joi, 2 decembrie 2021

Abia acum începe adevărata competiţie dintre PNL şi PSD

 


„Până la 1 Decembrie 2021  vom avea un guvern” au promis cele două partide. Promisiune onorată. Drept pentru care de Ziua Naţională nu au mai avut loc obişnuitele certuri între putere şi opoziţie, între PNL şi PSD.

Cu măşti pe figură, liberali şi social-democraţi au asistat umăr la umăr, păstrând distanţa fizică, la festivităţile dedicate zilei de 1 Decembrie.

Comparând imaginile de acum 30 de ani, de acum 20 de ani, cu imaginile din anul 2021, nimic nu mai seamănă.
Armata s-a americanizat total, iar politicienii nu mai mizează pe declaraţii facile. Merg la esenţe. Se vor fi maturizat după 31 de ani?! S-au schimbat ei singuri sau au fost obligaţi de realitate să se schimbe?!

Şi una şi alta. Omul politic al anului 2021 nu mai seamănă cu politicianul anilor de după 1989. Politicianul de azi nu seamănă nici cu politicianul de acum zece ani.

Pentru a demonstra această teorie este suficient să-i punem faţă în faţă pe un Ludovic Orban cu un Florin Cîţu, dar şi pe un Liviu Dragnea cu un Marcel Ciolacu. Diferenţele sunt vizibile. Nu foarte net în favoarea unuia sau a altuia.

Important este însă dacă alegătorii sesisează diferenţele. Dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, cine ar obţine mai multe voturi, Marcel Ciolacu sau Liviu Dragnea, Ludovic Orban sau Florin Cîţu? Este şi acesta un mod de a gândi etapele istorice.

Poate că Ludovic Orban a fost un politician mai responsabil decât Florin Cîţu. Este posibil ca Liviu Dragnea să fi avut o viziune politică şi economică mai pragmatică decât Marcel Ciolacu. La momentul lui, programul electoral prezentat de Dragnea a avut succes. Dovadă stau rezultatele bune obţinute la alegerile parlamentare din 2016.

Dar mai sunt valabile ideile de acum cinci-şase ani?! Nu mai sunt. La rândul lui, Ludovic Orban contestându-l pe preşedintele Iohannis, prin gesturi extreme, contestă propriile lui opţiuni politice din anul 2019.

O primă şi grăbită concluzie ar fi că lumea se schimbă în mare viteză, se schimbă văzând cu ochii. Lucrurile se schimbă cu atât mai rapid cu cât întreaga lume a fost cuprinsă de o criză nemaîntâlnită provocată de un virus căruia nu i se găseşte leac.

În aceste condiţii, în această conjunctură mondială, pe bună dreptate se pune întrebarea dacă alianţa dintre PNL şi PSD poate dura? Pot fi calculate consecinţele ruperii acestei alianţe dintre stânga şi dreapta? Desigur. Sunt, de asemenea, previzibile consecinţele politico-electorale pentru PSD şi PNL dacă îşi continuă colaborarea până la sfârşitul ciclului electoral din 2024. Cel puţin până acum, nu în favoarea PNL.

Adevărul este că adevărata competiţie dintre PNL şi PSD începe abia acum, când ambele partide se află la guvernare.
În cele câteva zile de când este la guvernare, PSD deja a marcat câteva puncte electorale. Deşi au adoptat un program comun, măsurile bune trec în contul PSD, chiar dacă nu i se datorează, în timp ce neajunsurile vor fi puse în cârca PNL.

Partidul lui Ciolacu are mai buni comunicatori. PNL se confruntă cu o criză internă. PSD mizează pe măsurile imediate, cu impact social, în timp ce PNL mizează pe măsuri ale căror rezultate se vor vedea în timp. Având în vedere acumularea de capital, cele două partide nu pot rămâne indiferente la modul în care cetăţenii percep rolul lor în îmbunătăţirea traiului zilnic al cetăţeanului.

Pentru că PNL mizează pe marile investiţii, PSD punctează şi la capitolul susţinerea intreprinderilor mici şi mijlocii.
Alianţa dintre PNL şi PSD schimbă şi percepţia publică despre rolul preşedintelui. Klaus Iohannis nu mai este privit ca factor de care depinde primul ministru, ca în timpul guvernului Florin Cîţu. Preşedintele este redus la rolul său constituţional, nu ca jucător politic. Şi acest lucru este în avantajul PSD.

Ce consecinţe va avea o competiţie între două partide, amândouă aflate la guvernare? Nu este greu de prevăzut că o confruntare dintre PNL şi PSD ar transforma criza economică şi sanitară într-o adevărată catastrofă naţională.

Cel puţin pe termen scurt, PNL şi PSD sunt condamnate să se suporte şi să dea impresia că se înţeleg perfect.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informatia zilei Satu Mare




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu