marți, 17 noiembrie 2015

Comunicat de presă - Directia de Sanatate Publica Maramures


Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA)
18 noiembrie 2015


Rezistenţa la antibiotice - cauzată de uz impropriu şi/sau abuz - dezactivează unul dintre cele mai importante câştiguri ale medicinii moderne. Sănătatea şi viaţa a milioane de pacienţi depind de eficienţa antimicrobienelor (în principal antibiotice). După cum le chivernisim astăzi, într-atât vom beneficia la nevoie noi şi copiii noştri mâine.  
Noi mecanisme ale rezistenţei la medicamentele antimicrobiene (RAM) se dezvoltă zilnic, selectând bacterii sau ciuperci rezistente pentru care nu mai există remedii, cu toate antibiogramele încercate. Soluţia implică POPULAŢIA, medicii de familie, specialiştii din spitale, farmaciştii. 
În acest context, tema ZEIA 2015 pune “Accentul pe administrarea prudentă a antimicrobienelor şi pe strategii consolidate pentru controlul infecţiilor în toate unitătile din sănătate”. ZEIA 2015 îşi propune să menţină ridicată atenţia specialiştilor faţă de bacteriile multirezistente notorii (Klebsiella, Stafilococus, Escherichia) şi lărgirea acesteia către Acinetobacterii, precum şi consolidarea atitudinii prudente a publicului în raport cu antibioticele.
                                                                *
Conform ultimelor statistici, România se găsea în 2013 în euro-poziţii (cele mai) defavorabile în privinţa RAM  la principalele tulpini rezistente (Klebsiella, Stafiloccocus, Escherichia) şi de asemenea în privinţa recent monitorizatei RAM  la Acinetobacterii.
Corelat cu acestea, România se caracteriza prin consumuri mari de antibacteriene în ambulator (asistenţa primară, ce răspunde de 90% din consumul total) – înrăutăţire semnificativă faţă de 2012.
În aceste condiţii, este evidentă nevoia menţinerii şi sporirii nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical în privinţa abuzului de antibiotice.
 Combaterea automedicaţiei cu antibiotice  procurate în afara prescripţiei medicale reprezintă o obligaţie de conştiinţă a farmaciştilor şi o ţintă statornică a promotorilor sănătăţii.
*

Participarea partenerilor noştri din media şi reflectarea largă a evenimentelor ZEIA 2015 poate contribui la salvarea unor vieţi ce pot fi compromise prin rezistenţa la antibiotice generată de prescrierea excesivă sau auto-administrarea „după ureche” a acestora.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu