- Bună ziua, bun bărbat,
Te-am ales să-mi fii fârtat,
Că ai multă cinste-n sat
Și ești primul la lucrat.
Și soția ta aleasă
Și de cinste și frumoasă,
Pentru scumpa mea soție,
De azi, surată, să fie!
(către fârtat):
Primești să te faci fârtat,
Om bun și văzut în sat?
(către surată):
Primești găzdoaie de casă,
Surată, să fii aleasă?
Fârtatu' care îi bun,
Nu-și lasă fratele-n drum,
Colacul să îl primești
Fârtate, să ne trăiești!
(din manuscrisul aflat în pregătire, FÂRTĂȚIA LA CHIUZBAIA)
CÂT DE CURÂND!
O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ, DIN LADA DE ZESTRE A SATULUI CHIUZBAIA.
Este vorba despre volumul FÂRTĂȚIA LA CHIUZBAIA, sau legarea de frați - având coautori Nelu Danci, Marița Grigor, Bianca Georgiana Bele și subsemnatul, cu un Cuvânt de întâmpinare semnat Puiu Răducan și Cuvânt de început, un fragment, semnat prof. Pamfil Bilțiu (etnolog). Prin acest volum ne (re)întoarcem la tradițiile satului românesc. Fârtăția sau legarea de frați de cruce, a avut un rol important în comunitatea rurală. Se practica la nunți, la botez, la jocurile populare din vatra satului. Cel care dorea să se lege fârtat, își alegea pe unul sau mai mulți bărbați din sat, care erau de cinste și laudă. Pregătea colac, ștergură și horincă pentru a-i cinsti pe cei aleși frați de cruce. Legătura de fârtăție nu putea fi ruptă, crezându-se că, odată legați frați de cruce, aceștia devin ,,așa că frații de sânge". Aceștia se vizitau, se ajutau la muncile agricole, petreceau împreună. Era antrenată întreaga familie. Dacă bărbații devin fârtați, soțiile acestora devin surate, în cazul în care legătură de fârtăție se producea între cei căsătoriți. Dar se legau frați de cruce și feciorii satului. Nu era o condiție să fii căsătorit. Trebuia să fii harnic, cinstit, serios, om de bază, om ,,văzut în sat", om de cinste, corect, bisericos, săritor, de omenie - cinstit și respectat în sat. La fel și soția celui ales să fie fârtat.
*********
Acest volum va fi lansat, cu ajutorul lui Dumnezeu, într-un cadru festiv, așa cum merită folclorul și tradițiile noastre. Data stabilită pentru lansarea acestuia (nu cred că vă suporta alte modificări!) este 09.09.2021 (joi), în cadrul TABEREI LITERARE ,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!", Ediţia I, coordonatori prof. GELU DRAGOȘ, poet popular NELU DANCI și subsemnatul, VASILE BELE.
Invitații și participanții, vor avea parte de surprize, special pregătite, în acest context. Dragi prieteni, deja am emoții, dar ,,mă tratez" ... (vorba unei sintagme!).
,,Doamne, Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!". Amin!
VASILE BELE
11 august, 2021
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu