miercuri, 18 august 2021

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie

Trupe romane in Dobrogea, 1916. Reproducere după o fotografie din revista franceză Le Miroir, nr. 163 (7 ianuarie 1917) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Trupe romane in Dobrogea, 1916. Reproducere după o fotografie din revista franceză Le Miroir, nr. 163 (7 ianuarie 1917)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

18 august este a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 18 august

(BOR) (BOR) Sfintii Mucenici Flor si Lavru

(BRU) Ss. Flor și Laur, martiri († secolul al IV-lea)

(BRC) Sf. Iuliana, martiră; Elena, Agapitus și Claudia

Ziua Nationala a Stiintei, in Thailanda

 

Astazi in istorie pentru 18 august

 

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie:

- 18 august 1916 – Bulgaria a atacat Dobrogea românească

 

18 august 1201 - A fost fondat oraşul Riga.

Riga in 1650 (Desen de Johann Christoph Brotze) – foto: ro.wikipedia.org

Riga (letonă Rīga) este capitala Letoniei, situatǎ pe malul Mǎrii Baltice, la gura de vǎrsare a râului Daugava, la 56°58′ N – 24°8′ E. Riga este cel mai mare oraș din Țǎrile Baltice, fiind un important centru cultural, educațional, financiar și politic din zonǎ. Centrul istoric al orașului Riga a fost inclus în anul 1997 de cǎtre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural mondial, iar orașul este remarcat în mod special pentru arhitectura lui în stil Art Nouveau (Jugendstil), putându-se compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.

 

18 august 1227 - A murit Ginghis Han, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile.

Ginghis Han, lider mongol – foto: ro.wikipedia.org

Ginghis Han („Întemeietorul“) unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol. A cucerit o mare parte din Asia si Europa, punând temeliile Imperiului Mongol,creind astfel unul dintre cele mai mari imperii pe care le-a cunoscut istoria omenirii.

În anul 1206 la 42 ani și după o campanie militară împotriva unor triburi din estul Mongoliei devine „mare conducător” (1206-1227) (hagan, „hanul hanilor”), sub numele de Ginghis, al unei populații vorbitoare de dialecte mongole și turcești. Ginghis a unit triburile mongole și a reușit să ocupe cu oștile sale teritorii vaste, spre est, până la Marea Chinei , și spre vest până la Marea Caspica, cuprinzand de doua ori dimensiunea Imperiului Roman si de patru ori Imperiul lui Alexandru cel Mare.

Pentru administrarea acestui uriaș imperiu , Ginghis han a emis decretele necesare sub formă de texte de lege. Oamenii de știință au descoperit că a omorât atât de mulți oameni, încât pământurile cultivate s-au transformat în păduri. După moartea sa, imperiul a fost împărțit între fii lui și extins în continuare, timp de două generații, după care marea formațiune statală mongola s-a dezmembrat.

Imperiul Mongol – foto: ro.wikipedia.org

 

18 august 1276 - A murit Papa Adrian al V-lea. Sub influenţa lui Charles d’Anjou , el a fost ales Papă la 12 iulie 1276, dar a murit la Viterbo pe 18 august 1276 . Pentru ca Adrian V nu a fost niciodată hirotonit episcop, el nu a devenit cu adevărat Episcop al Romei , dar în mod tradiţional este numărat în succesiunea papale. Adrian V a fost al treilea Papă din “Anul celor patru papi”- 1276.

 

18 august 1572 - La Paris a avut loc căsătoria dintre viitorul rege Henric al IV al Franţei şi Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea, într-o tentativă de reconciliere a protestanților cu catolicii.

Henric al IV-lea al Franței – foto: ro.wikipedia.org

Henric de Bourbon (franceză Henri IV; denumit și Henric cel Mare (Henri le Grand) iar în regiunea lui de baștină, Gasconia, unde era iubit, era numit și “regele nostru Henric” (13 decembrie 1553 – 14 mai 1610), a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610), primul rege din familia de Bourbon. Unul dintre meritele lui este dezvoltarea economică a Franței, după un război religios ce a dezbinat țara. Prin Edictul din Nantes asigură libertatea religiei protestante hughenote în Franța.

Margareta de Valois, cca. 1572, muzeul Condé – foto: ro.wikipedia.org

Margareta de Valois (n. 14 mai 1553 – d. 27 mai 1615, Paris), cunoscută și sub numele de Regina Margot, a fost mai întâi regină a Navarrei, apoi regină a Franței și ducesă de Valois.

 

18 august 1642 - A murit Guido Reni, unul dintre cei mai importanti pictori ai barocului italian ; (n.04.11.1575).

 

18 august 1657 - S-a stins din viaţă Mitropolitul Moldovei Varlaam (nume de botez Vasile Moţoc), autorul “Cazaniei” sau “Cărţii româneaşti de învăţătură” şi al primelor versuri în limba română.

Sfântul Ierarh Varlaam (Moțoc) al Moldovei (n. 1585 – d. 18 august 1657) a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632-1653. Este considerat a fi unul dintre întemeietorii limbii române literare. A tradus și compus mai multe lucrări de spiritualitate. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 30 august.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro



18 august 1750 - S-a născut Antonio Salieri, compozitor italian, rival al lui Mozart si îndrumator al lui Beethoven, Schubert si Liszt. Conflictul dintre Salieri si Mozart a stat la baza multor creatii artistice ,printre care si “Amadeus”, film în regia lui Milos Forman (d.07.05.1825).

Antonio Salieri - (n. 18 august 1750, Legnago, Italia - d. 7 mai 1825, Viena, Austria), compozitor și dirijor, maestru al Capelei Imperiale din Viena, rival al lui Mozart și îndrumător al lui Beethoven, Schubert și Liszt, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Antonio Salieri - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Antonio Salieri – (n. 18 august 1750, Legnago, Italia – d. 7 mai 1825, Viena, Austria), compozitor și dirijor, maestru al Capelei Imperiale din Viena, rival al lui Mozart și îndrumător al lui Beethoven, Schubert și Liszt, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său. Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: Europa recunoscută, Danaidele, Falstaff. Se bănuiește și astăzi că ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicicologilor specializați în epoca respectivă sunt de părere că suspiciunea este total nefondată.

 

18 august 1786 - Este fondat orasul Rejkiavik, capitala Islandei

 

18 august 1812 - Bătălia de la Smolensk. Cu mari pierderi, francezii au învins armata rusă a lui Kutuzov.

Bătălia de la Smolensk (16–18 August 1812) - Battle of Smolensk on 18 August, by Albrecht Adam. Swarms of French skirmishers assault the burning city - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Smolensk (16–18 August 1812) – Battle of Smolensk on 18 August, by Albrecht Adam. Swarms of French skirmishers assault the burning city – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Invazia a început pe 23 iunie 1812. Napoleon și-a trimis la Sankt Peterburg oferta finală de pace cu scurtă vreme înaintea declanșării atacului. Nu a primit niciun răspuns, așa că a fost dat ordinul de ocupare a Poloniei Rusești. Francezii au întâmpinat la început o rezistența slabă și au avansat rapid în teritoriul inamic.

Barclay, comandatul suprem rus, a refuzat să lupte, în ciuda cererilor lui Bagration. Bagration a încercat de câteva ori să oprească înaintare franceză cu linii de apărare puternice, dar de fiecare dată avansarea rapidă a francezilor nu i-a lăsat timp generalului rus să-și organizeze defensiva, și l-a obligat să se retragă de fiecare dată. În timpul retragerilor, rușii au folosit tactica pământului pârjolit, acțiunile lor din 1812 fiind un exemplu clasic folosit în manualele de tactică militară.

Campania din Rusia (1812) - Francezii în Moscova - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Campania din Rusia (1812) – Francezii în Moscova – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Presiunea politică exercitată asupra lui Barclay pentru a angaja în armata într-o mare bătălie hotărâtoare și pozițiile critice ale generalilor săi au dus la înlocuirea lui cu mult mai popularul Mihail Kutuzov. În ciuda retoricii sale războinice, Kutuzov a continuat să acționeze ca predecesorul său, dându-și seama că înfruntarea forțelor franceze într-o bătălie în câmp deschis ar fi dus la sacrificarea fără rost a numeroși soldați.

El a reușit până la urmă să stabilească o poziție defensivă puternică la Borodino, după o luptă indecisă în zona Smolenskului, 16 – 18 august. Bătălia de la Borodino de pe 7 septembrie a fost cea mai sângeroasă luptă a războaielor napoleoniene și una dintre cele mai sângeroase ale istorie mondiale. Rușii nu au reușit să aducă pe câmpul de luptă decât jumate dintre efectivele de care dispuneau și, pe 8 septembrie, au fost nevoiți să se retragă, lăsând liber drumul către Moscova. Kutuzov a ordonat evacuarea capitalei.

După acest moment, rușii au reușit să mobilizeze un mare număr de trupe de rezervă, cee ce a dus totalul trupelor ruse la aproximativ 904.000 de soldați, cu aproximativ 100.000 de oameni în imediata apropiere a Moscovei, rămășițele armatelor înfrânte la Borodino și unele întăriri
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

18 august 1830 - S-a născut Franz Joseph I, împărat al Austriei şi rege al Ungariei (d. 1916).

Franz Joseph I al Austriei, (n. 18 august 1830, Viena - d. 21 noiembrie 1916, Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului - (Impăratul Franz Joseph, cca. 1905) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Impăratul Franz Joseph, cca. 1905 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Franz Joseph al Austriei (în română Francisc Iosif I, în germană Franz Josef I, în maghiară Ferenc József I, în cehă František Josef I, în croată Franjo Josip I, în italiană Francesco Giuseppe I), (n. 18 august 1830, Viena – d. 21 noiembrie 1916, Viena) împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

18 august 1835 - Friedrich Strohmeyer, chimist german, a descoperit cadmiul (n. 1776).

 

18 august 1844 - Se constituie in Muntenia „Roata de Pompieri” printr-un ofis semnat de principele Gheorghe Bibescu, la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru. Serviciul nou-înfiintat avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați. Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn.

 

18 august 1850 - A murit Honoré de Balzac, scriitor francez, unul dintre cei mai prolifici prozatori; sub titlul generic “Comedia umana”, în aproape o suta de romane si nuvele, a descris cu o inegalabila forta creatoare tabloul societatii franceze din timpul Restauratiei; (n.20.05.1799) .

Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franța – d. 18 august 1850, Paris, Franța) romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez - foto - ro.wikipedia.org

Honoré de Balzac – foto – ro.wikipedia.org

 

18 august 1858 - A murit la Iasi, Barbu Lăutarul (Vasile Barbu), cântăreţ, cobzar şi violonist.Din marturii ale vremii se stie ca Franz Liszt, aflat la Iasi, în 1847, a ramas impresionat de maiestria artistica a lautarului român (n. 1780).

 

18 august 1868 - Astronomul francez Pierre Jules César Janssen descoperă heliul analizând cromosfera Soarelui în timpul unei eclipse solare totale în Guntur, India.

Portretul lui Jules Janssen de Jean-Jacques Henner – foto: ro.wikipedia.org

Pierre Jules César Janssen, uneori Jules Janssen (22 februarie 1824, Paris – 23 decembrie 1907, Meudon), a fost un astronom francez. Un accident survenit în tinerețe i-a creat dificultăți mari de mers, fapt ce l-a întârziat în completarea studiilor. A studiat matematica și fizica la Universitatea din Paris Premiul Jules-Janssen a fost instituit în onoarea astronomului francez, în 1897.

 

18 august 1877 - A apărut publicatia romaneasca “Albina Carpaţilor”.

Albina Carpaţilor, al cărei titlu intenţionat iniţial a fost Albina Daciei, cu subtitlul Foaie beletristică, ştiinţifică şi literară, a fost o revistă apărută în 1877 la Sibiu, avându-i ca redactori pe Ioan Alexandru Lapedatu, Iosif Popescu şi Visarion Roman care era editor şi redactor. În perioada 18 august 1877 - 1 octombrie 1878 a apărut săptămânal, apoi bisăptămânal (15 octombrie 1878 - 30 septembrie 1880) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Albina Carpaţilor (1877 – 1880) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Albina Carpaţilor, al cărei titlu intenţionat iniţial a fost Albina Daciei, cu subtitlul Foaie beletristică, ştiinţifică şi literară, a fost o revistă apărută în 1877 la Sibiu, avându-i ca redactori pe Ioan Alexandru Lapedatu, Iosif Popescu şi Visarion Roman care era editor şi redactor. În perioada 18 august 1877 – 1 octombrie 1878 a apărut săptămânal, apoi bisăptămânal (15 octombrie 1878 – 30 septembrie 1880).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

18 august 1898 - Se constituie la Timişoara, Clubului Biciclist, al cărui statut a fost aprobat la 1.05.1899.

 

18 august 1904 - S-a născut Max Factor, renumit cosmetician de origine poloneza.

 

18 august 1906 - S-a născut Marcel Carne, regizor francez, reprezentant al realismului poetic; (d. 1996).

Marcel Carne (n. 18 august 1906 - d. 31 octombrie 1996) regizor francez, reprezentant al realismului poetic - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Marcel Carne – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Regizorul Marcel Carne s-a născut la 18 august 1906. A intrat în industria cinematografiei ca asistent al regizorului Jacques Feyder, iar în 1929 a realizat documentarul de scurtmetraj “Nogent, eldorado du dimanche“.

În 1936, Carne a regizat primul său film de lungmetraj, “Jenny”, moment din care şi-a început lunga colaborare cu scenaristul Jacques Prévert, potrivit imdb.com. De-a lungul timpului, cei doi au fost autorii unora dintre cele mai valoroase filme din istoria cinematografiei franceze, dând naştere unui stil care este cunoscut sub numele de realism poetic. Printre filmele lor de succes se numără “Le Quai des brumes” (1938) sau “Hôtel du Nord” (1938).
cititi mai mult pe: www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

18 august 1916 - S-a născut prof. Neagu Djuvara, istoric, diplomat şi filolog român.

Neagu Bunea Djuvara, cunoscut ca Neagu Djuvara (n. 18/31 august 1916, Bucureşti, România – d. 25 ianuarie 2018, Bucureşti, România), a fost un diplomat, filosof, istoric, jurnalist şi romancier român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Neagu Djuvara, – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Neagu Bunea Djuvara, cunoscut ca Neagu Djuvara (n. 18/31 august 1916, Bucureşti, România – d. 25 ianuarie 2018, Bucureşti, România), a fost un diplomat, filosof, istoric, jurnalist şi romancier român.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

18 august 1916 - Bulgaria a atacat Dobrogea românească. Declarația de război a fost făcută abia a doua zi.

Trupe romane in Dobrogea, 1916. Reproducere după o fotografie din revista franceză Le Miroir, nr. 163 (7 ianuarie 1917) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Trupe romane in Dobrogea, 1916. Reproducere după o fotografie din revista franceză Le Miroir, nr. 163 (7 ianuarie 1917) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În vara lui 1916 România intră în război de partea Antantei împotriva Germaniei, Austro-Ungariei, Bulgariei și Turciei (Puterile Centrale). Pentru Bulgaria, războiul trebuia să fie prilejul de a căpăta teritoriile care îi fuseseră atribuite la Tratatul din Yeșilköy/San-Stefano, și Dobrogea.

Ofensiva trupelor bulgare începe chiar înainte ca declarația de război să fie înaintată ministrului României la Sofia. De partea românilor, Dunărea și frontiera terestră erau apărate de Armata a III-a, având în față Armata a III-a bulgară, bine dotată grație armamentului austro-german și beneficiind de susținerea ofițerilor și trupelor specializate germane.

Elementul esențial care dădea forță acestei armate îl reprezenta comandamentul său german și însăși experiența șefului ei suprem, mareșalul Mackensen. În schimb, armata română se afla într-o poziție de inferioritate atât numerică, precum și tehnică, iar din punct de vedere organizatoric comandamentul se găsea la aproape 200 de kilometri de front, la cartierul-general al generalului Mihail Aslan la… București !

Diferite împărțiri ale Dobrogei între România și Bulgaria - foto: ro.wikipedia.org

Diferite împărțiri ale Dobrogei între România și Bulgaria – foto: ro.wikipedia.org

În anul 1916, după intrarea României în Primul Război Mondial, pe teritoriul Dobrogei au loc operațiuni militare importante. Astfel in august 1916, trupele conduse de generalul Mackensen recuceresc Turtucaia, luând prizonieri 28.000 de militari români. Ofensiva Puterilor Centrale a continuat.

La data de 26 august armata română a evacuat Silistra, iar la mijlocul lunii septembrie a reușit să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentul Rasova – Cobadin – Topraisar. La lupte a participat, de partea română, o divizie de prizonieri sârbi și croați din armata austro-ungară, formată în Rusia.
cititi mai multe despre Dobrogea pe www.unitischimbam.ro

 

18 august 1920 - A fost ratificat al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

WSPU leaders Annie Kenney (left) and Christabel Pankhurst – foto: ro.wikipedia.org

 

18 august 1929 - S-a născut cantaretul francez Hugues Aufray.

 

18 august 1930 - S-a născut profesorul universitar israelian originar din Romania, Liviu Librescu , care a murit în masacrul de la Virginia Tech (d. 2007).

 

18 august 1933 - S-a născut Roman Polanski, regizor francez de origine poloneza; (în 2003, filmul “Pianistul” a câstigat Oscarul pentru cel mai bun film si sapte premii Cesar; “Cutitul în apa”, “Balul vampirilor”, “Tess”).

 

18 august 1934 - Al Capone a fost transferat la închisoarea federală din Alcatraz, pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

Mug shot of Capone in Miami, Florida, 1930 – foto: en.wikipedia.org

Alphonse Gabriel „Al” Capone (italiană: Alfonso Capone, n. 17 ianuarie 1899 la Brooklyn, New York – d. 25 ianuarie 1947 la Palm Beach, Florida) a fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920 – 1930.

Capone’s FBI criminal record in 1932, showing most of his criminal charges were discharged/dismissed – foto: en.wikipedia.org

Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari rețele de crimă organizată („Chicago Outfit”), obținându-și veniturile din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii regimului Prohibiției în SUA, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție .

Până astăzi numele său se leagă de noțiunea de spălare a banilor, Al Capone camuflându-și sursele încasărilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități, etc., pe care le prezenta ca fiind ocupația sa oficială.

Cell 181 in Alcatraz where Capone was imprisoned – foto: en.wikipedia.org

Deși a reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele violente comise de «sindicatul crimei » pe care l-a condus, cariera sa de gangster s-a încheiat de fapt în 1931 când guvernul federal a reușit să-l facă judecat și condamnat pentru evaziune fiscală. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz, unde a fost inchis în detenția sa cea mai lungă.

Capone’s death certificate – foto: en.wikipedia.org

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut n Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit “Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și “The Big Fellow” din cauza poziției lui de conducător de bandă, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american. Al Capone a fost căsătorit din 1918, de la vârsta de 19 ani, cu Mae Josephine, născută Coughlin, de origine irlandeză catolică, cu care a avut un fiu – Albert Francis „Sonny” Capone.

 

18 august 1936 - S-a născut Robert Redford, actor şi regizor american; (”Descult în parc”, “Jeremiah Johnson”), regizor (”Oameni obisnuiti” – premiat cu patru Premii Oscar), fondator al companiei producatoare de filme ”Woldwodal Enterprises” .

Robert Redford (Charles Robert Redford Jr.; n. 18 august 1936) actor, regizor, producător, model și filantrop american. Fondatorul Festivalului de Film Sundance, Redford a primit Premiul Oscar de două ori, în 1981 pentru regia filmului Ordinary People și pentru întreaga sa activitate în 2003 - foto - ineartamerica.com

Robert Redford – foto – ineartamerica.com

Robert Redford (Charles Robert Redford Jr.; n. 18 august 1936) actor, regizor, producător, model și filantrop american. Fondatorul Festivalului de Film Sundance, Redford a primit Premiul Oscar de două ori, în 1981 pentru regia filmului Ordinary People și pentru întreaga sa activitate în 2003.

 

18 august 1939 - În Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap. Începe Programul de eutanasiere nazist.

 

18 august 1940 - Cea mai grea zi (germană härtesten Tag; engleză The Hardest Day) din Bătălia Angliei; ambele părți au cele mai mari pierderi.

A Dornier Do 17 of 9 Staffel (Squadron), Kampfgeschwader 76 (Bomber Wing 76). The bomber was shot down by Hawker Hurricane fighter aircraft of No. 111 Squadron RAF. It crash landed near to RAF Biggin Hill, 18 August 1940 – foto: en.wikipedia.org

Ambele părți au inregistrat cele mai mari pierderi. Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia Angliei a fost prima luptă purtată integral doar de forțele aeriene. A fost de asemenea cea mai mare și susținută campanie de bombardamente desfășurată până la acea dată și primul test adevărat al teoriilor bombardamentelor strategice dezvoltate după Primul Război Mondial. Eșecul Germaniei Naziste de a distruge forța aeriană a Angliei sau de înfrângere a stării de spirit a guvernului sau poporului britanic este considerată prima înfrângere majoră a celui de-al Treilea Reich.

 

18 august 1941 - Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.

 

18 august 1944 - A murit Alexandru Șerbănescu, as al aviației de vânătoare române (n. 1912)

Alexandru Șerbănescu, as al aviației de vânătoare române – foto: ro.wikipedia.org

Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu, cunoscut ca „Alecu”, (n. 17 mai 1912, Colonești, jud. Olt, d. 18 august 1944, jud. Buzău) as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Format inițial ca vânător de munte, este atras de aviație, devenind întâi observator aerian, iar în 1941 pilot, zburând inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G. A participat la campaniile de la Stalingrad, Dniepropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației URSS; a participat la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, împotriva aviației de bombardament americane. A fost comandantul Grupului 9 Vânătoare.

Cpt. Şerbănescu la terminarea campaniei de la Stalingrad. Având 6 victorii, era considerat as – foto: ro.wikipedia.org

A căzut eroic în lupta împotriva Aliaților, copleșit de escorta de Mustanguri ale operațiunii de bombardament american asupra Ploieștiului din 18 august 1944. În momentul căderii era asul cu cel mai mare număr de victorii aeriene (47) din Forțele Aeriene Regale ale României. A fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul militar Ghencea în data de 22 august 1944. A fost citat de două ori pe ordin de zi și decorat cu numeroase ordine și medalii. Numele eroului căpitan aviator Alexandru Șerbănescu îl poartă acum Baza 95 Aeriană Bacău.

Aşii români decoraţi în 30 august cu Ordinul Mihai Viteazul: Cantacuzino, Dicezare, Greceanu, Şerbănescu şi Milu – foto: ro.wikipedia.org

 

18 august 1949 - S-a adoptat In Romania, Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională. Hotărârea va fi abrogată în 1990, când se va proclama ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

 

18 august 1949 - A fost înfiinţată agenţia de presă dpa (Deutsche Presse-Agentur Gmbh), una dintre principalele agenţii internaţionale de presă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

18 august 1952 - S-a nascut actorul american Patrick Swayze.(“Ghost”, “Dirty Dancing”). A decedat in ziua de 14 septembrie 2009.

 

18 august 1941 - Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal şi a handicapaţilor.

 

18 august 1960 - A început comercializarea pastilelor contraceptive in America.

 

18 august 1969 - S-a încheiat festivalul de la Woodstock, un festival de muzică de patru zile la care au participat artiști de referință în muzica rock a anilor 1960. Se estimeaza ca aproximativ 400.000 tineri au fost prezenti la ceea ce a devenit cel mai mare concert rock al deceniului.

Part of the crowd on the first day of the Woodstock Festival – foto: ro.wikipedia.org

 

18 august 1977 - S-a născut Murat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România ; (n. Medgidia, Constanta).

 

18 august 1988 -  Într-un discurs de campanie, candidatul american la președinție, George H. W. Bush, face celebra promisiune, “Read my lips: no new taxes“.

18 auigust 1988: Într-un discurs de campanie, candidatul american la președinție, George H. W. Bush, face celebra promisiune, “Read my lips: no new taxes” – foto: ro.wikipedia.org

 

18 august 1991 - Inceputul Puciului de la Moscova. Liderii GKCP il aresteaza pe Gorbaciov. Pe 18 august 1991, vechea gardă comunistă, reprezentată de Dimitri T. Iazov, ministrul Apărării și comandant al Forțelor Armate Sovietice, Boris K. Pugo, ministrul de Interne, Vladimir A. Kriuskov, șeful KGB-ului și premierul Valentin S. Pavlov, împreună cu trei divizii armate, au ocupat Moscova.

Se zvonea atunci că armata va demola Casa Albă, clădirea guvernamentală și va termina definitiv cu perestroika. În timp ce Gorbaciov era reținut în Crimeea, Elțin se cățăra pe un tanc T-72 și vorbea mulțimii nelinistite, câștigând simpatia moscoviților.

Autorii loviturii de stat care l-au reținut pe Mihail Gorbaciov în reședința de la Foros Crimeea, l-au declarat „incapabil să-și asume funcțiunile din motive de sănătate” si l-au numit în fruntea statului pe vicepreședintele URSS, Ghenadi Ianaev, organizand in pripa un „Comitet de stat pentru starea de urgență”. Presedintele Federației Ruse, Boris Elțin, a făcut apel la rezistență și a cerut armatei să se alature populației pentru a face să eșueze „lovitura de stat reacționară”.

 

18 august 1998 - A murit Iosif Sava, muzicolog, realizator de emisiuni radio şi de televiziune (nascut Iosif Segal) , creatorul “Seratelor muzicale” la TVR. Intre scrierile sale remarcam : “Seismograf muzical”, “Majestatea sa muzica”, “Muzica si zgomotul lumii”) ;(n. 15.02.1933, Iasi).

 

18 august 1998 - A decedat Otto Wichterle, inventatorul ceh al lentilelor de contact, fost preşedinte al Academiei de Ştiinţă cehoslovace şi preşedinte onorific al Academiei Cehe (n.27.10.1913).

 

18 august 2008 - Tenismanul spaniol Rafael Nadal a devenit Numărul 1 ATP , după ce a câştigat turneul de tenis de la Jocurile Olimpice Beijing 2008. În finala turneului olimpic Nadal l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez cu scorul de 6-2, 7-6(4), 6-1

Rafael „Rafa” Nadal Parera (n. 3 iunie 1986) este un jucător spaniol de tenis, fost numărul 1 mondial, în prezent ocupă locul cincilea. Nadal este considerat unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie și în opinia multor experți cel mai mare jucător de tenis pe zgură din toate timpurile. Multiplele sale succese pe zgură i-au adus numele de „Regele zgurii

 

18 august 2008 - Președintele Pakistanului, Pervez Musharraf, demisionează din cauza amenințării de punere sub acuzare.

Musharraf în 2004 – foto: ro.wikipedia.org

Pervez Musharraf (n. 11 august 1943) este un politician pakistanez, general retras din activitate, care a servit în calitate de Președinte al Pakistanului între 2001 și 2008.


Sursa: www.agerpres.ro

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu