duminică, 13 august 2017

REVISTA „UNIREA” DIN VIENA



Am întâlnit în capitala Austriei, la Viena, o efervescenţă culturală românească cum rar se întâmplă chiar şi în oraşele patriei. Şi asta nu întâmplător. Aici trăieşte, de ani buni, un român adevărat dornic de a demonstra că poporul care i-a dat naştere dispune de valenţe culturale nebănuite sau neremarcate în marile cancelarii occidentale.

 Ioan Godja este maramureşan şi în tot ce face nu şi-a uitat obârşia şi neamul. Conştient că un popor fără cultură este un popor inexistent, Ioan Godja s-a apucat de treabă - aici la Viena – spre a demonstra tuturor că şi în afara graniţelor României: „cultura, n-o muritu”. Radio TV „Unirea” şi Asociaţia „Cercul Cultural Româno Austriac UNIREA” pe care le conduce, promovează arta şi cultura românească oriunde s-ar afla: în ţară, în Austria sau în lume. Recent, de ziua României, asociaţia şi radioul a oferit tuturor românilor un excelent cadou: periodicul de cultură şi artă, nr.1 – „Unirea”. Ioan Godja a sunat adunarea tuturor celor care simt pentru neam şi ţară şi i-a îndemnat să scrie. Evident că primii care au răspuns chemării au fost redactorii de la radio-tv „Unirea”.

 În pagini deosebite fiecare şi-a făcut prezentarea proprie şi a emisiunilor pe care le coordonează, pentru ca apoi să se extindă la interpretări ale evenimentelor culturale din ţară şi din străinătate. N-au întârziat să apară şi colaboratorii, nume importante din România sau din exterior care au salutat cu bucurie apariţia revistei „Unirea”. Peste 70 de materiale, cuprinse în aproximativ 80 de pagini vorbesc despre literatură, plastică, muzică, folclor sau diverse informaţii cu privire la succesele româneşti înregistrate în lume. Ar fi foarte greu să-i enumăr pe toţi semnatarii materialelor, de aceea mă limitez în a menţiona că pe lângă echipa Radio TV „Unirea” există numeroşi corespondenţi, colaboratori şi parteneri. Numai aşa se explică abundenţa articolelor din Transilvania şi Maramureş dar şi evenimente culturale din Bucureşti, din Moldova, de-o parte şi de alta a Prutului, cu întindere uneori , (vezi plastica) până la Petersburg sau Londra şi Canada. Sunt foarte multe evenimentele coordonate de Ioan Godja dar poate că una din cele mai importante este – Ziua Europei – pe care o organizează an de an (din 2007) lângă Poarta Maramureşană – amplasată în Böhmischer Prater din sectorul 10 Favoriten. Este aşa cum spune Ioan Godja „marca românismului şi cartea de vizită a României în mijlocul Vienei”. Am avut bucuria şi plăcerea ca în 2015, să fiu prezent la acest eveniment împreună cu un grup de artişti şi scriitori bistriţeni. Prezenţa noastră apare consemnată în paginile revistei ca şi întâlnirea cu d-na Ambasador a României şi discuţiile de colaborare pentru viitor.

 În inima Europei un român promovează arta şi cultura românească Dacă mai adăugăm că grafica şi tehnoredactarea revistei aparţine unui alt mare om de cultură şi scriitor ardelean – drd. Nicolae Băciuţ iar coordonarea redacţiei Gabriellei Costescu – avem imaginea succesului.



                                                                                           dr. Dorel Cosma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu