joi, 3 decembrie 2020

Moş Crăciun va aduce vaccinul anti-Covid

 

Primele vaccinuri anti-Covid au început să fie aprobate. Marea Britanie sparge gheaţa.Vor urma alte ţări. Până la urmă fiecărei boli i se găseşte leacul. Este o problemă de timp.

Deocamdată în România atenţia opiniei publice este acaparată de campania electorală. Mai sunt două-trei zile de campanie, iar până la vot au rămas patru zile.

În noaptea de duminică spre luni vom afla ce au votat românii. Vom afla întâi câţi s-au prezentat la urne.

Prezenţa este importantă, dar până la urmă contează doar rezultatele.

Sondajele pe parcursul campaniei au fost neconcludente. S-a postulat victoria PNL şi nicio casă de sondare nu a avut curajul să prezinte date care să răstoarne topul partidelor. Mai important decât rezultatul va fi ce se va întâmpla după alegeri. Indiferent de culoarea guvernului, sunt necesare aceleaşi măsuri. Cea mai aşteptată măsură este modalitatea de utilizare a celor 3 miliarde de euro primite de la Bruxelles. De modul în care va fi folosit acest prim pachet de ajutorare depinde supravieţuirea unui mare număr de firme. Pentru repornirea economiei nu sunt suficienţi aceşti bani.

Nici pachetul de 80 de miliarde nu ne va fi de mare folos dacă nu va fi însoţit de măsuri adiacente. Cu o jumătate de gură se vorbeşte despre o reformă structurală a administraţiei publice. Fiind campanie electorală pentru orice partid ar fi fost o sinucidere politică dacă ar fi anunţat că vor disponibiliza o mare parte din personalul aparatului de stat.

La un moment dat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a scăpat şi a declarat că salariile la stat vor scădea cu 15-20%. Premierul Orban s-a ferit să abordeze problema restructurării instituţiilor publice. Nici preşedintele Klaus Iohannis nu a atins această problemă sensibilă.

Curios este că nici PSD nu şi-a axat campania pe măsurile de austeritate pe care le va lua PNL după alegeri. Toate partidele de opoziţie, practic toate partidele anti-PNL, incluzând aici şi USR-PLUS, şi-au concentrat atacurile pe subiectul pandemiei. Iminenţa crizei economice a fost tratată superficial. Este o dovadă că niciun partid nu a avut o viziune clară despre ce trebuie făcut.

Niciun partid nu şi-a inclus în program măsuri concrete pe care le va lua în cazul în care va ajunge la guvernare. Este o certitudine că viitorul guvern nu poate fi decât unul de coaliţie. Nu poate fi exclusă nicio variantă. Pentru că situaţia este una excepţională.

Se vorbeşte că imediat după alegeri se va institui starea de urgenţă. Sărbătorile de iarnă, Crăciul şi Anul nou, se anunţă tensionate. Biserica insistă ca de Crăciun să fie deschise toate bisericile. Probabil şi patronatul HORECA va cere să fie permis organizarea revelioanelor. Sunt multe sectoare care au de ales între a muri de foame sau de Covid. Toate aceste probleme şi multe altele vor trebui atent gestionate de viitorul guvern.

După cât de tensionate sunt relaţiile dintre preşedinte şi PSD pare imposibilă o reconciliere între Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu în numele interesului general. În ecuaţie trebuie inclus şi PNL, precum şi USR-PLUS.

Sunt trei partide în mâinile cărora este viitorul ţării. Partidele mai mici, UDMR, PMP şi Pro România nu au altă opţiune decât de a se ralia deciziei pe care o vor lua PNL, PSD şi USR-PLUS.

Cel ce poate uni toate forţele naţiunii este însă preşedintele Klaus Iohannis. Voinţa unui singur om face cât toate voturile celor ce se vor prezenta la urne duminică, 6 decembrie.

Dacă ar fi fost organizat un referendum cu o singură întrebare: este nevoie de un guvern de uniune naţională, rezultatul ar fi fost covârşitor în favoarea unirii tuturor forţelor politice pentru a face faţă crizei sanitare şi economice care se întrevede la orizont. Dar este mai uşor să pui să tragă la jug un greier şi o furnică decât să aduni la aceeaşi masă toate partidele politice, mai ales PNL şi PSD.

Este posibil ca Moş Crăciun să ne aducă vaccinul anti-Covid, dar este imposibil să-i pună la aceeaşi masă de Crăciun, cu sau fără mască, pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, Dan Barna, Victor Ponta, Eugen Tomac, Kelemen Hunor. În mâinile celor şapte, ca un porumbel speriat, stă viitorul României. Nici Moş Crăciun nu-i poate împăca.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu