miercuri, 29 iunie 2022

MUZEUL HEREND - UNGARIA 2009

  


Gazda noastră ne-a promis o surpriză ca să mai ieșim din orașul Papa, cum s-ar zice :”la iarbă verde”. 

    Acum surprizele  sunt surprize, dar adevărata surpriză  a fost faptul că nu luam cu noi ”grătarul”, ustensilă nelipsită la iarba verde... 
    Ca musafiri,  nu am pus întrebări și am pornit. Am ieșit din Papa  și am trecut printre niște locuri frumoase, prea puțin savurate cu gândul la...  ”surpriză”. Printre văi și delușoare  am ajuns la o amenajare  locuită, cu o parcare generoasă, ceva ”localuri” și doi lei de mărime naturală care ”păzeau” aceste  amenajări. 
    Eram în curtea Muzeului Herend, fostă fabrică de porțelanuri fine, care de regulă se vindeau doar Caselor regale. Ca vizitator, o persoană ne-a condus la intrare, după care am fost lăsați să vizităm  minunățiile de obiecte expuse  în muzeu. Ciudățenia era că nu ne însoțea nimeni, dar dacă stăteai  și admirai  o vitrină imediat apărea o persoană care  își alunga întrebările prin răspunsuri pertinente și am fost uimit aflând că astfel de obiecte și vase se găsesc la Smolnâi-Ermitaj, Prado din Spania, Schonnrbrunn - Viena, cea de la Praga și sunt puține muzee care  nu au obiecte  de Herend. 
    Vasele sunt din porțelan aurit cu desene create cu o artă deosebită. 
    Pentru doritori muzeul avea un atelier, unde vizitatorii își pot confecționa un obiect. La sfârșitul vizitei vizitatorii  primesc o cafea în cești de porțelan de Herend, ceașcă care ne-a fost dăruită fiecăruia.     Construcțiile care ”străjuiau” parcarea erau  locații HORECA unde am luat micul dejun, la care  nu s-a discutat nimic, copleșiți fiind de  ce am văzut, dar și de acei care  își permiteau să folosească  astfel de comori.     
O secție mai veselă era  o încăpere în care  l-am ”întâlnit” pe Ludaș Matyi cu gâștele lui, pe Ianoș Viteaz cu husari luii  și nelipsitele  Ploști în care se păstra și  transporta țuica, de ciobani, husari, etc.  
    Pentru acel timp cât am vizitat Muzeul Herend sufletele ne-au rămas prizoniere acolo. Poftiți a vedea ce poate face omul într-o viață pașnică!
    
Toma G, Rocneanu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu