joi, 31 mai 2012

CAMERELE DE PE LINIA PORŢII, ÎN FAZA FINALĂ DE TESTARE


La mai puţin de două luni de la aprobarea sa de principiu, lumea fotbalului ar putea accepta tehnologia camerelor de pe linia porţii.
Pentru aprobarea finală va fi necesară o încă o întâlnire a Consiliului Internaţional special creat pentru decizia introducerii tehnologiei revoluţionare (Goal Line Technology), dar dovezi cu privire la succesul acestei tehnologii au apărut deja. Pe stadionul echipei Southampton, St Mary’, urmează curînd să fie testat unul dintre cele două sisteme favorite să câştige cursa, cu ocazia finalei Cupei Hampshire, dintre Eastleigh FC şi AFC Totton. Dar nici jucătorii, fanii sau arbitrii implicaţi nu vor şti acest lucru, testele nefiind deocamdată anunţate public.
Consiliul Internaţional va folosi acest meci ca pe o parte a fazei finale de testare pentru versiunea GLT, produsă de compania britanică Hawk-Eye Company (care furnizează deja servicii de acest gen în tenis şi cricket).
Consiliul a decis în luna martie ca, în cazul în care sistemele Hawk-Eye şi GoalRef vor reuşi să treacă şi ultima rundă de teste, ele vor fi aprobate pentru uzul competiţional începând cu sezonul viitor!
Neil Barry, Şeful Departamentului de Dezvoltare a Arbitrilor din cadrul Federaţiei engleze de fotbal şi un membru al grupului de lucru GLT, a declarat: „Nu am întâlnit niciodată un arbitru care să fie 100% sigur în astfel de situaţii. Nu este o chestiune de opinie: sunt foarte multe situaţii în care arbitrii au nevoie de această tehnologie pentru a fi siguri. Dacă aceasta va funcţiona, cred că toţi arbitrii o vor îmbrăţişa”.
De asemenea, Barry a respins şi îngrijorările cu privire la faptul că introducerea tehnologiei ar duce la solicitarea reluărilor şi pentru alte faze litigioase din meci. „În opinia mea, noi suntem o organizaţie foarte conservatoare şi aş fi uluit dacă s-ar trece şi la alte forme de tehnologie. Ar trebui să fim foarte convinşi pentru a aproba alte tehnologii. Suntem, totuşi, deschişi dezbaterilor”.
Tehnologia camerelor de linia porţii a fost abandonată de către Consiliul Internaţional în urmă cu trei ani, după ce testele au fost neconcludente, dar a fost readusă pe tapet la câteva ore după golul anulat lui Lampard în meciul dintre Anglia şi Germania, de la Cupa Mondială din 2010.
Barry a adăugat: „După întâlnirea Consiliului care a urmat Cupa Mondială, s-a observat o schimbare a atitudinii şi a accentului pus pe FIFA pe această problemă. Posibilitatea funcţionării acestei tehnologii înseamnă că sunt încrezător vizavi de faptul că, în cazul în care testele vor fi pozitive, tehnologia va fi aprobată cu ocazia următoarei şedinţe a Consiliului, din 2 iulie”.
GoalRef, un sistem danezo/german, va fi testat luna viitoare. Acel sistem foloseşte un chip electronic instalat în minge, care răspunde la un câmp magnetic amplasat în poartă. De cealaltă parte, Hawk-Eye se bazează pe camere instalate în diverse unghiuri pe stadion.
Preluare de pe site-ul AIPS

                                                                   Gelu DRAGOŞ, membru APS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu