miercuri, 2 ianuarie 2019

Ce ar fi putut face Klaus Wernner Iohannis cu mandatul României la preşedinţia rotativa a UE

Coabitarea în stil românesc între preşedintele eurofil Klaus Iohannis şi un prim-ministru marionetă, ale cărui sfori sunt în mâinile lui Liviu Dragnea este o veste rea pentru Europa, în anul Brexitului. Este concluzia unui editorial francez, care observă că lucrurile la Bucureşti stau suficient de rău, chiar dacă geniul Carpaţilor, Ceauşescu, nu riscă să revină.

Jurnalistul francez Jacques Hubert-Rodier scrie in Les Echos, unul dintre cotidienele fraceze de traditie, un text intitulat, scurt, "Klaus Iohannis", in care creioneaza contextul intern vulnerabil in care România a preluat presedintia prin rotatie a UE.

Pe scurt: o tara cu un presedinte minoritar etnic si religios, promotor al vocatiei europene, in conflict deschis cu Liviu Dragnea, cel care face si desface guverne.

Presedintele român, eurofil, scrie jurnalistul francez, trebuie sa se descurce cu un prim-ministru ostil Bruxelles-ului, in momentul in care tara sa preia presedintia Uniunii Europene.

Ar fi putut fi cel mai bun aliat al Angelei Merkel si cel mai european dintre conducatorii Europei orientale. Dar seful statului din România, care asigura pentru sase luni presedintia rotativa a Uniunii Europene, este obligat sa tina cont de o coabitare complexa. Dupa victoria sa surpriza din 2014, Klaus Iohannis, provenit din minoritarea germana din Transmilvania, a vazut deja defiland opt prim-ministri, aminteste Les Echos.

Actualul sef al guvernului, Viorica Dancilă, nu este, de altfel, decat marioneta lui Liviu Dragnea, omul puternic al stangii, care trage firele. El este cel care, de trei ani, face si desface guvernele si multiplica atacurile impotriva Uniunii Europene.

Cotidianul francez reia cateva elemente, schematice, din biografia presedintelui român. Klaus Iohannis a refuzat sa isi urmeze parintii in Germania, dupa caderea zidului Berlinului. Intr-o tara majoritar ortodoxa, el afiseaza apartenenta la biserica luterana. Fara ezitare, a participat la manifestatile impotriva coruptiei.

Concluzia este destul de rea, dar nu numai pentru România: "in plin Brexit, coabitarea a la roumaine este o veste rea pentru Europa. Chiar daca geniul Carpatilor nu risca sa se intoarca..".

Marti, si presedintele PPE, Joseph Daul, a scris, pe contul sau de Twitter, ca presedintele Klaus Iohannis "va conduce excelent" presedintia rotativa a Consiliului UE, fara a mentiona insa nimic despre Guvernul României sau despre premierul Viorica Dancila care asigura de fapt presedintia.

Romania a preluat la 1 ianuarie pentru prima data presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioada de sase luni, presedintie care este asigurata de Guvernul si premierul Romaniei.

Premierul Viorica Dancila a declarat duminica seara ca ar vrea sa mearga in locul presedintelui Klaus Iohannis la Consiliul European pe perioada presedintiei României la UE.


                                                                          ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu