miercuri, 30 mai 2012

31 mai - Ziua Mondială fără Tutun

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Direcţiile de Sănătate Publică din toate judeţele ţării intreprind o serie de activităţi pentru a descuraja acest viciu care face anual sute de mii de victime. Dar să aflăm câteva lucruri despre tutun.Cuvântul "tutun"provine de la Insula Tobago din Arhipelagul Antilelor, acolo unde această plantă era cultivată. Indienii numeau această plantă "petum".
Aztecii şi incaşii foloseau tutunul cu precadere în timpul ceremoniilor religioase. Le potolea foamea şi îi ajuta să reziste mai bine la oboseală. În limba spaniolă , cuvântul "Cigare" înseamnă "ciocul berzei" şi derivă din "cigarar" = a înveli ,a înfăşura în hârtie.
 Despre fumat
Fumatul este cunoscut de acum 300 de ani ,dar a început să se răspândească dupa cel de-al II-lea război mondial în toate ţările lumii. În lume, la ora actuală, au loc mai mult de 1 milion de decese anual din cauza fumatului. În ultimi 40-50 de ani s-a dovedit tot mai clar că tutunul conţine substanţe nocive. În frunze se găsesc diverse componente chimice: celuloză, proteine, amidon, steroli, minerale etc. Aceste substanţe se mai găsesc şi în alte plante, dar tutunul are ca substanţe specifice nicotinaşsi isoprenoizii.
Nicotina este o substanţă foarte toxică. O doză de 5 mg fiind suficientă pentru a omorî un câine în câteva clipe, iar o doză de 60 mg fiind suficientă pentru a omorî un om. Studiile au arătat că fumatul determină dependenţa fiziologică de nicotină, exacerbând pofta de nicotină după încercarea de abandonare a fumatului. Fumatul este un obicei ce reduce emoţiile negative cum ar fi: durerea, frica, furia etc. Obiceiul fumatului poate avea efecte sociologice adânci, cum ar fi preluarea obiceiului de la părinţi şi prieteni. Fumatul este un factor de risc sigur pentru dezvoltarea cardiopatiei ischemice şi a infarctului de miocard ,cât şi în amplificarea riscului de moarte şi recurenţă a infarctului miocardic.

 Ce trebuie să faci pentru a renunţa la fumat ?
Pentru a se lăsa de fumat, un fumător trebuie să decidă singur, prin propria voinţă, renunţarea la fumat! Restul sunt vorbe goale şi bani aruncaţi degeaba pe medicamentaţie, ţigări electronice, psihologi!
Avertismente:
1). Fumătorii mor tineri;
2). Fumatul blochează circulaţia sângelui în artere, provoacă infarct miocardic şi acid vascular cerebral;
3). Fumatul provoacă cancer pulmonar, care este letal;
4). Fumatul în timpul sarcinii dăunează copilului dumneavoastră;
5.) Protejaţi copii: nu-i lăsaţi să respire fumul de ţigară;
6). Doctorul sau farmacistul dumneavoastră poate să încerce să vă ajute să vă lasaţi de fumat, voinţa este a dumneavoastră;
7). Fumatul dă dependenţă, nu începeţi să fumaţi!
8). Oprirea fumatului scade riscul de îmbolnăviri cardiace sau pulmonare fatale;
9). Fumatul poate provoca o moarte lentă şi dureroasă;
10).Fumatul încetineşte circulaţia sângelui şi provoacă impotenţa;
11).Fumatul provoacă îmbătrânirea tenului (pielii);
12).Fumatul poate dăuna calităţii spermei şi scade fertilitatea;
13).Fumul de ţigară conţine benzeni, nitrozamine, formaldehide şi cianuri; 
Trebuie să mai ştiţi următoarele:
- fiecare ţigară fumată poate scurta cu 8 minute viaţa celui ce o fumează;
- femeile căsătorite cu fumători sunt de patru ori mai predispuse să moară de cancer pulmonar decât femeile căsătorite cu nefumători;
- gudronul din ţigări îngălbeneşte dinţii;
- exista 15 substanţe cancerigene diferite în fiecare ţigară;
- un om care fumează un pachet de ţigări pe zi, timp de 1 an, va avea un 1 litru de gudron depozitat în plămâni;
- 19% din totalul incendiilor fatale sunt cauzate de fumat;
- fumatul alterează gustul şi mirosul ,determină ridurile facial , iar unele studii demonstrează că au un efect negativ şi asupra auzului; 
Dacă nici după aceste severe avertismente privind sănătatea dumneavoastră nu vă lăsaţi de fumat, voi încheia spunând că profesorul R.F. făcând un calcul cât a cheltuit în cei 32 de ani în care a fumat un pachet de ţigări pe zi, a ajuns la concluzia că putea fi ...miliardar! adică ar fi economisit dacă nu fuma deloc suma de 1.125.000.000 lei noi!!!

                                                               CRISTIAN LAURENŢIU
                                                                                                                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu