sâmbătă, 27 august 2016

25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de protestele care au loc tocmai de Ziua Independenţei: „Toţi au dreptul la proteste, inclusiv opoziţia. Dar nu înţeleg cum poţi să protestezi, atunci când se intonează imnul, cât se dau onoruri… Sunt nişte simboluri importante pentru statalitate. E vorba de Ştefan cel Mare, care a luptat ca această ţară să existe, iar cineva blamează aceste simboluri. Probabil, aceşti oameni nu au valori şi aceste partide care stau în spate nu merită să existe în R. Moldova. Cetăţenii nu trebuie să dea voturi şi nici atenţie acestor partide. Aceste partide cu siguranţă că vor dispărea, aşa cum au dispărut şi alţii care doreau răul Republicii Moldova“.
Un mesaj care îndeamnă la calm a transmis şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip: „Ziua Independenţei nu este despre ură şi dezbinare. E păcat să faci campanie electorală în această zi. E o zi pozitivă şi trebuie să transmitem mesaje pozitive. Republica Moldova trebuie să fie guvernată de cei care construiesc şi nu de cei care dezbină“.
Acum 25 de ani, pe 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, Republica Moldova şi-a declarat independenţa „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declaraţia de Independenţă.  
Acest eveniment a fost precedat de adoptarea Declaraţiei de suveranitate, la 23 iunie 1990, şi de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991. 
 Declaraţia de Independenţă a fost semnată de 278 deputaţi din 380 de parlamentari aleşi nominal, conform circumscripţiilor. Cu toate acestea, drumul spre obţinerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil.
Astfel, la Marea Adunare Naţională de pe 27 august 1989 participă aproximativ 750.000 de oameni care cer declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM şi trecerea la grafia latină. Sub presiunea străzii, Sovietului Suprem din RSSM adoptă la 31 august 1989 legile privind declararea ca „limbă de stat” a limbii moldoveneşti şi recunoaşterea unităţii lingvistice dintre limba română şi cea moldovenească, fiind stipulată trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin. Iar manifestaţiile din august 1991 au culminat cu declararea Independenţei.  
La câteva ore de la istoricul moment, România recunoaşte oficial independenţa Republicii Moldova.
 La 21 decembrie 1991, Republica Moldova semnează actul de constituire a Comunităţii Statelor Independente, iar în anul 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.  
Paradă militară fastuoasă la Chişinău   
La eveniment vor fi prezenţi cei din conducerea de vârf a ţării, diplomaţi, miniştri şi comandanţi ai armatelor din România, Polonia, Germania, Belarus, Ucraina, Turcia, Ungaria, Franţa, Lituania.   După defilarea trupelor, prin Piaţa Marii Adunări Naţionale vor trece 36 de unităţi de tehnică militară şi sisteme de armament din dotarea Armatei Naţionale, folosite de trupele de infanterie, artilerie, apărare antiaeriană, forţele de menţinere a păcii şi cele speciale. Acestea vor fi urmate de 22 de autospeciale de intervenţie ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI şi automobile din dotarea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. 
 Parada militară se va încheia cu evoluţia mai multor orchestre militare. Ultima paradă de acest gen a avut loc la Chişinău în anul 2011. 
 
Tensiuni în zi de sărbătoare  

Pe de altă parte, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat joi, 25 august, că va ieşi la proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale chiar de Ziua Independenţei. „Sâmbătă dimineaţa voi fi la Chişinău, împreună cu voi vom fi la această acţiune de protest. Nu avem obiecte interzise de care îşi face griji MAI”, afirmă Usatîi.Politicianul a sugerat faptul că intenţionează să întrerupă manifestaţia autoritorităţilor cu ajutorul fluierilor, iar autorităţile încearcă să adune cât mai puţină lume în PMAN prin declararea zilelor de luni şi marţi, zile de odihnă. Sursa Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu