sâmbătă, 12 mai 2018

DIGI24: Ziaristul Cristian Tudor POESCU spune că numai românii cu bacalaureatul luat ar trebui să aibă drept de vot

Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu-l prezintă, nu e nicio problemă. Rămâne cetățean cu aceleași drepturi, dar nu votează”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El a explicat că bacalaureatul ar trebui să certifice nu numai cunoștințele unui cetățean, ci și maturitatea lui. CTP a insistat că această propunere nu înseamnă o negare a votului universal, ci doar o responsabilizare mai mare la vot. Declarațiile au fost făcute într-o discuție pe tema proiectului de țară pe care ar trebui să-l aibă România de-acum încolo.
„Începand de la anul, aceste trei date esenţiale din istoria fostelor proiecte viitoare ale României (legate de semnificația zilei de 10 mai) se vor completa cu încă una, vor fi patru: va fi data urcării pe tron a lui Liviu Dragnea sub numele, m-am gândit eu, de Liv Jong I, adică întemeietor de dinastie. Tot un fel de Ziua Regalității și asta, nu? Pentru că tocmai astăzi, guvernul Dăncilă a aprobat proiectul de lege prin care dl. Dragnea trasează proiectul dvs de viitor, pe care mi-l cereți mie, pentru anul 2040. Până în 2040 știm ce avem de făcut. Toate guvernele care vin de-acum înainte, indiferent de ce votează cetățenii, poate doresc un guvern de extremă-stângă, poate doresc unul de extremă-dreaptă, nu știu, dar nu mai contează, avem proiectul de viitor. Ăl face dl. Dragnea, care este Șeful – de-aia spun că se urcă pe tron – este şeful Preşedinţiei, șeful Băncii Naționale, şeful Academiei Române. Toate aceste instituții și multe altele i se subordonează preşedintelui Camerei Deputaților. Cum este și firesc, nu? Dl. Dragnea ca deputat este ales de niște zeci de mii de cetățeni, preşedintele României este ales de 6 milioane de cetățeni, dar i se subordonează în această comisie parlamentară pentru eternitate, pentru că ne-am oprit la 2040, dar, v-am spus e un întemeietor de dinastie”, a comentat sarcastic Cristian Tudor Popescu.
„Așa crede dl. Dragnea, așa cred cei aleși de popor și acesta este proiectul de țară. Nu știu dacă mai are rost să ne imaginăm ceva. Face dl. Dragnea pentru noi”, a adăugat CTP.
E o țară democratică România? se întreabă jurnalistul și continuă: ce este aceea democrație? Dictează poporul în țara asta?
„Cu siguranță, cei mai mulți se gândesc, atunci când se rostește proiect de viitor, cei mai mulți se gândesc la autostrăzi, turism, școli, clădiri. Nu se gândesc la oameni. Singurul proiect care ar putea fi luat în considerare acum pentru România – altfel toate celelalte proiecte: să ne ocupăm de turism, să facem autostrăzi, să facem aici întreprinderi de lohn de manufactură de țesături, oricare astfel de proiect este sortit eşecului, e chiar ridicol, câtă vreme nu facem un proiect în legătură cu oamenii din această ţară”, e de părere Cristian Tudor Popescu.
În context, CTP a amintit de Karl Marx, despre care spune că a fost un „gânditor de o anvergură extraordinară, un diagnostician de geniu al capitalismului, dar un medic curant groaznic, pentru că soluțiile propuse pentru bolile capitalismului s-au dovedit mai rele decât bolile. A încălcat principiul fundamental: mai întâi să nu faci rău. Dar diagnosticele lui Marx sunt de geniu. Sunt multe lucruri de reținut de la Marx. Unul spune așa: existența socială determină conștiința, nu conștiința determină existența. Această frază a lui Marx se aplică poporului român. Vorbim de România modernă, de după 1866 și până în zilele noastre i se aplică această zicere a lui Marx”, a precizat CTP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu