joi, 30 iunie 2022

Turnătoria legalizată

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 29 iunie, proiectul privind protecția avertizorilor în interes public, care vizează persoanele care raportează încălcări ale legii, informează Agerpres.

Proiectul, inițiat de Guvern, stabilește cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat. Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul vizează transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

„Legea reglementează procedura de primire, de examinare și soluționare a raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, măsurile de protecție a acestora, obligațiile autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum și atribuțiile autorităților competente“, se precizează în proiect.

Actul normativ nu se aplică raportărilor privind încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale.

                                                                                         Cristi SOMEŞAN 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu