sâmbătă, 21 aprilie 2018

Doliu la Planetariul Baia Mare. Mircea Liţe ne va privi dintre stelele pe care le iubea atâta!

Complexul Astronomic Baia Mare anunță dispariția prematură dintre noi a unuia dintre cei mai inimoși oameni pe care i-a avut vreodată instituția , Mircea Lițe – educator cultural, autor conceptual și manager al proiectelor culturale ale CABM și al unor idei avansate de muzeologie modernă, un om extraordinar cu o verticalitate, demnitate și o claritate a viziunii cum rar întâlnim între oameni.


Cu un entuziasm neobosit, cu o memorie uluitoare ce putea concretiza oricând o glumă pentru orice situație intervenită, cu o seriozitate și un profesionalism fără cusur, adesea presărat cu sacrificarea timpului personal pentru interesele superioare ale instituției, Mircea a fost un spirit activ,  ce a făcut mereu diferența și care s-a implicat activ în toate activitățile instituției noastre.

Absolvent în 1981 al Liceului de Matematică-Fizică nr.1 din Cluj Napoca, iar în 1985 al Institutului de Marină ”Mircea cel Bătrân”, în calitatea sa de Ofițer de cart punte maritim – Mircea, în numai trei ani, ca angajat al NAVROM Constanța, a călătorit în lumea întreagă, având ca responsabilități guvernarea navei pe durata cartului și asistarea operațiunilor de încărcare-descărcare în porturi. Între 1989 – 1991 a fost supraveghetor stație mete la Mina Șuior din Baia Sprie. O scurtă perioadă din anul 1991, Mircea a fost Director al Agenției de Turism Caravana SRL din Baia Mare, fiind apoi coordonator puncte de sondaj și înscriere pentru CRD- Baia Mare, respectiv participant activ la lansarea pe piața locală a unui post de televiziune prin cablu. În anii 1992 – 1994, Mircea Lițe a fost director comercial al primei televiziuni private din România – CINEMAR BROADCASTING NETWORK, iar între anii 1994 – 1998 îl găsim administrator al firmei SC 777 COM SRL, care producea și comercializa ambalaje generale din carton ondulat. În anii 1998 – 1999, îl găsim pe Mircea ca inginer de vânzări la SUPERIMPEX SRL Cluj, iar în următorul an, coordonator de proiect al Delroti Security Printing SA – Cluj. Între anii 2000 – 2003, Mircea a fost reprezentant zonal Cluj-Sălaj pentru firma Schiedel Sisteme de Coșuri SRL – Brașov, iar în perioada 2003 – 2010, administrator al DVI Construct SRL Baia Mare. În august 2010 și până în 2012, s-a alăturat Muzeului de Mineralogie Baia Mare – secția PLANETARIU, ca și colaborator, fiind angajat ca și muzeograf/educator cultural în 2012 la planetariu, punând puternic amprenta personală asupra activității instituției în toate domeniile, valorificând minunat experiența dinamică profesională și de viață pe care a acumulat-o.
Mircea Lițe a fost mintea ascuțită ce a găsit în multe cazuri soluții pentru probleme ce păreau complicate și care, cu eleganță desăvârșită, ca un adevărat căpitan pe vasul său ce înfruntă valurile și furtunile și-a pus puternic amprenta personală asupra activității instituției în special în domeniul scrierii și managementului proiectelor care au făcut din Complexul Astronomic Baia Mare un campion, care au adus Băii Mari și Maramureșului enorme beneficii de imagine (cel mai modern planetariu public din România, prima expoziție digitală multimedia din România, prima expoziție tactilă de astronomie pentru nevăzători și primul planetariu pentru nevăzători).
Dar poate că Mircea, de fapt, a plecat mai departe, de astă dată fără voia sa, spre alte dimensiuni ale Multiversului, spre alte lumi care vor deveni mai bune, datorită prezenței sale.
Rămas bun, bunule prieten și coleg!  Condoleanțe familiei îndoliate!


Complexul Astronomic Baia Mare, Colegii – cei rămași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu