vineri, 20 august 2021

Vor declanşa scumpirile în lanţ mari proteste de stradă?

 


Recunoscută pentru protestele violente care au loc aproape sistematic, cum ar fi reacţionat Franţa la un val de scumpiri ca şi cel care cuprinde România în această perioadă? Nu este greu să ne imaginăm, pornind de la revolta „Vestelor Galbene” până la mişcările studenţeşti din 1968.

Sindicatele, din toate ramurile, dar mai ales din domeniul agricol, nu permit guvernelor să experimenteze noi taxe şi impozite, creşteri de preţuri, cum vor.

În România, sindicatele, grupurile socio-profesionale, nu reacţionează la scumpiri prin proteste vehemente. Mai degrabă se iese în stradă datorită unor stări emoţionale, cum a fost cazul incendiului de la Colectiv sau pentru protejarea sitului de la Roşia Montană. S-a protestat puternic împotriva „Ciumei Roşii”, nu însă şi împortriva scumpirilor la carburanţi, care aduc creşteri de preţuri în lanţ.

Se pare că sindicatele nu reacţionează la scumpirile la energie, gaz şi curent electric, dar nici la majorarea preţurilor la alimentele de bază.

Datorită acestor scumpiri, a inflaţiei care se apropie de 5%, nivelul de trai se va deteriora într-un ritm accelerat. Se vorbeşte despre o lege a „cetăţeanului vulnerabil” , dar în faţa inflaţiei, a scumpirilor, devin vulnerabile toate firmele. Dramatică este mai ales situaţia firmelor de familie, a firmelor mici şi mijlocii.

Situaţia nu este deloc roză. Creşterea economică anunţată de guvern nu se resimte în buzunarul cetăţenilor şi cu atât mai puţin al majorităţii agenţilor economici.

Dată fiind conjunctura politică, atât internă cât şi internaţională, nici guvernele, nici populaţia nu se pot aştepta la un viitor lipsit de griji.

Dacă peste creşterile de preţuri se va aşterne şi valul patru al pandemiei, guvernul Cîţu se va confrunta cu una dintre cele mai complicate situaţii din ultimii 20 de ani.

Va rezista coaliţia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR în faţa unor proteste sociale de mari proporţii? Guvernul Cîţu începe să fie din ce în ce mai nepopular.

Recent premierul se întreba de ce sinceritatea lui este privită ca aroganţă. Aceeaşi întrebare şi-ar fi putut-o pune şi premierul Adrian Năstase, de asemenea, considerat foarte arogant.

Aroganţa este o boală a politicienilor avizi de putere. Populaţia o taxează cu mai multă duritate decât taxează corupţia.
De data aceasta nu despre aroganţă este vorba, ci despre scumpiri. Vor declanşa aceste scumpiri în lanţ mari proteste de stradă? Această întrebare ar trebui să şi-o pună guvernanţii. La acest lucru ar trebui să reflecteze şi preşedintele Iohannis. Prezentările triumfaliste, primul loc la creşterea economică din UE, promisiunile de reformă, etc. nu fac decât să accentueze frustrările, sentimentele de nesiguranţă, teama de ziua de mâine.

Pe măsură ce Florin Cîţu devine tot mai popular în rândul membrilor PNL, mai precis al liderilor liberali, imaginea lui publică este tot mai înceţoşată.

Mai trebuie luată în considerare balansarea alegătorilor înspre PSD şi AUR. Potrivit sondajelor, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, 34% din alegători ar vota PSD, iar 15% AUR. Cu redistribuiri rezultă o majoritate parlamentară. Pe de altă parte, procentele PNL (18%), USR PLUS (12%) şi UDMR (5%) adunate într-un coş nu fac o majoritate. Diferenţele de până la sută la sută înseamnă nehotărâţii şi partidele care nu trec pragul electoral.

Poziţia partidelor care formează actuala coaliţie de guvernare nu este deloc de invidiat. Urmează o perioadă şi mai grea, datorată, desigur, creşterii preţurilor şi valului patru al pandemiei.

Vor declanşa, în primul rând PSD şi AUR, apoi sindicatele mari proteste sociale? Vor ieşi oamenii disperaţi în stradă?
Va rezista în primul rând PNL-ul în faţa unor mari mişcări sociale, unor revendicări de ordin sindical?

Nu în ultmul rând se poate pune şi problema ruperii PNL, datorită umilirii la care este supus Ludovic Orban şi susţinătorii lui.

Deşi parlamenrul este încă în vacanţă, PSD vorbeşte despre o moţiune de cenzură împotriva guvernului Cîţu.

Actuala situaţie politică, socială şi economică a României este extrem de complicată din toate punctele de vedere.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu