SATUL ROMÂNESC - IZVOR DE SPIRITUALITATE ȘI CIVILIZAȚIE
(ediția a II-a, Fărcașa, 30 mai - 2 iunie 2024)
1 iunie 2024 - o nouă zi, alte emoții și bucurii. Ne revedem cu organizatorii, pregătiți fiind, să ascultăm referatele ce vor fi prezentate. Sesiunea începe cu mesajul de salut al ințiatorilor și coordonatorilor acestui simpozion și cu prezentarea programului pentru ziua în curs - timpul alocat pentru fiecare referat - 10 minute, iar dacă vor fi întrebări sau discuții pe marginea referatelor, s-a acordat 5 minute, cu rugămintea moderatoarei prof. dr. Anca Minodora Costin Hendrea, (Secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse), de a nu depăși timpul acordat. Iată, cum arată agenda zilei și personalitățile care conferențiază.
Este invitată pentru a-și prezenta referatul dr. Ioana Nicoleta Meleg - cercetător științific gr. II, Institutul ,,Emil G. Racoviță", pentru Știință și Explorare Medii Extreme, Universitatea ,,Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca - ,,Exploatarea trecutului în lumina prezentului din perspectiva biomoleculelor";
- Pr. Ionel Pop, parohia Buzești, comuna Fărcașa, prezintă ,,Paradisul rustic la Lucian Blaga", un referat foarte frumos întocmit, cu referire la dragostea lui Lucian Blaga pentru tot ce înseamnă satul românesc.
- prof. dr. Adrian Vasile Sabău, din cadrul Inspectoratului Școlar pentru Limba și Literatura Română, cu referatul ,,Discursul de recepție în Academia Română. Blaga și Rebrean. Elogiul satului și lauda țăranului";
- ing. Viorel Traian Lascu, reprezentant al Fundației ,,Emil G. Racoviță" pentru Știință și Explorare Medii Extreme, cu referatul ,,Patrimoniul de lângă casă - suport în dezvoltarea comunității rurale";
- Conf. univ. dr. Terezia Filip, Baia Mare, cu referatul ,,Lucian Blaga - între elanul dionisiac și tainele lumii";
- prof. Pamfil Bilțiu, Baia Mare, cel care a prezentat referatul ,,Elemente arhaice în cultura popular-maramureșeană și românească", cel care are peste 50 de titluri de carte, sute de articole și studii de cercetare concretă pe teren - o viață dedicată cercetării satului românesc și a tradițiilor autentice din lada de zestre. ,,Cultura populară a fost altarul sacru la care m-am închinat și mă voi închina întotdeauna", ne-a mărturisit încă de la început Domnia Sa. A cercetat toate zonele folclorice ale Maramureșului, toate acestea făcându-l cel mai fericit (n.a. alte mărturisiri personale). Prof. Pamfil Bilțiu, ne-a vorbit despre trilogia vieții - naștere, nuntă și înmormântare, în Țara Lăpușului, în satele aparținătoare acestei zone folclorice, cu trimitere la Mircea Eliade, și sacralitatea la care face referire acesta. Inclusiv trimitere spre Traian Herseni, face referire, prof. Pamfil Bilțiu. De Meșterul Siminic ați auzit? A nu se confunda cu Meșterul Manole. Uite că am auzit în cadrul acestui simpozion! Am aflat amănunte despre ritul pastoral, dar și despre cercetarea făcută în munții din zonă, cu Nicolae Dunăre - discipol al profesorului Pamfil Bilțiu. ,,Jurământul fârtaților la lună", nu era pe cruce, cum ai fi tentat să crezi, ci la lună, precedat de amestecarea sângelui. ,,Atâta rău îți vreau, fârtate, cât ne vrea Sfânta Lună!".
- pr. Gheorghe Pop, Seini, cu referatul ,,Sat-Șugatagul din Cer". Totodată vreau să mulțumesc pentru volumul primit în zi de mare sărbătoare sufletească, literară, culturală, petrecută la Fărcașa, volum semnat de către Gheorghe Pop - ,,Mesager Luminii Logosului Întemeietor".
A urmat prof. Mihaea Popan, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", Baia Mare, cu tema de o sensibilitate aparte: ,,Elemente monografice - pilonii universului rural în romanele rebreniene 《Ion》 și 《Răscoala》". Referirile la nunta tradițională, care ține trei zile, ne-a introdus în atmosfera de originalitate și autenticitate. Dar până la nuntă, trebuie ,,să intri în danț" - întâiul semn că de acuma fata poate ,,să își cuprindă pețitori".
Prof. Monica Mezei, Școala Profesională ,,Lucian Blaga", Fărcașa, un ,,om de-al locului", după cum a prezentat-o moderatorul simpozionului, ne-a prezentat tema: ,,Reverberații mitice și arhaice în toposul sadovenian".
Finalul, primei părți, din cadrul acestui simpozion, a aparținut dr. Ilie Gherheș, care a prezentat tema: ,,Fărcașa - 600 de ani de la prima atestare documentară" - un discurs de o noblețe sufletească deosebită.
Am fost invitați la masa de prânz, foarte gustoasă și foarte bine gatită, pentru ca după amiază să facem o vizită la Casa Memorială George Pop de Băsești și Muzeul Țării Codrului, înființat de către regretatul profesor Traian Rus. Totul se va termina cu o cină festivă cu specific vânătoresc, oferită de un fiu al Codrului - ing. Vasile Dulf.
Mulțumesc, Doamne, pentru fiecare clipă de emoție trăită și în această zi, în cadrul Simpozionului Internațional ,,Lucian Blaga", desfășurat la Fărcașa!
Mulțumesc, încă odată organizatorilor și inițiatorilor acestui simpozion, în mod cu totul special ing. dr. Nicolae Bud.
Doamne ajută să ne revedem la următoarele ediții, cu bucurii și cu împliniri, sănătoși și cu poftă de viață. Amin!
Vasile Bele - UZPR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu