luni, 7 aprilie 2014

Un matematician, un medic şi un inginer electronist candidează azi la şefia Academiei Române

Matematicianul Viorel Barbu, inginerul electronist Ionel Valentin Vlad cu rădăcini în Maramureş şi medicul Victor Voicu candidează la funcţia de preşedinte al Academiei Române, alegerile pentru conducerea celui mai înalt for cultural şi ştiinţific al României urmând să aibă loc marţi.
Şeful cancelariei Academiei Române, Dumitru Paica, a declarat pe 24 martie, pentru MEDIAFAX, că şi-au anunţat în mod oficial candidatura la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române Viorel Barbu, Ionel Valentin Vlad şi Victor Voicu.
Alegerea noului preşedinte al Academiei Române va avea loc în Adunarea Generală a forului de marţi, la care vor participa membrii titulari, corespondenţi şi cei de onoare din ţară.
În prezent, preşedinte al Academiei Române este academicianul Ionel Haiduc. El a preluat preşedinţia Academiei Române în anul 2006 şi a fost reales preşedinte al Academiei, pentru un nou mandat, în 2010.
Pe de altă parte, vicepreşedinţii Academiei Române urmează să fie aleşi într-o altă Adunare Generală a forului, care va avea loc cel mai probabil pe 24 aprilie.
În momentul de faţă, vicepreşedinţii Academiei Române sunt: Dan Berindei, Cristian Hera, Marius Sala şi Ionel Valentin Vlad. Totodată, Ion Păun Otiman este secretar general al forului.
Potrivit Statutului Academiei Române, preşedintele Academiei, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi de Adunarea Generală, pentru un mandat de patru ani, putând fi realeşi o singură dată. Alegerea se face în condiţiile cvorumului, cu obţinerea a cel puţin două treimi din numărul voturilor membrilor prezenţi. În al doilea tur de scrutin se decide, în condiţiile cvorumului, cu majoritate simplă. Procedura de alegere se stabileşte prin regulament. Alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după 4 aprilie, Ziua Naţională a Academiei Române.
Matematicianul Viorel Barbu, născut pe 14 iunie 1941 la Deleni, judeţul Vaslui, este membru titular al Academiei Române din 1993 şi fost vicepreşedinte al instituţiei (1998 - 2002). În prezent, academicianul Viorel Barbu este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Matematice din Academia Română.
A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, unde şi-a luat şi doctoratul în 1969. A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, Italia şi SUA, iar din 1980 este profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii "Al. I. Cuza", Iaşi, unde a fost decan (1976 - 1981) şi rector al universităţii în perioada 1981 - 1989. A obţinut premiul "S. Stoilov" al Academiei Române, în 1972, şi a fost numit Doctor Honoris Causa al unor universităţi din ţară şi profesor de onoare al Universităţii Wuhan (China). Este membru al Academiei Europene de Ştiinţe din octombrie 2008.
Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, s-a născut pe 22 septembrie 1943 şi este membru titular al Academiei Române din anul 2009. În prezent, Ionel Valentin Vlad este vicepreşedinte al Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti.
A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita "La Sapienza" din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School "Trends in Contemporary Optics", (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciu credincios" în grad de Cavaler.

Victor A. Voicu, născut pe 29 iunie 1939, la Bolovani, Dâmboviţa, este medic şi farmacolog, membru titular al Academiei Române din 2001. A fost secretar general al Academiei din 2002 în 2006. În prezent, el este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română.
Victor Voicu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, în 1962, şi şi-a luat doctoratul în farmacologie în 1971. A fost şeful Catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", directorul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică şi profesor invitat la Universitatea Harvard în 1992. A obţinut Medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în 2001, şi a fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler în 2002.
Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.
Potrivit site-ului instituţiei, prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu