marți, 19 aprilie 2016

Fragmente din cartea „1001 CUGETĂRI” VOLUMUL X- de Preot.Bucur Ilie și Prof. Mureșan Olimpia

             1. Într-o gazetă din Anglia, se găsea în anii trecuți o întrebare adresată cititorilor: „CE ESTE AURUL? Mulți au răspuns după concepția fiecăruia. Unul, însă, a dat un răspuns mai deosebit: „Aurul este pașaportul universal, bun pentru toate țările din lume. Poți descuia cu el toate granițele, și toate ușile. Poți intra cu el oriunde. Dar în rai nu poți intra cu el. Ușa raiului n-o poți deschide cu aurul. Cu el poți cumpăra orice, dar mântuirea sufletului n-o poți cumpăra.(„Te lauzi cu trufie și crezi că ești bogat, / Căci mii de pungi de aur în lăzi ai îndesat! Tu ești sărac, sărmane! Dac-ai avea din lume / Tot aurul ce-n funduri ascund a mării spume / Și arde sub pământuri, el tot n-ar compensa / „INIMA TA  SĂRACĂ ȘI  GOALĂ MINTEA TA”. (Iacob Negruzii 1834-1936, scriitor, academician).
2. Trăim realitatea, ca urmare a celor aproape 50 de ani de comunism. „ROMÂNIA” nu are nici o șansă să scape de el. Singura șansă ne este „MÂNTUIREA”. Trebuie să urmăm școala noastră de înnoire moral-spirituală. Iar pentru aceasta „ne trebuie preoți distinși, mame deosebite, oameni care să ridice poporul prin modelul lor de viață și politicieni de elită nu ca cei de azi care n-au nici o calitate - decât să fure și să mintă”.
Iustin Pârvu (1919-2013), renumit duhovnic, stareț, patriot locatar al pușcăriilor comuniste
3. „Dacă sunteți prigoniți, disprețuiți, umiliți și jigniți, rugați-vă pentru mântuirea celor ce vă prigonesc. Chiar dacă vă ucid cu pietrele bârfirii și disprețuirii, voi continuați să vă rugați pentru ei. În locul pietrelor care se aruncă după voi, dați-le să guste din rodul iubirii voastre. Copiii neastâmpărați, când văd un pom încărcat de poame, aruncă în el cu pietre și lemne. El tace; el nu se plânge; el nu aruncă cu pietre înapoi în cel ce l-a lovit, ci în locul pietrelor, el lasă să cadă la picioarele lor, poame dulci și plăcute. El dă, fără să se întrebe de ce, toate bunurile pe care i le-a dăruit Dumnezeu”.
Putem spune că este prea greu să iubim pe dușmanii noștri. Și totuși iubirea adevărată a lui Dumnezeu, rugăciunea sinceră și adevărată, sufletul curat, fac posibil acest lucru. „Iubirea lui Dumnezeu nu dorește altceva decât să înalțe pe om, făptura alunecată în nevrednicie, la starea Slavei a unei făpturi Dumnezeiești”.
4. „MÂNTUIREA OMULUI” stă în capacitatea de a-ți recunoaște filiația (originea) ta divină. Dar ca Divinitatea să se manifeste în noi, va trebui din ce în ce mai mult să facem efortul de a ne identifica cu Divinitatea, luîndu-ne totuși câteva precațiuni. Marii Maeștrii ai Indiei, au rezumat această lucrare de identificare în formula: „EU SUNT EL” la care corespund cuvintele Domnului nastru Iisus Hristos: „IAR EU ȘI TATĂL MEU UNA SUNTEM”. Această identificare, ni se cere să o realizăm și noi, din moment ce ne-a spus: „Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel Ceresc desăvârșit este!”. Însă ca această fuziune să fie posibilă, ca Dumnezeu să ne poată îmbrățișa cât de cât, noi trebuie să fim spălați de păcate; adică, nu poate exista fuziune între două substanțe care nu sunt de aceeași natură; Și din moment ce Dumnezeu este Lumină, putem fuziuna cu El, numai în măsura în care și noi devenim lumină”.
Omraam Mikhael Aivanhov (1900-1986),
filosof, pedagog, bulgar stabilit în Franța
5. „Se vorbește mult despre legătura dintre credință și faptele bune. Ambele sunt strâns legate laolaltă. Credința vorbește prin roadele ei. Credința merge mână în mână cu faptele. Nu există credință adevărată fără roada faptelor bune - și nici roade de fapte bune fără pomul credinței. Credința și faptele bune sunt asemenea bărcii cu cele două lopeți, fără de care nu poți înainta. Barca vieții noastre înaintează spre mântuire numai când vâslesc cele două lopeți: „CREDINȚA și FAPTELE BUNE”. După cum spune Sf. Scriptură care este „CONSTITUȚIA” cea adevărată: „Credința fără fapte este moartă!” (Iacob- 2, 17).
6. „Cu foarte mulți ani în urmă exista un oraș pe numele său de Harar. Viața orașului aici era pașnică și simplă: în zorii zilei, șiruri lungi de locuitori se scurg pe cele cinci porți, mânând cirezi de vite spre pășunile de pe dealuri. Se înapoiază seara, cu sarcini de cereale, lemne și nutreț. Porțile se închid cu strășnicie, în asfințit. Când se apropie închiderea porților, păzitorul acestora strigă cu glas tare: „Șaile”! „Grăbiți-vă! Se închide poarta!” După această chemare, poarta se închide. Cei rămași afară trebuie să aștepte până dimineața zilei următoare, dacă vor mai ajunge această dimineață, căci afară noaptea umblă șacalii, hienele și mulți tâlhari. Și mulți din cei rămași afară dimineața sunt aflați morți”.
Acest mod de viață putem să-l luăm și noi creștinii și să-l analizăm pentru a noastră salvare sufletească. „Lucrați până este ziuă” zice Sf. Scriptură, căci vine noaptea, vine moartea, când nimeni nu mai poate lucra și nimeni nu mai poate intra” (Ioan-9,4). Mântuitorul Hristos ne arată care este poarta spre mântuire: „Intrați pe poarta cea strâmtă (cât mai puține păcate) care duce la mântuire!”
7. Scopul suprem al unui creştin care se respectă, este "mântuirea" sufletului său. Pentru acest nobil scop, creştinul trebuie să ducă o adevărată luptă cu diferiţi duşmani, care nu doresc şi împiedică realizarea lui. Există trei duşmani ai mântuirii: eul nostru, diavolul şi ispitele lumii. Pentru a depăşi aceste momente trebuie să-i urmăm lui Hristos, luându-ne nu de puţine ori "CRUCEA SUFERINŢELOR", "CRUCEA  ÎNCERCĂRILOR" acestei vieţi. Pentru a putea trece mai uşor acest drum al calvarului vieţii, noi, oamenii- avem de îndeplinit mai multe lucruri cum ar fi: Să intrăm în "Şcoala lui Iisus", de unde, dacă sântem elevi silitori, vom ieşi întăriţi şi conştienţi de rolul nostru pe pământ; Să încercăm "să ne golim" de ispitele şi multele fapte inutile acestei vieţi şi "să ne umplem de Hristos", adică de duhul dragostei, al păcii şi bunătăţii hristice; Să înţelegem şi să nu deznădăjduim, că, "crucea suferinţelor nu este o fatalitate, ci un mijloc de a ne apropia de Hristos".
8. "POCĂINŢA" trebuie făcută în Sfânta Biserică, în  faţa slujitorului lui Dumnezeu şi ea trebuie să fie una: completă, sinceră, secretă, cu umilinţă şi zdrobire de inimă, cu părere de rău pentru păcatele săvârşite şi cu dorinţa sinceră de a nu mai repeta păcatele săvârşite. Simpla mărturisire  sau înşirare a păcatelor fără pocăinţă adevărată şi fără de hotărâre de îndreptare nu aduce iertarea păcatelor, ci din contra... "De nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel" (Luca 13, 5).
P.S. Dragi cititori! Vreme este pentru toate, după cum spune Sfânta Scriptură. Acum, în perioada postului mare, este vremea să fim asemenea fiului risipitor, a lui Zaheu vameşul şi Mariei Egipteanca, care ne-au lăsat în istorie un adevărat model de "pocăinţă", de reintrare în cursul normal al vieţii în Iisus Hristos. Şi totul este posibil. Nimeni nu este fără de păcat înafară de Dumnezeu, care tot El, este cheia fărădelegilor noastre... Trebuie doar să căutăm această cheie în Biserică pe scaunul de mărturisire, şi cu siguranţă o găsim, şi astfel să avem acces pe "uşa" care ne duce la mântuire. "Mărturisire bună şi pocăinţă cu folos!"
9."ÎNVIEREA  DOMNULUI"
         "După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâia a săptămânii (Duminica), a venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.
Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer, şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.
Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada.
Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi.
Iar îngerul, răspunzând a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi.
Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut.
Şi degrabă mergând spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă.
Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui.
Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat zicând: "BUCURAŢI-VĂ"! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat.
Atunci Iisus le-a zis: "NU VĂ TEMEŢI!" Duceţi-vă şi vestiţi fraţilor Mei, ca să meargă în Galileea, şi acolo Mă vor vedea.
Şi plecând ele, iată unii din strajă, venind în cetate, au vestit arhiereilor toate cele întâmplate.
Şi adunându-se ei împreună cu bătrânii şi ţinând sfat, au dat mulţi bani ostaşilor zicând: Spuneţă că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam;
Şi de se va auzi la dregătorul, noi îl vom îndupleca  şi pe voi fără grijă vă vom face.
Iar ei luând arginţii, au făcut precum au fost învăţaţi. Şi s-a răspândit cuvântul acesta între iudei până în ziua de astăzi.
Iar cei unsprezece ucenici au mers în Galileea la muntele unde le poruncise Iisus. Şi văzându-L, I S-au închinat, ei care se îndoiseră.
Şi apropiindu-Se Iisus le-a vorbit lor zicând: "DATU-MI-SA TOATĂ PUTEREA ÎN CER ŞI PE PĂMÂNT".
Drept aceea, mergând învăţaţi toate neamurile botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte V-am poruncit Eu vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârşitul veacurilor. AMIN.
P.S. Dragii mei! Este adevărat că Iisus Hristos a fost răstignit şi a înviat pentru a noastră mântuire în urmă cu aproape două mii de ani. Dar... El poate fi răstignit în fiecare zi,  de fiecare dintre noi prin faptele rele care le facem, sau... poate să învieze prin faptele noastre bune". Să ne străduim deci, ca frumoasa sărbătoare a Învierii Domnului să fie o "ÎNVIERE DUPĂ ÎNVIERE", BUCURIE DUPĂ BUCURIE", SPERANŢĂ DUPĂ SPERANŢĂ".
HRISTOS A ÎNVIAT!
10. "A treia etapă în care Dumnezeu îşi arată principialitatea  şi prietenia faţă de om, punctul culminant  în istoria mântuirii omului, este cea a întrupării Fiului Său"pentru noi şi a noastră mântuire", când unul din Sfânta Treime străbate cerurile şi vine să unească cerul cu pământul, să-i aducă omului aminte de cer, de originea sa, de Tatăl cel ceresc, căci întru toate Iisus a împlinit voia Tatălui, cum însuşi spune: "Lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit" (Ioan 17,4), şi iarăşi: "Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească" (Luca 22, 42).
Preot Dr. Teodor Damian (1951-),
prof. univ., poet, membru în Uniunea Scriitorilor din România. Capela Sf.
           Apostoli, New-York


                 11.„Dumnezeu voiește ca toți oamenii să fie mântuiți  și  să  vină  la  cunoștința   adevărului”1 Timotei 2:4
Mântuire înseamnă:salvare,scăpare,iertare de păcate.
Mântuirea noastră este un har dăruit de Dumnezeu.Se spune la Efeseni 2:8„Căci prin har ați fost mântuiți prin credință și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu.”Harul lui Dumnezeu trebuie să fie dorit și urmărit cu încredere, căile prin care primim harul lui Dumnezeu sunt: studierea și ascultarea de Sfânta Scriptură, rugăciunea,  postul,  adorarea lui Cristos și participarea la Sf.Cuminecătură”.(Evrei4:16).
Ioan Fătcaș-Mireșu Mare „Ce trebuie să cunoaștem și să împlinim pentru mântuirea sufletului”
              

Selecție realizată de Mureșan Olimpia - membru în Liga Scriitorilor Români, Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu