vineri, 4 decembrie 2020

Pagini de jurnal (proza scurtă)

 

MIOARA ARDIELEANU

 

 

,,OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE,

ANOTIMP!

Al fulgerărilor din mine...

Aș înflori cu dorul

Pe crestele de gând,

Aș legăna fiorul

Pe adierea ta de vânt...

Modelează-mă, dă-mi formă

Și cuvânt,

Să mă înalț spre cerul ochilor, arzând...”

 

            Am avut bucuria de a colabora cu doamna MIOARA ARDIELEANU, anul acesta, în primăvară, când lucram la ANTOLOGIA DE POEZIE ȘI PROZĂ. OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!, când încă nu începuseră pandemia mondială. Demarasem, în acest sens, proiectul de antologie, gândindu-ne, inclusiv, la organizarea unei TABERE DE CREAȚIE LITERARĂ ÎN MARAMUREȘ. Aceasta ne-a fost în prim plan prioritatea.

Apoi, a venit epidemiologia, cu toate restricțiile pe care le știți, cu ,,starea de urgență!”, cu ,.,stați în casă!”, cu ,,cele 14 zile de carantinare obligatorie!”.  Și uite așa, antologia a fost tipărită, dar nu am mai organizat tabăra literară. Săptămânile și lunile au trecut foarte repede, și nici nu am știut cum să procedăm, în plin context epidemiologic.

Cine este Mioara ARDIELEANU? La început am crezut că e o ardeleancă, stabilită în Galați, pentru că acolo locuiește, și ,,din dor de rădăcină”, din dor de locurile copilăriei, dorește să fie inclusă în acest proiect. Sincer, așa am crezut! Apoi am aflat altceva, și adevărul în sine. Mioara ARDIELEANU, are legătură cu Ardealul, cu Maramureșul... și mă bucură faptul că face parte din echipa celor antologați. Între timp, ne-am împrietenit, am început să vorbim la telefon, să socializăm, adică.

Și uite că a venit toamna, și noi am demarat alt proiect, gândindu-ne la faptul că ce nu am reușit să facem în acest an, 2020, dacă se va putea, vom face anul următor, în 2021 adică, iar aceste volume, pentru că vor fi 4 volume, într-un singur proiect, vor fi lansate în cadrul taberei literare, pe care metaforic am denumit-o OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!, despre care singur veți auzi.

 

,,Oprește-mă, în tine,

Anotimp!

Să-ți fiu în clipe întunecate nimb,

Să-ți luminez cărarea și să-ți cânt

Atâtea doine legământ,

Să-ți fiu o pasăre în zbor

Când mă săruți de zor

În zorii fumegând a taină...

Veșmântul tău mi-ar fi o haină

Țesută-n șoaptele iubirii

Când scuturi stelele

Din cercul nemuririi...”

 

Revin la proiectul antologic denumit ANTOLOGIE DE TEXTE. RECENZII DE CĂRȚI – PERSONALITĂȚI ALE LITERATURII CONTEMPORANE. SINCERUS VERBA, VOL. 1-4, pentru că intenționez, ca și coordonator al acestuia, împreună cu prof. GELU DRAGOȘ și poetul popular NELU DANCI, să-i fac o scurtă prezentare a scriitoarei MIOARA ARDIELEANU, evident din punct de vedere literar.

Născută și crescută în județul Galați, doamna MIOARA ARDIELEANU, debutează editorial în anul 2008, într-un volum colectiv, publicat la Iași, numit, simplu și elegant, TOAMNA. Câțiva ani mai târziu, în 2014, este inclusă în proiectul de antologie SIMBIOZE LIRICE, vol. 4, la București, Editura Anamarol. Cu aceștia din urmă, pot să spun că și eu am avut, am și sper să fie și pe viitor, o colaborare frumoasă, mai ales că realizează lucruri sensibile, interesante și de amploare.

Anul următor, în 2015, adică, MIOARA ARDIELEANU, face parte din proiectul de antologie TREPTELE CUVÂNTULUI, iar în 2016, prin Editura Omega, din Buzău, apare în volumul ANTOLOGIA PRIETENIEI – tot antologie.

În 2017, este mai ,,harnică”, sau mai curajoasă, aș zice, pentru că, doamna MIOARA ARDIELEANU, trimite spre publicare, texte literare, pentru antologiile: RAIUL CUVINTELOR, Editura InfoRapArt, Galați, POEȚI ȘI PROZATORI CONTEMPORANI IN REGAL EMINESCIAN, VOL. 1, și în antologia ASCIOR, Buzău, ANTOLOGIE PENTRU CIVILIZAȚIE CREȘTINĂ. 

Anul 2018 și 2019, sunt dedicate proiectului de antologie POEȚI ȘI PROZATORI CONTEMPORANI ÎN REGAL EMINESCIAN, VOL. 2, (2018), și POEȚI ȘI PROZATORI CONTEMPORANI ÎN REGAL EMINESCIAN , VOL. 3, (2019).

În anul Centenarului Marii Uniri – 1918-2018, o găsim pe scriitoarea MioaraArdieleanu, în ANTOLOGIA DE PROZĂ ȘI POEZIE. SCRIITORI ROMÂNI UNIȚI ÎN CUGET ȘI SIMȚIRI LA CENTENARUL MARII UNIRI.

Oare, dacă repet, apariția în volumul coordonat de prof. Gelu Dragoș, poetul popular Nelu Danci și subsemnatul, Vasile Bele, 2020 – ANTOLOGIE DE POEZIE ȘI PROZĂ. OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!, fac mare greșeală? Consider că nu, mai ales că este realitate, nu-i așa, distinsă Mioara ARDIELEANU? 

Mulțumim Mioara ARDIELEANU, pentru bucuria de a fi prezentă și în acest proiect, deja, de anvergură, pentru că estimăm să fie 4 volume, concepute după același proiect literar, așa cum am vorbit la telefon. Vă așteptăm cu drag și în Maramureș, mai ales că ne leagă o prietenie cu niște rudenii de-ale Dumneavoastră, oameni de seamă ai satului Chiuzbaia.

      Deși am promis – am de onorat o promisiune în fața dumneavoastră, din lipsa timpului, să știți că încă nu am reușit s-o onorez, dar nici nu am uitat de ea. Poate vorbesc cu Moș Crăciun și lasă ceva sub brăduț... poate! Important e că nu am uitat!

M-am reîntors la poeziile din volumul antologic, repet și acum, ceea ce am scris data trecută – poeziile au mesaj puternic, sunt perfecte ca tematică, sigur vor plăcea la ceilalți cititori.

 ,,Doamne, iubirea de-aș putea să o cuprind mereu

În Geometria Sacră a Sufletului meu,

În ochi să-i pot prinde surâsul

Când mâna-i tremurândă

Măsoară misterul clipelor din vatră

Cu un sărut de aur pe-ntinderea albastră,

Din Labirint luându-și zborul, dorul pe fereastră”, citat din poemul IO RAAM.

Profunzime, eu liric puternic, esență lirică, găsim și în poezia DESCENSUS AD INFEROS, care precede cu un motto ,,În care cer să se înalțe? În care străfund să se dărâme?”,

,,Când păzitor al pragului, un fulg de nea,

Cuprinse fără veste prin amurg

Și trup și chip și buza fremătând,

C-un voal de argint, cu dor nemărginit,

Eu doar privesc cu ochiul drept închis

La jocul straniuce mă-ngheață-n drum,

Adâncul, adulmecându-mă cu glas

Cântat al iernii din privire...”, sunt doar câteva versuri, oferite exemplu, care transmit emoție și, repet, esență. Vă felicit și vă doresc succes în continuare. Scrisul și poeziile Dumneavoastră vor dăinui în literatura noastră, ca niște versuri/poeme de efect literar, care vibrează adânc. Pentru acest proiect am văzut că ați scimbat genul epic, și ați trimis, proză scurtă, la fel de interesantă.

Le-am parcurs/citit cu drag și chiar cu intenția de a înțelege mai bine poetul, prozatorul, scriitorul, omul din fața hârtiei, ciornei uneori, alteori din fața manuscrisului, ce ulterior va deveni volum/carte... MIOARA ARDIELEANU.Omul simplu, modest și cu energie literară aparte se observă de departe... Pe acest ,,om simplu, modest și cu energie literară”, îl numesc Mioara ARDIELEANU – curajoasă, puternică, impunătoare.

          Ne bucurăm că susțineți și acest proiect al Maramureșului, al maramureșenilor, și că susțineți literatura de calitate superioară. De fapt, a nu se înțelege greșit, cumva, fac următoarea explicație - ,,Proiect al Maramureșului și al maramureșenilor” – zic așa pentru faptul că aici, în Maramureș, de către noi, coordonatorii, a fost gândit, născut, făcut, împlinit, desăvârșit, dar, este dedicat tuturor celor care cred și promovează lucrurile de valoare și autenticitatea literară.

VASILE BELE

Chiuzbaia, decembrie 2020

               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu