joi, 3 decembrie 2020

Poeta Claudia Talpoş are o existenţă dulce, amăruie uneori...

 

O poezie interesantă, „dulce-amăruie”, cu trăiri intense, sincere, un adevărat jurnal de idei poetice  ne prezintă Claudia Talpoş în volumul ei de debut  „Dulce amărui regret”, Editura „eCreator” Baia Mare, Colecţia „Debut”, 2020.

Ce surprinde în toate poeziile ei este lirismul descoperirii de sine, gândurile ei din care reies păreri de rău pentru ireversibilitatea timpului, nostalgia pentru anii tinereţii, regretul trăirii în sine, într-o perpetuă meditaţie, transformarea rapidă a lumii de odinioară în ceva toxic, indiferent, inutil .

Temele abordate sunt cele arhicunoscute: dragostea pentru locurile natale, natura, iubirea, trecerea timpului, condiţia umană, destinul omului superior, a raportului dintre sine şi Dumnezeu, floarea-de colţ, sfera, anotimpurile,destinul, etc.

Dacă îmi este permis, poezia Claudiei Talpoş este o poezie cuminte fiindcă autoarea nu are aşteptări spectaculoase iar versurile ei îndeamnă la simplitate, la lucruri fireşti într-o lume în care clepsidra îşi cerne nisipul  iar trecerea lui afectează în special modul nostru de gândire: „Dar, iată astăzi mă gândesc,/Cum au trecut în grabă anii/În urmă-s multe amintiri/ Regrete, deopotrivă planuri”. (Gânduri de duminică).

Poeta se descrie foarte bine în poezia „Aşa sunt” din care am selectat aceste versuri sugestive: „Am mers pe trepte şi am coborât mereu,/Am tot ales ce-a fost mai rău din bine/ M-am rătăcit şi-am revenit tot EU/Crezând că astfel este bine/EU nu sunt EU întotdeauna”!

Ireversibilitatea timpului o întâlnim în mai multe poezii dar în poezia „Astăzi” îmi aminteşte de şlagărul „Roata vieţii” a Irinei Loghin, când versurile poetei sunt o sinteză reuşită de când deschide şi închide omul ochii pe acest pământ: „Şi tot se duce timpul/Şi nu-nţeleg nimic/Un drum fără de capăt/Un drum fără sfârşit!/O fericire o aştepţiTrece ca o secundă,/Şi DOAMNE ne ajută/Suntem numai în urmă!/Nu vrem să exprimăm/Cum gândul tot ne poartă!/ Şi oare ce-aşteptăm?/ Inversiune de roată?”.

Multe poezii sunt dedicate naturii, locurilor natale iar fiorul nostalgic al autoarei se întâlneşte în mai toate versurile: „Rădăcini slăbite-n timp,/Întrebări necruţătoare/Galbenul soseşte-acum/În pădurea-mbietoare!//Vise duse mult departe/Viaţa izolată iar,/Aşteptând pe insuliţă/ Suferind în toamnă iar!” (Frumoasă toamnă).

Cu o educaţie elevată, cu cei şapte ani de acasă, Claudia Talpoş respectă credinţa strămoşească şi are poezii pe teme religioase: „În ajun de Paşte”, „Zi specială”, „Pacea pentru mine azi”, „Slavă ţie DOAMNE!”. Mi-a păcut în mod special poezia  „În prag de sărbători” din care am selectat aceste versuri: „Vin sărbătorile de iarnă,/Aşa cum ne-au lăsat strămoşii,/Să ducem mai departe totul/Şi pe pământ să găsim rostul.// Alături de cei dragi să sune/ Colindul nostru fermecat,/ Şi alungând răul din inimi,/ Să ne întoarcem şi în sat!”.

Despre viaţă, despre timp şi crezul ei scrie nostalgic în poezia „Sunt şi ţărm şi val în mare”: „Viaţa este datorie/ O trăim sau risipim,/La urmă ne-apare totul/Când spre meteori pornim.// Timpul fuge pentru toţi,/ A rămas puţin se pare,/ Marele chiar a trecut/ Înspre cosmos şi ne doare.//Nu mai risipi nimic,/Stai  mai mult cu mine-acum!/ Căci iubirea relativă/ Este astăzi ca un fum.// Sunt şi ţărm şi val de mare,/ Trec aşa unde-i nevoie,/ Zbuciumată-n falsuri viaţa/ Prind cât pot în altă slovă!”.

Fiind la început de drum  n-am de gând să vorbesc de stângăciile inerente oricărui debut, mai ales că suntem colegi în profesie şi am să închei cu spusele altui cadru didactic,  Petronela Apopei: „ Gânduri aşternute-n rânduri coboară lin sau grav, cu note de piculină, sub privirea cititorului care descoperă rând pe rând scrieri prin care autoarea face o trecere în revistă a câtorva teme romantice: iubirea, natura, trecerea timpului nemilos...”.

Felicitări, Claudia Talpoş pentru curajul de a-ţi dezveli sufletul tău sensibil, de a te confesa asemeni unei spovedanii, cititorilor tăi şi mult succes pe viitor!

                                                                                                 Gelu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu