sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Prietenii literare între scriitori băimăreni şi sibieni

Dacă la început scriitorii maramureşeni au mers la Sibiu, la Cenaclul de la Păltiniş,  într-o prietenie firească la care şi-au adus aportul direct poetul şi directorul publicaţiei eCreator Ioan Romeo Roşiianu şi scriitorul Valentin Leahu, aceştia le-au întors vizita pe la mijlocul unui noiembrie bacovian. Evenimentul s-a desfăşurat în sala Millennium M1 din Centrul Vechi al Băii Mari. Moderatorul evenimentului şi gazdă primitoare a fost scriitorul şi omul de televiziune Ioan Romeo Roşiianu, secondat îndeaproape de prozatorul Marian Ilea şi poetul Nicolae Păuna. Au fost prezenţi în prezidiu alături de oaspeţi şi dr. Ştefan Mariş şi poetul Vasile Morar. Din partea sibienilor au fost prezenţi: Ioan Topârceanu, Valentin Leahu, Silviu Guga şi Llelu Vălureanu Sârbu. Într-o sală plină s-a discutat mult despre literatura română actuală, despre modul cum trebuie să răzbeşti în a edita o carte într-o Românie care are prea multe probleme ( dintotdeauna! ) încât să se aplece şi înspre educaţie şi cultură. Acest demers de Prietenii literare s-a început cu cei de la Sibiu nu întâmplător, deoarece ei au reuşit în demersul lor şi Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lucru pe care şi-l doresc şi băimărenii ( unii mai mult, unii mai puţin sau doar în mod declarativ ) pentru anul 2021.
Cred că este momentul să-i prezint succint pe oaspeţii celor de la revista eCreator:
Ioan TOPÂRCEANU, poet. A publicat versuri în revistele literare „Cenaclul de la Păltiniş”, „eCreator”, „Tribuna”, „Singur”, etc.
Silviu GUGA, s-a născut în 1944, în satul Bățălar, județul Hunedoara, trăiește la Sibiu. Absolvent al Liceului „Decebal” din Deva și al Facultății de Filologie din Timișoara, coordonator literar al revistei „Cenaclul de la Păltiniș”, consilier al editurii cu același titlu și senior editor al revistei „Algoritm literar”, ce apare trimestrial în Călan, judeţul Hunedoara. Debutează editorial cu proză scurtă în culegerea „Efigii” (Timişoara, 1968) alături de Șerban Foarță, Lucian Alexiu, Andrei Ujică. Prezent cu proză scurtă și în culegerea „Sub arcuri de lumini” (Deva, 1978). Debut editorial autonom cu romanul „Băiatul din două lumi” care a avut două ediții în limba română, la editura „Psihomedia” din Sibiu ( 2007) și editura „Karuna” din Bistrița ( 2009). Romanul a fost tradus în italiană și maghiară. Ediția maghiară a fost lansată la Pecs în 2010, când orașul din Ungaria a fost Capitală Culturală Europeană. Prezent în antologiile „Piața aurarilor/Poeți sibieni” (trei ediții, 2008, 2009 și 2011), „A treia carte a întâlnirilor” (2009), „Conexiuni” (2010), „Semințe literare” (2010) și „Eternități de o clipă/Prozatori sibieni” (2010), „Artgotica” (2011, 2012). A prefațat sau postfațat numeroase cărți.
Llelu VĂLUREANU SÂRBU, poet sibian. S-a născut la 01.01.1948 în Vălari, comuna Stăneşti, judeţul Gorj. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice în 1971 şi al Facultăţii de Filozofie în 1978, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. A editat până în prezent cărţile de poezie: „Ferestrele nopţii”, Editura „Blumenthal” Bucureşti 2010; „Poeme vălărene”, Editura „Blumenthal” Bucureşti 2011; „Poeme pentru mai târziu”, Editura „Blumenthal” Bucureşti 2011; „Nisipuri pe vânt”, Editura „Singur” Târgovişte 2012 şi „Frigul însingurării”, Editura „Lindenfeld” Bucureşti 2013.
Valentin LEAHU, scriitor. Pentru  un scurt dar edificator curriculum vitae cred că este mai nimerit să mă folosesc de ceea ce au spus alţii despre scrisul şi personalitatea lui.
La apariţia cărţii „Apusul vinului în călimară” Mihai Posada afirmă: „Esenţială în această carte, prezenţa trăirii sufleteşti, cantitatea de admiraţie afectuoasă venită din partea un om cu talent pentru boemia ca stil de viaţă dar şi înzestrat cu ceva măiestrie narativă, echilibrează tenacitatea creatorului-conducătorului-finanţatorului de reviste culturale în lumea de astăzi; suflet bogat şi generos pe care - asemeni licorii din pahar - Valentin Leahu îl scoate din negrul pământului, îl coace la căldura inimii sale mari şi bune, pentru a-l revărsa în trăiri adevărate şi - iată! - în tandre cuvinte luminoase, în amintirea unor prieteni îndrăgiţi şi mari dăruitori de frumuseţe la rândul lor - dincoace şi dincolo de moarte. Anecdotele lui Leahu restaurează un domeniu al fabulosului în sufletul boem, clădesc un ecou cu reverenţe în amintirea publică acum lărgită şi la cititorii de carte, cu gravitatea vibraţiei prelungi a unui violoncel”.
La apariţia volumului de versuri „Cu sufletul seara”, Editura Grinta Cluj Napoca 2014, Dan Mircea Cipariu spune: „Valentin Leahu e un trubadur care vine, poetic vorbind, din vremurile în care poetul era deopotrivă mag şi profet. (…)Valentin Leahu se arată pe strada poeziei contemporane ( contemporane cu ce ? ) ca un romantic întârziat, îndârjit în nobleţea lui şi îndrăgostit de sensurile ( prea adesea ) pierdute ale poeziei. Boem incurabil, Valentin Leahu este autorul unui ritual al boemei care el singur, fără nici un alt ajutor, e suficient pentru a-l valida ca poet”.

                                                                           


                                                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu