Un studiu recent a constatat că durata medie de atenţie a omului a scăzut dramatic în ultimii 6 ani, gândirea superficială provocând o boală ce afectează memoria.
Mai mult de 70% nu ştiu numerele de telefon ale copiilor, iar 49 % nu au memorat numarul partenerului. În timp ce aceia care au trăit perioada telefoanelor fixe îşi pot aminti chiar şi acum o parte dintre numerele importante.
Dr Maria Wimber, lector al Şcoalii de Psihologie din Birmingham, crede că internetul pur şi simplu schimbă modul în care gestionăm şi stocăm informaţii: „Creierul nostru se bazează pe internet în acelaşi fel în care se bazează pe memoria unui prieten, membru al familiei sau un coleg. Noi nu dorim să acumulăm mai puţine informţii, când ştim că acestea sunt la îndemână”, spune specialistul. Acest lucru se extinde chiar şi la persoanele care fac fotografii. Un studiu realizat la Universitatea Fairfield în 2003, a arătat că fotografiatul reduce din amintiri. În timpul cercetării, participanţii au fost rugaţi să viziteze un muzeu, iar cei care erau preocupaţi şi de fotografiat şi-au amintit mai puţine detalii despre cei care le-au observat pur şi simplu, scrie independent.co.uk. „S-ar putea crede că acest lucru se extinde la amintiri personale, la modul de a privi lumea prin lentilele camerei noastre smartphone, având încredere că smartphone-urile ne pot stoca amintirile, oamenii acordând mai puţină atenţie lucrurilor şi persoanelor care îi înconjoară. Astfel, se pierd amintirea evenimentelor din propriile noastre vieţi”, este de părere Dr. Wimber: „Memoria umană nu este acelaşi lucru cu memoria calculatorului. În acest mod, nu se mai fac conexiuni cu privire la ceea ce ştim, ce simţim şi nici nu mai adunăm cunostinţe personale”, spune Nicholas Carr, autorul cărţii „ Cum schimbă internet modul în care gândim”.
Un studiu recent a constatat că durata medie de atenţie a omului a scăzut de la 12 secunde, cât era în 2000, până la 8 secunde cât se înregistrează după 16 ani. „Există o superficialitate a gândirii noastre. Nu doar latura cognitivă este afectată, dar, de asemenea, şi latura emoţională. Gândire profundă este esenţială pentru societate, iar atunci când ea lipseşte, va avea un efect negativ asupra societăţii pe termen lung”, spune Carr. Specialistul îi sfatuieşte pe oameni să-şi petreacă cât mai mult timp off-line, pentru a-şi proteja amintirile. „Dacă ne petrecem majoritatea timpului on-line şi vedem viaţa printr-o lentilă a aparatului de fotografiat a smartphone-ului, am putea pierde experienţe importante, lucru care ne-ar putea afecta memoria pe termen lung” spune Carr. Sursa adevarul.rolife & style
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu