miercuri, 18 septembrie 2019

Vămile la control

Ministrul Eugen Teodorovici a depus la Senat, în regim de urgenţă, proiectul pentru înființarea Autorității Vamale Române, instituție cu personalitate juridică ce va trece în subordinea sa directă, aliniindu-se astfel la modelul european. Dar de ce atîta grabă?! Probabil, Uniunea Europeană ne cere să securizăm vămile şi graniţa externă, condiţie pentru a fi acceptaţi în spaţiul Schengen. Dar singură schimbarea subordonării nu va fi suficientă pentru a stopa contrabanda cu produse din Ucraina şi Republica Moldova, e nevoie de mai multă organizare!
Vămile funcţionează pe baza regulamentelor CE, politica vamală fiind în competenţa exclusivă a UE, gestionată însă de serviciile vamale naţionale. Cele 28 de state formează o uniune vamală, deci mărfurile importate şi intrate prin cele 2.000 de birouri vamale pot apoi să circule liber în comunitate. Acest lucru îi îngrijorează pe europeni, că produsele introduse fraudulos pe piaţa românească ar circula liber în UE. De aceea ne cer să fie reformată vama şi securizată graniţa exterioară a UE.
Maramureşul are două vămi, una la Sighetu Marmaţiei, aproape de frontiera cu Ucraina, şi una în satul Săsar, lîngă Baia Mare, rolul lor fiind să încaseze taxele vamale şi să oprească produsele ilicite (ţigări netimbrate, droguri, alcool neaccizat, arme, muniţie, substanţe chimice periculoase…). Sînt vămi mici, cu 18, respectiv 32 de salariaţi.
Prin vama de la graniţă, trec zilnic 1.000 de călători şi 200 de navetişti, toţi cu produse în portbagaj. Tutunul ascuns este descoperit de cîinele dresat sau cu ajutorul endoscopului pentru controlul autovehiculelor ridicate pe rampă. Mulţi oameni din zona de frontieră, cu cetăţenie dublă, sînt tentaţi de cîştigul uşor şi fac contrabandă cu produse periculoase. Vameşii din Sighet au descoperit în acest an 84 kg de heroină brună, ascunsă în podeaua dublă a unui autoturism înmatriculat în Germania, traficanţi fiind doi olandezi. Pentru a nu fi depistate de cîine, ţigările sînt învelite în folie de polietilenă şi lîngă fiecare pachet se pune o foaie de dafin!
Vama este agent fiscal important, iar contrabandiştii găsesc metode sofisticate pentru a evita plata taxelor vamale, accizelor, TVA. Disimulează ţigările sau drogurile printre mărfuri cu bază de impozitare mică şi le tranzitează „legal” prin punctele de trecere ale frontierei. Ascund ţigările în anvelope, lonjeroane, portiere. Folosesc genţi cu fund dublu. Trag baxurile peste rîul de frontieră Tisa cu un cablu. Trec ţigările cu ajutorul cailor, prin zona muntoasă. Mai nou, folosesc aparate de zbor (moto-deltaplan, dronă).
Graniţa lungă cu Ucraina şi Republica Moldova este uşor de penetrat de mărfurile netaxate, ceea ce UE nu poate accepta. Tolerînd reţelele de contrabandişti, se va ajunge la crimă organizată. Contrabanda descurajează activităţile economice legitime şi păgubeşte statul de taxe vamale, accize, impozit pe valoarea adăugată.
Vameşii, grănicerii şi poliţia de frontieră colaborează pentru stoparea la graniţa externă a substanţelor radioactive, biologice, nucleare, a organismelor modificate genetic, a deşeu­rilor, mărfurilor contrafăcute (fără proprietate intelectuală), bunurilor culturale de patrimoniu, a speciilor rare de floră şi faună sălbatică. Există un sistem european informatizat de urmărire a tranzitelor, deci vămile au reţea de colaborare online. Cu toate acestea, contrabanda şi evaziunea nu dispar, semn că e nevoie de un sistem eficient de control. Aşa se explică urgenţa!

Autor: Nicolae Goja
Sursa: Graiul Maramuresului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu