luni, 23 aprilie 2018

Încasări mai mari la bugetul județului în luna martie



 La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa a declarat că încasările la sfârșitul lunii martie a.c., au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată și monitorizarea măsurilor de executare silită. ”S-au redus arieratele, iar pentru a menține trendul încasărilor avem un program de urmărire a gradului de încasare. Pentru contribuabili a fost înființat în cadrul administrației financiare un punct de lucru, dotat cu sistem informatic pentru depunerea declarațiilor”, a spus șeful adjunct Ioan Popa.  Programul, față de aceeași perioadă a anului trecut, are o realizare de 114,37%.

 1466 controale efectuate de Direcția de Sănătate Publică

Directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Alessandra Ivette Ilea, a precizat că în primul trimestru au fost efectuate 1466 controale și inspecții la producătorii de apă potabilă, unități de turism, saloane de înfrumusețare, unități de învățământ, unități farmaceutice, unități de îngrijire la domiciliu, unități medico-sociale, în sectorul alimentar, chioșcuri de incintă școlară, cabinete de medicină a muncii, cămin de bătrâni, cabinete dentare.
Angajații structurii de control și inspecție au aplicat 75 sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de peste 27.000 lei, 44 avertismente și o suspendare temporară de activitate. Direcția de Sănătate Publică are de încasat creanțe pentru analizele la probele de apă efectuate la unități administrativ teritoriale. Subprefectul Alexandru Cosma a solicitat transmiterea unei adrese cu sumele datorate și unitățile administrativ-teritoriale pentru a notifica Consiliul Județean Maramureș și a solicitat primăriilor să își cuprindă în buget resurse financiare pentru achitarea acestora.
Plan de încasări mai mare în luna martie la birourile vamale
Activitatea birourilor vamale Maramureș și Sighetu Marmației Biroului Vamal Sighetu Marmației au înregistrat o creștere, în luna martie, față  de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, și încasările din accize, în luna martie au fost mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a precizat șeful Biroului Vamal de Interior Maramureș, Tiberiu Berindan.
Activitatea Biroului Vamal de Frontieră Sighet a înregistrat o creștere de 27%, față de luna martie a anului trecut. Principalele mărfuri importate au fost: cherestea de rășinoase și fag, elemente și semifabricate din lemn de fag, mobilier din lemn și părți de mobilier din lemn, țesături, anvelope noi din cauciuc, piulițe din metal, drone și accesorii. Acestea provin din Ucraina, China, Federația Rusă, Bosnia Herțegovina, Elveția și Turcia. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate spre Elveția, Federația Rusă, Turcia, Serbia, Taiwan, Singapore, Coreea, Republica Moldova, China și Japonia (elemente lamelare stratificate, mobilier din lemn, hârtie laminată, scaune din lemn). Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna ianuarie de aproximativ 14.000 mijloace de transport, respectiv peste 76.000 de persoane, volumul traficului înregistrând o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Numărul persoanelor beneficiare de șomaj în luna martie a scăzut cu 404 persoane, fiind înregistrați 1490 de șomeri îndemnizați, a precizat directorul executiv al AJOFM, Oana Oșanu.  Rata șomajului a fost de 3,14%, mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. O societate cu sediul în Timișoara (producător de volane) va închide, până în luna mai, punctul de lucru din municipiul Baia Mare, datorită pierderii unor contracte, urmând a disponibiliza 194 de angajați. Acestora le vor fi asigurate măsurile specifice, dar și reorientarea pe piața muncii, inclusiv prin efectuarea unor cursuri de calificare. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș va organiza bursa locurilor de muncă în municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, la sfârșitul acestei săptămâni.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt înregistrați, în luna martie, peste 117.000 de pensionari, din care peste 74.600 pentru limită de vârstă, peste 19.500 pensionari de invaliditate, peste 4700 pensionari din domeniul agriculturii, 1621 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.600 de persoane beneficiază de pensie de urmaș, iar peste 4700 sunt pensionari din domeniul agricol. Directorul executiv Lucica Pop a menționat că au fost încheiate 378 contracte cu privire la plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale, în valoare de peste 2500 mii lei. În luna martie au fost alocate bilete de tratament în stațiunile 1 Mai, Buziaș, Bizușa, Covasna, Geoagiu, Moneasa și Olănești. Cereri reduse pentru bilete de tratament s-au înregistrat, așa cum se întâmplă de fiecare dată în perioada sărbătorilor pascale.


                                                                                           IP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu