vineri, 15 decembrie 2017

Cronica de carte: O minunată perspectivă asupra viitorului

Trebuie să vă mărturisesc că am fost profund impresionată citind romanul de anticipație Armaghedon revelat (dezvăluit prin revelație divină).
Scriitorul lui, domnul Grid Modorcea, este autorul a 96 de cărți publicate, dintre care 38 de romane – adevărate metafore între sacru și profan, ateism și religie, simboluri ale miturilor fundamentale ale acestui neam, întâlnite în basmele populare, în care se înfruntă binele cu răul, în care forța gândului e mai mare decât cea a vântului; astfel, în acest roman „sfârșitul lumii” trebuie identificat cu raiul lui Dumnezeu, căci Armaghedon este capătul răului și începutul unei noi existențe umane, din care va lipsi definitiv cuvântul „război” – după cum mărturisește autorul în PROLOGUL cărții.
De astfel, în viziunea sa, nici un om nu va mai ridica mâna asupra altuia, săbiile vor fi date la topit și se va face din ele strune de chitară. Minunată perspectivă a viitorului!
Acest roman face parte dintr-o tetralogie, alături de Inocentopia, Spiritul critic și Civitas Innocentiae, îmbinând în mod fundamental istoria, filozofia și religia, pe filonul Mircea Eliade.
Apariția romanului era necesară pentru înțelegerea fenomenului actual: social, politic, religios, pe care îl trăim.
Astfel, fiecare om are Armaghedonul său, fiindcă trebuie să dea o luptă cu el însuși, să-și vindece sufletul, ca binele să triumfe întotdeauna. În carte suntem în anul 2084, când zombii erau peste tot, cu figuri plăcute, dar neutre, depersonalizate, adică răul trebuia combătut de John Armaghedon, simbolul binelui. Urmează o analiză exhaustivă a fenomenelor sociale.
Romanul se referă la temele mari ale literaturii universale cum ar fi Universul, viața, moartea, trecerea timpului… Este extraordinară capacitatea de imaginație și gândire a autorului, care ne așterne în față viziunea sa despre viitorul omenirii, încercând să răspundă marilor întrebări existențiale.
Nu mai vorbim de lexicul folosit, în mare parte elitist, încât romanul se adresează tuturor generațiilor, mai ales tinerilor care au perspectiva viitorului revelat.
Deci anul 2085 se poate numi Noul An sau poate ne simțim mai bine în Vechiul An „care este de fapt Dumnezeu”. „Cine știe?” – se întreabă autorul în final. Știe cel care îl are pe Armaghedon revelat, cel ce simte și știe că Dumnezeu este Binele.
Dar sensurile cărții sunt multiple, complexe, necesită inițiere, căci Grid Modorcea ne pune în față o labirintică oglindă literară. El se definește pe sine drept cartesian și demonstrația sa este impecabilă. Iată un mare dar oferit românilor de sărbători, un dar plin de franchețe și erudiție.
Vă invit cu mult temei să citiți acest roman vizionar, care vă va îmbogăți spiritual.
Mioara Doroftei,
profesoară de literatura română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu