Am pierdut cu Belgia într-un meci din care poate că puteam scoate ceva mai mult. Nu-i o pierdere prea mare dacă vom ști să gestionăm cum se cuvine ultimul meci din Grupa E, cel cu Slovacia.
Până la urmă, haideți să fim serioși, puțini dintre noi ne-am imaginat că vom putea bate Belgia însângerată de slovaci și aflată în pericol să părăsească competiția încă din faza grupelor. Că am sperat, e altceva.
Pentru ieșirea din grupă echipele își fac calcule matematice. Cele puternice, care au programat un parcurs lung, de regulă joacă doar atât cât au nevoie pentru calificare, rulând mulți jucători, privind la posibilii adversari din optimi și, dacă au posibilitatea chiar îi „aleg” făcând un egal sau pierzând „surprinzător” ultima partidă. Istoria e plină de astfel de cazuri.
Situația din grupa noastră este o premieră în istoria CE, cele patru echipe au câte trei puncte înaintea ultimei etape, poziționarea la zi în clasament fiind făcută de golaveraj, acolo unde România și Belgia stau cel mai bine (+1) și Ucraina cel mai rău (-2).
În această situație inedită, fiecare echipă are șanse să ajungă în optimi, România și Belgia pornind cu un ușor avantaj datorită golaverajului.
Haideți să vedem ce se poate întâmpla miercuri, 26 iunie în cele două partide care se joacă la aceeași oră, 19, România-Slovacia la Frankfurt și Belgia - Ucraina la Stuttgart.
România se califică sigur în optimi dacă nu pierde cu Slovacia. În cel mai rău caz (egalitate) ar avea patru puncte, suficiente pentru a prinde măcar locul trei indiferent de ce se întâmpla la Belgia - Ucraina, pentru că are avantaj în fața Ucrainei în caz de egalitate de puncte.
Cu patru puncte și cu golaverajul pozitiv pe care îl are, +1, este imposibil ca România să nu fie una dintre cele patru ocupante de loc trei care se califică în optimi.
În cazul unui eșec cu Slovacia, România mai poate prinde optimile doar dacă Belgia o bate pe Ucraina și în celelalte grupe sunt cel puțin două formații clasate pe locurile trei care să aibă fie mai puțin de trei puncte, fie tot trei puncte, dar golaveraj mai slab decât al României. Sigur, contează în acest scenariu și la ce diferență ar fi eșecul contra Slovaciei.
Există și varianta în care toate echipele din grupă ar avea 4 puncte, în cazul în care nimeni nu câștigă. În această situație, România ar fi avantajată de golaveraj și ar termina peste slovaci și ucraineni, asigurându-și astfel calificarea alături de Belgia.
Așadar, după înfrângerea cu Belgia am rămas într-o poziție favorabilă pentru calificarea în optimile EURO 2024. Din cauza asta spuneam că înfrângerea nu trebuie transformată în tragedie. Avem toate atuurile să considerăm întâlnirea cu Slovacia drept cea mai importantă din istoria recentă a fotbalului românesc.
România nu trebuie să piardă acest joc și totul se va schimba pe viitor. Este un test crucial pe care echipa e obligată să-l treacă pentru a face un pas esențial spre drumul care ne poate duce acolo unde am fost cândva cu „generația de aur”.
Pentru că asta înseamnă de fapt o calificare în premieră în optimile de finală ale acestui campionat european.
Grigore G. CIASCAI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu