luni, 9 august 2021

Calitatea oamenilor din administraţiile publice


 Strângerea de semnături pentru demiterea primarului de la Sectorul 1 a demarat, dar cu forţa şi determinarea iniţială. Principalul motiv rămâne neridicarea gunoaielor de pe străzi, iar în subsidiar presupusa fraudare a alegerilor.

 Apar filmuleţe în care  se văd persoane cu saci de voturi, persoane care în mod normal nu ar avea ce căuta în apropierea locurilor în care erau depozitate buletinele de vot.

Acest amănunt pare să încurce strângerea de semnături. Clotilde Armand nu a fost susţinută doar de USR PLUS.

La fel ca în cazul primarului general al Capitalei, datorită protocoalelor semnate, primarul Sectorului 1, politic este asumat şi de PNL.

Votând pentru demiterea primăriţei Clotilde, votanţii PNL îşi anulează votul de la alegerile locale. Din această cauză PNL nu s-a raliat la adunarea de semnături.

Iniţiată în principal de PSD, campania de strângere de semnături  deocamdată este susţinută oficial doar de ALDE. Călin Popescu Tăriceanu profită de ocazie pentru a mai resuscita defunctul său partid care nu a reuşit să treacă pragul electoral nici la parlamentare, nici la localele din 2020.

În nume personal, a semnat şi europarlamentarul Robert Turcescu, fără ca PMP să dea semne că s-ar implica în campania de demitere.

În mod curios, USR PLUS nu sare în ajutorul primarului de la Sectorul 1. În faţa evidenţei, gunoaiele de pe străzi, este şi greu să aduci argumente pentru susţinerea Clotildei. Adevărul este că toţi aleşii locali din partea USR PLUS au probleme de adaptare la rigorile administraţiei. Lipsa de experienţă se vede cu ochiul liber, de la distanţă. Foarte vizibil, critic vehement al administraţiei PSD, nu este o mare revelaţie nici Nicuşor Dan. Primarul Timişoarei, de asemenea, nu străluceşte prin iniţiative, printr-o mai bună administrare a oraşului care va fi Capitală Culturală.

În general, oamenii de la partidele mici, cum este USR PLUS, nu excelează în funcţii administrative. Miniştri propuşi de Dan Barna şi Dacian Cioloş nu au prea ieşit în evidenţă ca buni profesionişti. Mai degrabă par novici, începând cu ministrul de la Fondurile Europene, cu ministrul de Justiţie, cu ministrul Transporturilor, cu ministrul Economiei. După demiterea ministrului Vlad Voiculescu, nu se simte prezenţa în spaţiul public nici a noului ministru al Sănătăţii.

Acest tip de politician se simte bine în opoziţie. Un Nicuşor Dan, Cristian Ghinea, Stelian Ion, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, poate şi Dan Barna, sunt în elementul lor când se află în opoziţie. La putere sunt ca peştişorii pe uscat, ca urşii la grădina zoologică sau la circ.

Presupunând că va fi demisă Clotilde Armand, o bună perioadă de timp va fi înlocuită de un viceprimar. A auzit cineva de viceprimarul Oliver Păiuşi? Este adjunctul primăriţei Clotilde. Tot de la USR PLUS. Dar Ramona Plumb a ieşit cu ceva în evidenţă în scandalul gunoaielor de la Sectorul 1. Este de la PNL.

Calitatea, profesionalismul noilor oameni din administraţia publică lasă mult de dorit în ultima perioadă. Nu este o pură întâmplare că „greii” din PNL, PSD şi UDMR ocupă încă primele poziţii în topul primarilor, a preşedinţilor de consilii judeţene. Nu este cazul miniştrilor. Pentru că majoritatea sunt oameni noi, la primul mandat.

Probabil cu ocazia rectificării bugetare, unii dintre aceşti miniştri fără experienţă vor fi spulberaţi de premierul Florin Cîţu. Dar, ca în cazul primăriţei Clotilde, chiar dacă vor fi demişi sau îşi vor da demisia, nu au cine fi înlocuiţi. USR PLUS nu are o rezervă de cadre. Este posibil ca şi PNL, în varianta Cîţu, să nu aibă o rezervă de cadre comparabilă cu a partidelor care au format noul PNL, respectiv fostul PDL şi fostul PNL.

Pe măsură ce partidele se reformează, calitatea oamenilor din administraţia publică lasă de dorit. Una este să teoretizezi, să baţi din gură, şi alta este să faci treabă într-un domeniu complex, cum este o primărie, un consiliu judeţean, un minister.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu