine până la un moment dat, mama a venit cu carul gol, urcând pe la Curmătura Mare, a luat-o apoi pe drumul spre stânga (mai era drum în jos şi unul la dreapta, pe culmea dealului, peste Livadă). Ajungând mama cu carul la Curmătura Mică, fireşte că nu a luat-o pe drumul spre dreapta, ci în jos, spre Scăldătoare. Când au văzut bivoliţele, din deal, locul de la Scăldătoare, şi-au amintit probabil de acest loc şi au pornit la o fugă nebună în jos şi nu s-au mai oprit decât la fântâna de acolo, unde au băut apă, cu sete, din halăul cel mare de alături. Tatăl meu a văzut de la Drâmboaia cum coboară mama cu bivoliţele în viteză, „ca un camion”, lăsând în urmă o dâră mare de praf. A fugit spre Scăldătoare, dar bivoliţele erau deja liniştite, însă mama era foarte speriată şi de la acest episod s-au hotărât să le vândă şi să cumpere vaci, că-s mai blânde. Probabil mama nu le va fi adăpat înainte de a porni cu carul la Drâmboaia. Dar auzeam că bivolii au mai făcut trăznăi şi altora, când vedeau, vara, vreo baltă, fugeau cu tot cu car, chiar încărcat, să se scalde. Aşadar, fântâna cu apă foarte bună şi rece de la Scăldătoare are şi o poveste legată de familia noastră.

Să ne gândim, în final, că aceste fântâni nu existau doar în timpul nostru, ci ele vin din timpuri preistorice, aşezate tot acolo, şi au întreţinut viaţa şi a strămoşilor noştri ce locuiau în timpuri biblice pe aici. De multe ori intuim viaţa îndepărtată a oamenilor din timpul frumoasei şi captivantei civilizaţii biblice, dar nu ne gândim (cu oarecare şovinism, se poate interpreta) că atunci erau şi pe la noi strămoşii noştri, ceea ce nu este drept să nu ne gândim şi la ei. Avem chiar şi martiri ai noştri, care nu sunt deloc mai prejos decât cei din antichitate, şi de multe ori sunt daţi exemplu doar cei din antichitate. Dacă dragele noastre fântâni ne oglindesc în ochiurile lor, cu acurateţe, chipul nostru – pentru că este firesc să privim în fântână imediat ce ajungem acolo – câte chipuri din fiecare generaţie până la noi, să luăm tot perioada biblică drept reper, nu s-au văzut acolo şi ce minunat ar fi fost ca acele chipuri să se fi înregistrat într-o casetă, ne-am vedea strămoşii chiar şi pe cei foarte îndepărtaţi.

Din păcate, fântânile cele bune de altădată zac azi în ruină, părăsite, şi apa cea bună a lor este otrăvită de infiltraţiile îngrăşămintelor chimice şi ierbicidelor din terenurile de deasupra lor.

 

Preluare https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2020/12/03/elogiu-fantanilor-publice-din-satul-copilariei-mele/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu