marți, 17 aprilie 2018

Ce vrea să demonstreze PSD?


 Câteva date economico-financiare. Starea economiei româneşti nu este deloc încurajatoare. Ţări precum Ungaria, Slovacia, Cehia, cu o populaţie mult mai mică decât a României, exportă mai mult decât noi. Încep să se retragă o serie de giganţi, „investitori strategici” cum erau numiţi, de la Combinatul Siderurgic din Galaţi la grupul de asigurări Ergo. Sindicatele de la ArcelorMittal cer naţionalizarea combinatului.
Se diminuează şi suprafeţele mall-urilor din România, anul trecut, pentru prima oară în ultimii zece ani, închizându-se mai mulţi metri pătraţi decât s-au deschis.
Chiar şi marii giganţi sunt sensibili la mediul de afaceri. Creşterea salariilor, trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, majorarea salariului minim fără acoperire economică afectează întreg mediul de afaceri, inclusiv firmele străine. Ele au însă posibilitatea de a-şi transfera afacerile în altă parte, în vreme ce varianta pentru firmele locale este insolvenţa şi falimentul. PSD şi ALDE culeg ce au semănat.
Cu toate acestea, şedinţei Consiliului Executiv Naţional nu i-a lipsit o oarecare tentă triumfalistă. Conducerea PSD vede numai partea plină a paharului. Partea goală o simt milioanele de români. Chiar şi milionul care va participa la marele miting PSD din luna mai.
Cel mai important lucru discutat la şedinţa PSD pare să fie organizarea marelui miting. În rest, ca de obicei, la astfel de şedinţe se bate apa-n piuă.
De ce ţine neapărat PSD să-şi arate muşchii anunţând că va organiza un mega-miting de un milion de suflete? Vrea să bată recordul marelui miting al lui Ceauşescu din decembrie 1989? Nu se pune problema în aceşti termeni. Dacă opoziţia ar avea forţa să organizeze un contra-miting lucrurile ar lua o întorsătură urâtă. Dacă PSD ar recunoaşte că în realitate mitingul PSD nu este pentru susţinerea familiei tradiţionale, ci un avertisment dat preşedintelui Iohannis, ar fi mult mai corect. Dacă mitingul proiectat va avea un ecou internaţional, fiind receptat ca un miting anti-gay, ne-am putea trezi cu mii şi mii de persoane cu deviaţii sexuale. Mitingul PSD de un milion de persoane este o manifestare de forţă.
Contra-mitingul homosexualilor şi lesbienelor este posibil, dar nu la asta se aşteaptă lumea. Deocamdată PSD are de rezolvat alte probleme. Revoluţia fiscală şi legea salarizării au creat haos. Inflaţia este o ameninţare reală. Plecarea capitalului străin înseamnă pierderea unor locuri de muncă. Cine ameninţă familia tradiţională? Băieţii gay şi lesbienele?
Realitatea este că PSD răspunde în felul acesta refuzului preşedintelui Iohannis de a o revoca pe şefa DNA. Mitingul se poate transforma într-o manifestare anti-Kovesi, anti-Iohannis, un miting împotriva protocoalelor secrete.
PSD vrea să demonstreze că are o largă susţinere populară în tot ceea ce face. Susţinerea familiei tradiţionale este o simplă găselniţă.
Pe de altă parte preşedintele Iohannis, prin refuzul de a o revoca pe şefa DNA, îşi continuă politica anti-PSD, îşi menţine opinia pe care a avut-o dintotdeauna faţă de activitatea Laurei Codruţa Kovesi. Klaus Iohannis a profitat de avizul negativ al CSM, secţia procurori, şi a refuzat propunerea de revocare înaintată de ministrul Justiţiei. Reacţia lui Tudorel Toader nu a întârziat. Practic se intră într-un război pe faţă. Ce va urma? Ceea ce a mai fost: o continuă răfuială între PSD şi restul lumii.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu