miercuri, 1 ianuarie 2020

2020, anul schimbărilor



                                            de Dumitru Păcuraru

Ne uităm spre anul pe care-l îngropăm la miezul nopții și nu știm cum să-l interpretăm. Să ignorăm ce a fost în 2019, în 2018 și tot așa până la alegerile locale și parlamentare din 2016, și mai departe spre anul 1990, sau să ne uităm spre viitor?
Sunt tot mai multe semnale că lumea s-a trezit. În cei 30 de ani de la schimbarea de regim s-au făcut schimbări majore, însă nu îndeajuns de radicale pentru transformarea României într-o țară comparabilă din toate punctele de vedere cu restul țărilor din Vest.
Am mers când înainte, când înapoi, în funcție de interese politice, în funcție de interese de partid și nu în ultimul rând în funcție de interese de grup.
Fiecare partid a funcționat ca o castă. Cei mai radicali spun că fiecare partid s-a comportat ca un grup infracțional organizat. Să nu uităm că DNA-ul s-a înființat ca instituție care să lupte împotriva corupției politice. În același timp, opinia publică, reprezentată într-o anumită proporție de mass media, s-a situat când de partea unei tabere, când de partea alteia, în funcție de nivelul pe manipulare pe care reușea să-l atingă fiecare partid.
Electoratul a balansat când la stânga, când la dreapta, punându-și speranțele mai ales în președinți. În prima perioadă Ion Iliescu a fost lumina de la răsărit pentru circa 80% dintre români. A venit rândul lui Emil Constantinescu să fie văzut ca un element esențial al schimbării. Nu a reușit, și s-a recunoscut învins. De cine? De Securitate.
Zece ani cu Traian Băsescu au fost insuportabili pentru unii, ani buni pentru susținătorii lui. Pe urmă lumea a crezut că un neamț va scoate România la liman. Nu a fost să fie. Primul mandat și l-a dedicat luptei împotriva unui partid. Drept urmare în 2016 respectivul partid a câștigat alegerile la un scor uriaș. Cum va fi următorul mandat al lui Klaus Iohannis? Nimeni nu știe, dar au reînviat speranțele, ca în 1996, când a câștigat candidatul CDR.
Suntem în pragul unui nou an. Este anul alegerilor locale și parlamentare. Prima mare bătălie se va da pentru alegerea primarilor și consilierilor locali. Se vorbește deja despre nevoia de „dezbaronizare”. Simplu spus, președinții de consilii județene, primarii, odată instalați în funcții, se cred stăpânii locului. Nu s-a găsit încă nicio soluție pentru punerea lor reală în slujba comunității. Impresia generală este că în jurul lor se formează o clientelă financiară, iar problemele comunității trec în plan secundar. Banul public este la discreția lor. Măiestria unul ales local este să-și știe acoperi ilegalitățile cu hârtii.
Trebuie făcută cuvenita diferență între percepția publică și realitate. Cert este că lucrurile nu merg bine. Faptul că primarii în funcție nu vor în niciun chip să se facă alegeri din două tururi, așa cum este democratic, spune foarte mult despre modul în care se raportează la populație. Un primar ales într-un singur tur este primarul partidului care l-a votat. De aici pornesc toate relele din administrațiile locale. Gabriela Firea, orice ar face, orice ar spune, este doar primarul PSD. La fel și în cazul primarilor PNL. Dacă rămân alegeri într-un singur tur, doar PSD, PNL și pe alocuri UDMR vor avea primari. Aceasta este prima provocare a anului 2020.
Se fac pregătiri și pentru alegerile parlamentare. Dacă vor fi anticipate rezultatele sunt previzibile. Vor câștiga partidele de dreapta. Situația se complică dacă alegerile vor fi la toamnă. Va câștiga PNL dacă va guverna bine. În caz contrar se va repeta fenomenul din 2016. După un an de opoziție, PSD ar putea reveni la guvernare.
2020 trebuie să fie anul schimbării sau vom repeta greșelile care s-au făcut în ultimii 30 de ani. Să sperăm că, totuși, va fi anul schimbărilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu