duminică, 27 august 2017

EDITORIAL

Hoția, prostia și tupeul, singurele investiții cu randament maxim în România. Trezirea la realitate: suntem pe cont propriu


Câteva cifre care sunt imposibil de negat, chiar și de către răuvoitori:
- fondul de pensii pe care-l administrează statul este în gaură de peste 15 miliarde de lei anual, mai ales după ce au fost crescute pensiile speciale fără discernământ. 
- sistemul de pensii este în haos. Veniturile pentru diferite categorii de clase de muncă ieșite la pensie s-au dus în sus, sunt enorm de multe fraude făcute de persoane care s-au pensionat anticipat inventând motive, s-a ajuns la aberații ca un angajat MAI sau MApN să poată ieși la pensie la 45 de ani, cu 13.000-14.000 de lei lunar. 
- pilonul II, administrat privat, are randamente bune. Cifrele arată creșteri medii de 90%, de la înființarea acestui sistem.
- ne uităm la un adevăr care se vede limpede: majoritatea parlamentară PSD- ALDE nu are bani pentru a onora toate pomenile și creșterile artificiale promise, așa că se uită unde poate băga mâna, iar unul din buzunare este cel al fondurilor de pensii administrate privat. 
- despre naționalizarea/ confiscarea/ tăierea/ distrugerea Pilonului II de pensii s-a vorbit din iarnă. CEO NN Pensii a fost decapitat după un email în care clienții erau avertizați cu privire la aceste pericole. Dar gura păcătosului adevăr grăiește. Însuși ministrul de finanțe Mișa a spus la audierile în comisia parlamentară că se intenționează desființarea Pilonului II, informație înregistrată video, negată apoi de Liviu Dragnea - O prostie!
Astăzi, guvernul Tudose zice cu seninătate că se va umbla la procentul care se virează spre Pilonul II și că statul este un administrator mai bun. E cât se poate de evident că atunci când liderii PSD neagă ceva, de fapt, exact acel ceva se va întâmpla, negreșit. Dacă vor porni pe acest drum, e o chestiune de timp până când vor înjumătăți încă o dată procentele virate spre Pilonul II, iar această mișcare se va întâmpla până când nu va mai rămâne nimic.
Incapacitatea instituțiilor statului de a colecta taxele și impozitele (în special TVA, în condițiile în care consumul a crescut foarte mult) arată tabloul economiei românești. Cheltuim mai mult decât producem și încasăm, ne împrumutăm mai mult, nu investim în infrastructură.
Tema lansată de actuala guvernare despre pensii are efecte extrem de nocive pentru societatea românească în ansamblul ei. Pensionarii care-și doresc o viață mai bună după încercări extrem de grele prin care au fost nevoiți să treacă în ultimele decenii sunt așezați în antagonie cu angajații de azi, care vor să se asigure că vor avea din ce trăi la bătrânețe. Sună dur, dar fiecare leu care este astăzi aruncat în marea petrecere națională organizată de actuala majoritate este un ban cheltuit din ce nu există. Guvernul Tudose amanetează viitorul celor care sunt în câmpul muncii și pe cel al copiilor lor. Așa cum ne-au obișnuit, dacă ei neagă problemele de colectare și spun că încasările sunt bune, că economia duduie, atunci așteptați-vă ca toate acestea să fie aproape de catastrofă. Mai e puțin până când vor ieși la lumina zilei cifrele adevărate. 
Orice om cu un dram de bun simț și cunoștințe de aritmetică de clasă primară înțelege că dintr-un sac ce se alimentează constant numai cu 100 de lei, de exemplu, dacă plătești anual 130 de lei către diverși beneficiari, drumul e unul singur - spre faliment. Asta mai ales când te și împrumuți cu dobândă ca să-i achiți. Luați în calcul datele macro pe natalitate, piața muncii, piața educației, cererea și oferta de muncă, pregătirea absolvenților, veți ajunge la concluzia că bugetele publice de pensii se apropie de colaps. Fără măsuri inteligente, asta se va întâmpla în câțiva ani.
Mesajul guvernului pentru cei care sunt azi în câmpul muncii este implicit: sunteți pe cont propriu! Pensii la stat nu e nicio garanție că veți primi, așa cum nu se știe care va fi nivelul acestora, Pilonul II vrem să-l devalizam. Nu aveți decât să investiți singuri, să vă luați pământuri, apartamente, să închiriați, să vă apucați de afaceri, să investiți pe bursă, să părăsiți și voi România. Cu ce veți trăi la bătrânețe? Nu ne interesează! Suntem în mijlocul petrecerii, vreți o dedicație?!
                                                                                              ALEX LIVADARU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu