Undă verde de la Guvern pentru exploatarea iazurilor de decantare!
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunţat, vineri, că Guvernul a aprobat ordonanţa de modificare a legii minelor prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, precizând că aceste prevederi nu se referă la Roşia Montană.
„Astăzi am aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice şi fac această precizare pentru că se referă doar la cele neenergetice, pentru că avem un Regulament european 2024/1252 al Parlamentului European şi al Consiliului – este din data de 11 aprilie 2024 şi instituie un cadru pentru asigurare aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o sumedenie de regulamente europene. Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde”, a afirmat Oprea, după şedinţa Executivului.
Ce înseamnă asta pentru băimăreni și locuitorii din împrejurimi? În viitorul apropiat, cei care sunt în spatele uzinei de prepare a sterilului de flotație Romaltyn vor începe demersurile și presiunile pentru repornirea activității.
Deocamdată există o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare prin care se interzic aceste activități pe teritoriul administrativ al municipiului. O hotărâre pornită la inițiativa fostului primar Cătălin Cherecheș prin care s-au zădărnicit planurile celor interesați de câștig în detrimentul sănătății oamenilor.
La vremea respectivă Romaltyn OMALTYN a început procedurile legale pentru anularea Hotărârii Consiliului Local 120/2013, hotărâre pe care Societatea o consideră ilegală întrucât, conform oficialilor de la compania din Baia Mare, intră în contradicţie cu legea 85/2003 care consacră obligativitatea administraţiei publice locale de a respecta conţinutul licenţelor de exploatare minieră.
Această decizie a stat în spatele începerii acțiunilor de înlăturare cu orice preț a primarului Cherecheș. Și, după cum bine se știe, au reușit.
În acelaşi timp, ROMALTYN a început procedurile legale pentru anularea Hotărârii Consiliului Local 120/2013, pe care Societatea o considera ilegală întrucât, conform oficialilor de la compania din Baia Mare, „intră în contradicţie cu legea 85/2003 care consacră obligativitatea administraţiei publice locale de a respecta conţinutul licenţelor de exploatare minieră”. Atunci n-au reușit...
Acum lucrurile se schimbă total. „Investitorii” conduși de Ion Sturza, fostul premier al Moldovei, au acoperire în această ordonanță mai mult decât ciudată, emisă, evident, tot la presiunea celor care n-au renunțat niciodată la planurile lor de a pune mâna pe aurul, argintul și alte metalele din cele aproape 10 milioanele de tone cantonate în Iazul de la fosta Flotație Centrală.
Că se va folosi cianura în procesul de prelucrare nu contează, o să vedeți. Deja sunt invocate regulamentele europene, se va abroga HCL Baia Mare, se vor obține autorizațiile de mediu și celelalte documente necesare în ritm alert.
Vorba aia, să nu ziceți că nu v-am spus!
Grigore CIASCAI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu